Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2011,
19.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 2. 3. 2011, 19.17

7 let, 2 meseca

Pipistrel, Plinstal in Premogovnik Velenje so najbolj prodorna energetska podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na strateški konferenci Energetike.net, ki so jo letos poimenovali En.odmev 011, v Ljubljani so podelili nagrade za najbolj prodorna energetska podjetja.

Nagrade so prejeli Pipistrel v razredu malih podjetij, Plinstal v razredu srednje velikih podjetij in Premogovnik Velenje v razredu velikih podjetij. Pipistrel uvedel alternativne vire v letalsko industrijo Ajdovski Pipistrel je strokovno žirijo po navedbah organizatorja prepričal z lastno energetsko učinkovitostjo, inovativnim pristopom in vstopom na energetski trg ter okoljsko in družbeno zavestjo. Osnovna strategija družbe so uvedba alternativnih virov v letalsko industrijo, vključevanje v razvoj organskih fotocelic, letalskih pogonov na vodikove gorivne celice in razvoj inteligentnih omrežij. Prav tako so v skladu s to filozofijo v preteklem letu zaključili z naložbo v energetsko samozadosten proizvodni objekt. Plinstal z napravo za utekočinjanje zemeljskega plina Skupina Plinstal je žirijo prepričala z odličnostjo opravljanja storitve, naprednim nastopom na plinskem trgu in vizijo razvoja slovenskega plinskega trga z dvigom elastičnosti ponudbe in uvajanjem energenta v alternativne namene. Konec leta 2009 so tako v obratovanje postavili prvo napravo za utekočinjanje zemeljskega plina, ki je plod tehnologije, razvite v okviru skupine Plinstal. Lani so na pobudo Plinstala v Mariboru, Ljubljani, Kranju in na Jesenicah predstavili možnost uporabe zemeljskega plina oz. metana tudi v prometu.

V svetovnem vrhu pri učinkovitosti odkopov Premogovnik Velenje pa je komisijo prepričal z nadpovprečnimi rezultati, izredno tehnološko dovršenostjo, energetsko učinkovitostjo in pozicijo tehnološkega vodje v celotni regiji jugovzhodne Evrope. Kljub temu da so energetska družba, skušajo zniževati delež porabljene energije po količini in stroških. Redno dosegajo izredne kazalnike uspešnosti gospodarjenja z energenti, aktivno sodelujejo pri razvoju tehnologij za zmanjševanje in zajemanje izpustov CO2, dosegajo svetovni vrh pri učinkovitosti odkopov in njihovi količini ter sodelujejo pri razvoju najmodernejših tehnologij odkopavanja premoga.

Prihodnost na vodni energiji, premogu in biomasi Letošnja strateška energetska konferenca, poimenovana En.odmev 011, je bila sicer posvečena prihodnosti slovenske energetike. Za prihodnost oskrbe z energijo na strani domačih proizvodnih virov so udeleženci srečanja ocenili vodno energijo (predvsem izgradnjo verige hidroelektrarn na srednji Savi in dokončanje spodnje Save), premog in biomaso.

Direktor Premogovnika Velenje Milan Medved in Tomaž Žagar iz Gen Energije sta poudarila, da je Slovenija lahko ponosna, da ima vso proizvodnjo v domačem lastništvu. Medved si sicer scenarija brez šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) v nacionalnem energetskem programu ne predstavlja, po Žagarjevem mnenju pa bi morala Slovenija ohranjati tudi jedrski vir energije - z izgradnjo drugega bloka nuklearke bi namreč podaljšali energetsko neodvisnost v prihodnje.

Ne spreglejte