Ponedeljek,
14. 10. 2024,
14.42

Osveženo pred

5 ur, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Natisni članek

Opel Fiat Citroen Peugeot Stellantis

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 14.42

5 ur, 6 minut

Prvi mož Stellantisa v luči hude kitajske konkurence ne izključuje zaprtja tovarn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,28
Carlos Tavares | Carlos Tavares bo na čelu Stellantisa do začetka leta 2026, ko se bo upokojil. Njegovega naslednika v skupini še iščejo. | Foto Reuters

Carlos Tavares bo na čelu Stellantisa do začetka leta 2026, ko se bo upokojil. Njegovega naslednika v skupini še iščejo.

Foto: Reuters

Carlos Tavares, izvršni direktor avtomobilske skupine Stellantis, pod katero spadajo znamke Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Chrysler in Jeep, v luči vse močnejše kitajske konkurence ne izključuje možnosti zaprtja tovarn.

Leapmotor
Avtomoto Boj za kitajske posle: mali trgovec toži avtomobilskega velikana

"Če si kitajski proizvajalci v Evropi zagotovijo desetodstotni delež, to pomeni 1,5 milijona avtomobilov. Toliko pa jih pri nas sestavi sedem tovarn," je Carlos Tavares poudaril za francoski gospodarski časnik Les Échos. "Ničesar ne moremo izključiti," pa Tavaresove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je opozoril, bodo morali evropski proizvajalci ob takem tempu kitajske konkurence zapreti tovarne ali pa jih predati Kitajcem.

Stellantis, pod okrilje katerega spadajo znamke Peugeot (na fotografiji model 3008), Citroën, Opel, Fiat, Chrysler in Jeep, je prejšnji mesec znižal napoved poslovanja. | Foto: Jan Lukanović Stellantis, pod okrilje katerega spadajo znamke Peugeot (na fotografiji model 3008), Citroën, Opel, Fiat, Chrysler in Jeep, je prejšnji mesec znižal napoved poslovanja. Foto: Jan Lukanović

Carlos Tavares
Avtomoto Uradno: eden najbolj znanih avtomobilskih direktorjev se umika

"Kitajci bodo zaobšli evropske carine"

Ocenil je, da bodo kitajski proizvajalci dodatne evropske carine obšli z vlaganjem v tovarne v Evropi. "Ko se bo to zgodilo, nas zapiranje tovarn zaradi presežkov ne sme presenetiti," je še dejal.

Stellantis, pod okrilje katerega spadajo znamke Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Chrysler in Jeep, je prejšnji mesec znižal napoved poslovanja, to pa pripisal težavam na severnoameriškem trgu in nasploh težkim razmeram v avtomobilskem sektorju.

Tavares bo sicer na čelu Stellantisa do začetka leta 2026, ko se bo upokojil. Njegovega naslednika v skupini še iščejo.