Četrtek,
21. 12. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

5

Natisni članek

Premogovnik Velenje HSE Stojan Nikolić Matjaž Marovt

Četrtek, 21. 12. 2017, 4.05

6 let, 4 mesece

Kdo v državni energetiki pobira provizije od zavarovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

5

Premogovnik Velenje | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Medtem ko v Premogovniku Velenje zatrjujejo, da v zadnjem letu dni krčijo stroške, kjer je to mogoče, nekateri podatki, ki smo jih pridobili na Siol.net, kažejo drugačno sliko.

Na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), lastniku Premogovnika Velenje, so nam namreč potrdili, da je premogovnik za sklenitev letnega zavarovanja najel posrednika – podjetje Priori zavarovanje iz Maribora. Njegov lastnik je Jasmin Osmanović, eden največjih zavarovalnih posrednikov v državi.

Posel s premogovnikom mu bo prinesel triodstotno provizijo. Ker bo letna premija, ki jo bodo plačali v Velenju, skupaj z vključenim davkom od prometa zavarovalnih poslov znašala približno 1,1 milijona evrov, bo tako podjetje Priori zavarovanje prejelo 33.500 evrov. 


Preberite še:

-> V zadnjem slovenskem premogovniku vre
-> Po sledeh premoženja enega glavnih akterjev afere Teš 6


Zakaj premogovnik potrebuje posrednika?

V poslu bode v oči več podrobnosti. Tako ni jasno, zakaj Premogovnik Velenje, ki ga vodi Ludvik Golob, za sklenitev zavarovanja sploh potrebuje posrednika. Tega ima namreč matična družba iz Velenja šele od aprila lani, preostale družbe v njeni lasti pa od začetka letošnjega leta.

Premogovnik Velenje vodi Ludvik Golob | Foto: STA , Premogovnik Velenje vodi Ludvik Golob Foto: STA , Pri tem je treba poudariti, da zavarovalnega posrednika nima nobena od preostalih družb iz Skupine HSE. Ob premogovniku je edina izjema Termoelektrarna Šoštanj (Teš), ki je za posrednika prav tako najela podjetje Priori zavarovanje. Toda v primerjavi s premogovnikom v Tešu posredniku ne plačujejo provizije.

Obe družbi plačujeta daleč najvišji letni strošek za zavarovanje v skupini, saj skupaj zanj namenita 2,5 milijona evrov. 

To je skoraj enkrat več od zneska, ki ga plačujejo preostale družbe iz skupine: Dravske elektrarne, HSE Invest (zavarovanje imata sklenjeno pri Zavarovalnici Maribor), Soške elektrarne (pri Adriatic Slovenici) in matični HSE (pri Triglavu). V Skupini HSE sicer še do danes niso centralizirali sklepanja zavarovanja premoženja družb. 

Teš in premogovnik z istim posrednikom. Naključje?

Gre pri dejstvu, da sta tako premogovnik kot Teš približno v istem času sklenila pogodbo z istim posrednikom, res za naključje? 

Na HSE, ki ga vodi Matjaž Marovt, so poudarili, da njihovo poslovodstvo "nikoli ni zahtevalo sklepanja zavarovanj prek posrednika". 

"Po naših informacijah so se družbe (Teš in premogovnik, op. a.) odločile za posrednika zaradi zvišanja premije na zavarovalnicah. Izbirale pa so med ponudbami več posrednikov," so pojasnili na HSE.

Nikolić "odločno zanika" vpletenost

Toda po nekaterih informacijah naj bi imel pomembno vlogo pri odločitvi premogovnika, da sklene pogodbo s posrednikom, član poslovodstva HSE Stojan Nikolić, ki sedi v nadzornem svetu premogovnika. 

Pomembno vlogo pri odločitvi premogovnika, da sklene pogodbo s posrednikom, naj bi imel Stojan Nikolić. | Foto: Matej Leskovšek Pomembno vlogo pri odločitvi premogovnika, da sklene pogodbo s posrednikom, naj bi imel Stojan Nikolić. Foto: Matej Leskovšek Na ta položaj je bil - sprva kot predsednik - imenovan julija 2015, slabih deset mesecev pozneje pa je premogovnik sklenil pogodbo s podjetjem Priori zavarovanje. 

Premogovnik in Teš imata zavarovanje sklenjeno z Zavarovalnico Triglav. Nikolić je pred prihodom na HSE vodil upravo družbe Triglav Naložbe, ki je v lasti največje slovenske zavarovalnice. 

"Odločno zanikam, da sem družbam predlagal izbranega posrednika, upoštevajoč politiko nevmešavanja v poslovne odločitve družb," je za Siol.net poudaril Stojan Nikolić. Od letos sicer v nadzornem svetu premogovnika sedi še Matjaž Marovt, ki je tudi njegov predsednik.

Vsi želijo biti posredniki v energetiki

Zavarovalno posredništvo v državni energetiki že od nekdaj velja za odličen posel. 

Leta 2010 je tedanji direktor Teš Uroš Rotnik sklenil pogodbo s podjetjem Za & Svet, ki je v lasti nekdanje predsednice uprave Zavarovalnice Triglav Nade Klemenčić. Posel pri zavarovanju gradbišča šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) bi ji po nekaterih izračunih prinesel od 300 tisoč do 600 tisoč evrov, a ga je Rotnikov naslednik Simon Tot še isto leto razveljavil. 

Podjetje Priori Zavarovanje letno ustvari okrog milijon evrov prihodkov, v letu 2016 pa je imelo 400 tisoč evrov dobička. Leta 2013 je dobilo sanjski posel na Darsu (tedaj ga je vodil Matjaž Knez) pri zavarovanju premoženja, premoženjskih interesov in kolektivnega nezgodnega zavarovanja.

teš, teš 6 | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

V premogovniku je vse bolj vroče

Drugi vidik zgodbe je povezan s trenutnim dogajanjem v premogovniku. Že včeraj smo poročali, da je Sindikat delavcev rudarstva in energetike (SDRES), eden od dveh v družbi, napovedal zaostritev dialoga z upravo zaradi slabšanja razmer v družbi. Ključni razlog za to je načrt dela za leto 2018, ki predvideva skoraj 41-urni tedenski delavnik, kar je v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih.

V premogovniku so sindikatu očitali zavajanje javnosti in poudarili, da "je premogovnik za opravljeno delo kljub izjemno zahtevni likvidnostni situaciji v preteklem obdobju vedno zagotavljal redno plačilo, nagrado ob 3. juliju in izplačilo neizplačanih plač za leto 2013".

"Precej truda je bilo tudi v letu 2017 vloženega v obvladovanje stroškov. Učinki so vidni predvsem pri stroških materiala in storitev, medtem ko je viden negativni odklon zlasti pri strošku dela, predvsem z naslova nedoseženega sporazuma za leto 2017 ter počasnejše dinamike upokojevanja tistih, ki že izpolnjujejo pogoje za to," so pojasnili v premogovniku. 


Preberite še:

"Namesto da bi bili na Teš 6 ponosni, nas je sram" #intervju 

Za Teš 6 plačali milijardo in pol, po dveh letih je v okvari


Varčujejo, a naročajo študije

Kljub "obvladovanju stroškov" pa je Premogovnik Velenje novembra lani z Inštitutom za sodobni trajnostni razvoj brez javnega razpisa sklenil dobrih 35 tisoč evrov vredno pogodbo za študijo o učinkovitosti izvajanja poklicnega zavarovanja. 

Ustanovitelji inštituta so nekdanji in sedanji vplivneži iz stranke Socialnih demokratov (SD): nekdanji slovenski premier Anton Rop, nekdanji generalni sekretar Pahorjeve vlade Milan M. Cvikl, minister za promet v Pahorjevi vladi Patrick Vlačič, nekdanji glavni tajnik SD Uroš Jauševec in sin znanega pravnika Rada Bohinca, Rado Bohinc mlajši.

Premogovnik Velenje, rudnik, rudarji | Foto: Premogovnik  Velenje Foto: Premogovnik Velenje

Gre za posel, ki je že pred časom zmotil tudi SDRES. "Nabralo se je ogromno težav. Nekaj časa smo poskušali tiho, s socialnim dialogom reševati stvari, vendar do pravega dialoga z upravo sploh nismo prišli. Bolj ali manj je bilo govora le o tem, kako kje zaposlenim čez leto še kaj vzeti, da bodo ob koncu leta dobili nekaj malega," je včeraj dejal Bečarević. 

Uprava sindikatu očita manipuliranje

V Premogovniku Velenju so odgovorili z odkritim napadom na SDRES. Očitajo mu, da ima le 253 članov, kar je manj od dvanajstih odstotkov vseh zaposlenih, in manipuliranje z javnostjo. 

"Zaostrovanje pritiskov na vodstvo podjetij in grožnje s stavko so docela neupravičeni," poudarjajo v premogovniku. Dodajajo, da so letos v opremo in jamske objekte vložili 19 milijonov evrov, kar je šest milijonov evrov več kot lani.