Četrtek,
15. 8. 2024,
8.27

Osveženo pred

1 dan, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
gospodarstvo Srbija Hrvaška Slovenija supermarket raziskava nakupovanje

Natisni članek

Četrtek, 15. 8. 2024, 8.27

1 dan, 10 ur

Raziskava: slovenski in hrvaški potrošniki v trgovine do trikrat tedensko, srbski dnevno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
ženska, dekle, trgovina, nakupovanje | V vseh treh državah največji delež kupcev opravlja nakupe v večjih trgovinah oziroma supermarketih. Največ (88 odstotkov) je takih kupcev v Sloveniji, sledi Hrvaška s 83 odstotki. | Foto Unsplash

V vseh treh državah največji delež kupcev opravlja nakupe v večjih trgovinah oziroma supermarketih. Največ (88 odstotkov) je takih kupcev v Sloveniji, sledi Hrvaška s 83 odstotki.

Foto: Unsplash

Prebivalci Slovenije in Hrvaške nakupujejo živila od dva- do trikrat tedensko, najpogosteje v trgovskih verigah, prebivalci Srbije pa dnevno in pogosteje v lokalnih trgovinah, mesnicah in na tržnicah. Vsem je pomembna svežina. Slovenski potrošniki izpostavljajo še kakovost, hrvaškim in srbskim pa so pomembnejše nizke cene, je objavila Mediana.

Potrošniki v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji se v veliki meri razlikujejo že v pogostosti nakupovanja živil. V Sloveniji dnevno nakupuje živila le sedem odstotkov kupcev, medtem ko na Hrvaškem delež znaša 15 odstotkov, v Srbiji pa 36 odstotkov. Večina prebivalcev Slovenije in Hrvaške se po nakupih živil odpravi od dva- do trikrat na teden, je pojasnil Janez Jereb, direktor raziskave Mediana TGI Adria, ki jo na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana vsako leto izvajajo na vzorcu več kot 17 tisoč anketirancev iz omenjenih držav.

Slovenci najraje v supermarkete

V vseh treh državah največji delež kupcev opravlja nakupe v večjih trgovinah oziroma supermarketih. Največ (88 odstotkov) je takih kupcev v Sloveniji, sledi Hrvaška s 83 odstotki. V supermarketih kupuje le 65 odstotkov prebivalcev Srbije, ki pa pogosteje kot prebivalci Slovenije in Hrvaške nakupujejo v lokalnih trgovinah, tržnicah in v mesnicah. Na Mediani ugotavljajo še, da več hrvaških potrošnikov nakupuje v pekarnah (40 odstotkov).

Parkiranje, pretekle izkušnje in kartice zvestobe

Slovenski potrošniki v veliko večji meri odločitev, kje nakupovati, sprejemajo tudi na osnovi udobnega parkiranja, preteklih izkušenj, ekoloških potrdil in kartic zvestobe.

V vseh treh državah največ kupcev informacije o ugodnostih pridobiva iz letakov – v Sloveniji in na Hrvaškem z letakov, ki jih dobijo v nabiralnike, v Srbiji pa z letakov, ki jih dobijo v trgovinah. V Sloveniji in Srbiji letakom sledi oglaševanje na televiziji in radiu. Na tretjem mestu so v Sloveniji aplikacije trgovcev, na Hrvaškem pa informacije na spletu. Splet je zelo pomemben tudi pri prebivalcih Srbije, so v sporočilu za javnost še zapisali na Mediani.

Delavec, delavci, delo
Novice V drugem četrtletju občutna umiritev gospodarske rasti
Vojska. Vojaška proizvodnja.
Novice Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo močno upadlo