Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2012,
13.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stečaj

Torek, 17. 7. 2012, 13.24

7 let, 2 meseca

Manj potrebnega denarja za nadomestila v primeru stečajev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po lanskem rekordnem "stečajnem" letu, ko so ugasnili SCT, Vegrad, CPM in še številna druga podjetja, je letos malenkost manj stečajev

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je bilo lani pri nas začetih 675 stečajev poslovnih subjektov, 576 je bilo stečajev gospodarskih družb in zadrug. V primerjavi s kriznim letom 2009 je bilo lani začetih za več kot sto odstotkov več stečajev, začetih stečajev gospodarskih družb pa je bilo za skoraj sto deset odstotkov več. Po podatkih Ajpesa so pristojni v prvem polletju tega leta na sodišča vložili 330 predlogov stečajnih postopkov.

Lani v stečaj SCT, Vegrad, letos Primorje in Kraški zidar Potem ko so lani "umrli" tudi največji gradbinci v Sloveniji, velikani SCT ,Vegrad in GPG, se tudi letos nadaljujejo stečaji gradbenih podjetij. Pretekli mesec je dokončno ugasnilo tudi Primorje iz Ajdovščine, med veliki letošnjimi primeri stečajev pa so tudi mariborski Konstruktor VGR in Radeče papir. V kratkem naj bi v stečajnem postopku končal še en gradbinec, Kraški zidar.

Največji letošnji stečaji: Konstruktor VGR – 207 upravičencev je prejelo 701.041,94 evra. Radeče papir – 243 upravičencev je prejelo 715.221,39 evra. Nova Metalna – 249 upravičencev je prejelo 724.674,95 evra. Podjetje za urejanje hudournikov – 113 upravičencev je prejelo 388.823,99 evra. Vir: Javni jamstveni in preživninski sklad RS

Letos za nadomestila v primeru stečaja podjetij potrebnih 12 milijonov evrov Aleš Marinček iz Javnega jamstvenega in preživninskega sklada RS ne pričakuje, da bodo letos za nadomestila nekdanjim delavcem porabili več kot lani, ko so za nadomestila za primere stečajev podjetij nekoliko več kot 7.000 upravičencem skupno izplačali več kot 20 milijonov evrov. Do konca junija letos je omenjeni sklad 1.976 upravičencem skupno izplačal 5,776 milijona evrov. Letos naj bi sklad po prvotnih napovedih – finančnega načrta za tekoče leto, ki ga določi ministrstvo za delo, sklad še nima – izplačal zakonsko opredeljeno nadomestilo nekoliko več kot 3.700 upravičencem. Za to bo potreboval slabih 12 milijonov evrov, napovedujejo v Javnem jamstvenem in preživninskem skladu RS.

Ne spreglejte