Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 12. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

52

Natisni članek

Milan Medved TEŠ 6 HSE Premogovnik Velenje rudarji

Sobota, 2. 12. 2017, 4.02

6 let, 4 mesece

Po sledeh premoženja enega glavnih akterjev afere Teš 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

52

Krk, Vantačići | Foto Google Street View

Foto: Google Street View

Milan Medved, nekdanji prvi mož Premogovnika Velenje, ima skupaj z družinskimi člani v lasti že nekaj let več prestižnih nepremičnin v Sloveniji in tujini. Zakaj in pred kom se je odločil skriti svoje premoženje?

Na zahodni obali Krka, le streljaj od Malinske, leži vasica Vantačići. Nekdanji ribiški zaselek danes živi od turizma. Zaradi bližine meje – od tam do Ljubljane sta dobri dve uri vožnje – je najbolj priljubljen med Slovenci, ki imajo tam v lasti več hiš in apartmajev. 

Nepremičnine v Vantačićih zato niso poceni. Oglaševane cene za hiše, ki so tik ob morju, trenutno dosegajo celo 700 tisoč evrov. Ena od teh je lani avgusta, sredi turistične sezone, dobila dva nova lastnika iz Slovenije. 

Milan Medved | Foto: STA , Foto: STA , Zgodba ne bi bila zanimiva, če ne bi šlo za ožja sorodnika Milana Medveda, nekdanjega predsednika uprave Premogovnika Velenje, ki mu  je uspelo v zadnjih letih postati lastnik več vrednejših nepremičnin na prestižnih lokacijah. 

Gre namreč za enega od ključnih mož v aferi šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki je danes uradno brez večjega premoženja. V letih 2014 in 2015, ko je premogovnik zaradi spornih poslov v preteklosti proti Medvedu vložil tudi odškodninsko tožbo, ga je začel prenašati na družinske člane. 

Si je Medved res kupil novo hišo?

Iz podatkov, ki smo jih pridobili na Hrvaškem, je razvidno, da sta 142 kvadratnih metrov veliko hišo skupaj s pomožnim objektom in dobrih 600 kvadratnih metrov velikim zemljiščem, ograjenim s kamnitim zidom, ki stoji le nekaj deset metrov od morja, v polovičnih deležih kupila Darja Medved, žena Milana Medveda, in Aleš Koželjnik, njegov zet.

Koliko sta odštela za nepremičnino, iz dokumentov, s katerimi razpolagamo, ni razvidno. Na nepremičnini ni vpisana nobena hipoteka. 

Hiša družine Medved v Velenju

Prav to dejstvo odpira vprašanje, kakšno vlogo pri nakupu je imel Milan Medved. 

Naši hrvaški viri namreč trdijo, da naj bi podrobnosti nakupa, ki naj bi ga izpeljal prek ene od lokalnih nepremičninskih agencij, urejal prav nekdanji prvi mož premogovnika. Najmanj enkrat naj bi prav zaradi tega tudi odšel na Krk. 

Ne odgovarja na klice in sporočila

Medved za pojasnila v zadnjih dneh ni bil dosegljiv. Klica nam ni vrnil. Prav tako ni odgovoril na SMS-sporočilo, v katerem smo ga prosili za elektronski naslov, na katerega smo želeli poslati vprašanja Darji Medved, sicer nekdanji direktorici občinske uprave v Šoštanju. 

Aleš Koželjnik pa nam je na več vprašanj odgovoril s pojasnilom, da je resnični lastnik polovice nepremičnine v Vantačićih. Zatrdil je, da je za nakup najel posojilo pri eni od slovenskih bank in nakazilo izvedel prek bančnega računa iz Slovenije. 

Na stanovanju v Ljubljani, kjer danes živi Koželjnik, je od 26. septembra lani vpisana hipoteka Nove Ljubljanske banke (NLB) v vrednosti 138.500 evrov. Z Darjo Medved sta se v zemljiško knjigo kot lastnika hrvaške nepremičnine vpisala 8. septembra, torej 18 dni prej. 

Z denarjem, ki si ga je Koželjnik izposodil pri NLB, sicer polovice hiše na lokaciji ob morju v Vantačićih po trenutnih, javno objavljenih cenah ni mogoče kupiti. Koželjnik je sicer direktor za trgovanje s plinom in električno energijo na Petrolu. Letos je na svojem domačem naslovu ustanovil podjetje Primitive.

Medved je pokopal premogovnik …

Milan Medved je s položaja Premogovnika Velenje odšel marca 2014. Čeprav je uradno odstopil, bi ga nadzorniki prej ali slej razrešili sami. 

Milan Medved | Foto: STA , Foto: STA , V sedmih letih vodenja je premogovnik iz domala nezadolžene družbe spremenil v finančnega bolnika, ki je kmalu po njegovem odhodu zaradi več kot 160 milijonov evrov obveznosti do bank razglasil insolventnost. 

Leta 2015 je Holding Slovenske elektrarne (HSE) zaradi nakopičene izgube, ki je samo v letu 2014 dosegla skoraj 80 milijonov evrov, najprej znižal kapital premogovnika za 110 milijonov evrov. Nato pa je kapital družbe povečal s 34-milijonskim denarnim vložkim in pretvorbo terjatev. S tem so brez svojih deležev ostali mali delničarji premogovnika, ki so pred tem več let od HSE zahtevali odkup delnic. 

Odgovornost za finančni zlom premogovnika je Medvedova. Premogovnik, ki živi od prodaje lignita edinemu kupcu, šoštanjski termoelektrarni, se je namreč v njegovem obdobju spustil v različne nepremičninske projekte in turistične naložbe, ki so to velenjsko skupine po izbruhu krize pomagale spraviti na kolena. 

S posojili je financiral hčerinske družbe, ki so kupovale smučišče Golte, zemljišča za gradnjo stanovanj, hotele, apartmaje ... Ti projekti so kmalu zatem nasedli v bilancah premogovnika.

… ceno pa plačujejo rudarji

Ko je postalo jasno, da bo moral premogovnik za potrebe projekta Teš 6 krepko znižati tudi ceno lignita, ki ga prodaja v Šoštanj, je bilo jasno, da se bo v finančnem smislu prej ali slej sesul. To se je tudi zgodilo. 

rudarji, Premogovnik Velenje | Foto: STA , Foto: STA , Ceno za Medvedovo zgrešeno poslovno strategijo in napačne odločitve danes plačujejo zaposleni v premogovniku. 

Najbolj rudarji, ki od uprave družbe že nekaj časa neuspešno zahtevajo izboljšanje svojega položaja: priznanje časa za pripravo na odhod v jamo v delovni čas, vseh potnih stroškov za prihod na delo in boljše delovne pogoje v jami. Že leta 2014 so stavkali, ker jim uprava zaradi varčevalnih ukrepov ni želela izplačati zaostanka plač iz prejšnjih let. 

Da je likvidnostni položaj premogovnika še danes težak, je uprava pred meseci potrdila tudi na sestanku z zaposlenimi. 

V preiskavi Teš 6 ga nikoli ni bilo

V preiskavi v zadevi Teš 6 Medved nikoli ni imel statusa osumljenca, čeprav je imel sam pomembno vlogo pri sesutju finančne ekonomike projekta.

rudar čelada premog | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Več let je namreč lastnike in javnost zavajal, da bo premogovnik sposoben ceno lignita znižati na zahtevanih 2,25 evra na gigadžul, pri čemer je sam zagotovo vedel, da to zaradi slabega finančnega položaja, v katerega je zašla družba, ni mogoče. Izkazalo se je, da je Medved zahtevano ceno določil na pamet – z vnaprejšnjim vedenjem, da gre za nedosegljiv cilj. 

To so ob poznejših pričanjih pred državnozborsko preiskovalno komisijo, ki ugotavlja politično odgovornost pri projektu Teš 6, posredno potrdili tudi nekateri nekdanji direktorji premogovnika. 

Sumi spornih poslov v premogovniku

Hkrati so vsake toliko časa izbruhnile informacije o sumih nepravilnosti pri nekaterih poslih posameznih družb v lasti premogovnika. 

Ta je pozneje pri mednarodni revizijski hiši Ernst & Young naročil posebno revizijo nekaterih poslov. Pod drobnogledom so se znašli preplačana zemljišča, poslovanje s prijateljskimi podjetji, oddajanje gradbenih in drugih poslov brez razpisov, sponzorstev in obvodna financiranja posameznih projektov.

Že maja 2015 je Holding Slovenske elektrarne (HSE), lastnik premogovnika, na skupščini delničarjev upravi odredil, naj pri odvetniški pisarni Schoenherr pripravi predhodno pravno oceno utemeljenosti tožb proti Medvedu. 

Molk HSE in premogovnika o tožbah proti Medvedu

Koliko tožb so vložili proti Medvedu, na premogovniku in v HSE ne razkrivajo. Prav tako ne, katere odvetniške pisarne vodijo postopke, saj da "bi lahko razkritja nadaljnjih informacij škodovala izvedbi postopkov". 

Že februarja pa so nam iz premogovnika na vprašanje, v kateri fazi so odškodninske tožbe, ki jih je družba vlagala proti članom nekdanjega poslovodstva, odgovorili, da nam "več podatkov ne morejo posredovati, ker postopki še vedno potekajo". 

V nadzornem svetu premogovnika sicer sedita oba člana poslovodstva HSE: generalni direktor Matjaž Marovt in član Stojan Nikolić.

Pred dobrim mesecem dni je bil sicer opravljen prvi narok na sojenju zaradi domnevno spornega zemljišča, ki ga je premogovnik v obdobju Medveda za 15 let zakupil od Mestne občine Velenje. To leži v pridobivalnem območju premogovnika, v neposredni bližini deponije pepela. 

Po ceniku sklada kmetijskih zemljišč bi zakupnina za to obdobje znašala slabih 1.500 evrov. Premogovnik je zanjo plačal več kot 130 tisoč evrov, prav tolikšno odškodnino pa družba zdaj zahteva od Medveda.

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011 | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Vsi manevri z nepremičninami

A Medved se je na tožbe očitno dobro pripravil.

Že septembra 2014, pol leta po odhodu iz premogovnika, je najprej na sina in hčerko z darilno pogodbo prenesel polovico 378 kvadratnih metrov velike družinske hiše v Velenju. Z obema je sklenil pogodbo o preužitku, ki mu omogoča dosmtrno bivanje v tej nepremičnini. Njeno vrednost je skupaj s pripadajočim zemljiščem geodetska uprava pred leti ocenila na več kot 300 tisoč evrov.

Dvanajstega junija 2015, le dobra dva tedna po skupščini premogovnika, na kateri je izvedel, da ga zelo verjetno čaka tožba, pa je Medved na enak način na ženo prenesel še eno nepremičnino v Vantačićih. 

Gre za 100 kvadratnih metrov velik apartma v hiši, v kateri so si apartmaje leta 2007 omislili tudi nekateri drugi igralci iz afere Teš 6: 

  • Uroš Rotnik | Foto: Matej Leskovšek Uroš Rotnik Foto: Matej Leskovšek Uroš Rotnik, nekdanji direktor elektrarne, ki je trenutno v sodni preiskavi, 
  • pokojni Ivan Atelšek, nekdanji predsednik nadzornega sveta Teš, ki je vrsto let veljal za nekakšno sivo eminenco šaleškega lobija, in 
  • poslovnež Peter Kotar, čigar podjetja so v milijardo evrov vrednem poslu z dobavo tehnološke opreme za Teš 6 delovala na obeh straneh. Hkrati so svetovala dobavitelju (Alstomu) in operativno pripravljala projekt za Teš.

Milan Medved je pred leti kupil tudi apartma v Prekmurski vasi pri Moravskih Toplicah. Po naših podatkih je danes v lasti enega od družinskih članov. Tudi tam so njegovi sosedi nekdanji pomembneži iz Teš: poleg Rotnika še Bojan Brešar, nekdanji vodja projekta TEŠ6, in Franc Rosec, ki je bil leta 2013 nekaj mesecev direktor elektrarne. 

Dokaz, da Medved le skriva premoženje?

V premogovniku, ki ga vodi Ludvik Golob, so očitno mnenja, da je Medved s temi manevri v resnici skril lastno premoženje. 

Iz dokumentov, ki smo jih pridobili, je mogoče razbrati, da je premogovnik letos na okrožno sodišče v Celju vložil tožbo na ničnost pogodbe o preužitku, ki so jo leta 2014 sklenili člani družine Medved.

Premogovnik Velenje | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Tudi o tej tožbi uradnih informacij ni mogoče dobiti. Tako ni jasno, ali morda izpodbijajo prenos katerega drugega Medvedovega premoženja.

V vsakem primeru se zastavlja tudi vprašanje, kako je Medvedu uspelo priti do lastništva nepremičnin, katerih skupna vrednost po nekaterih ocenah presega milijon evrov. 

Na nepremičninah v lasti zakoncev Medved smo namreč opazili le eno zaznambo posojila – leta 2011, ko sta si izposodila 100 tisoč evrov pri NLB. Kmalu zatem je Medved družinsko hišo v Velenju z več gradbenimi deli prenovil. 

Koliko znašajo uradni Medvedovi prihodki? In kaj počne zdaj? 

Medved je bil vso kariero zaposlen v državni energetiki. Do leta 2002 je bil zaposlen v Premogovniku Velenje. Nato je bil pet let član poslovodstva HSE. Od leta 2007 do leta 2014 je vodil premogovnik. V tem obdobju je skupaj imel dobrih 821 tisoč evrov bruto prejemkov. 

To posledično pomeni, da so uradni neto prihodki Medveda v tem obdobju znašali približno 400 tisoč evrov. 

denar | Foto: Med letoma 2010 in 2012 je sedel v nadzornem svetu Darsa, kar mu je prineslo slabih 19 tisoč evrov bruto prejemkov. Še 52.234 evrov bruto mu je prinesel položaj predsednika nadzornega sveta Cinkarne Celje med letoma 2012 in 2015. Skupaj torej še okrog 40 tisoč evrov neto.

Kaj danes počne Medved, ni znano. V poslovnem registru ga ni mogoče najti med lastniki katerega od podjetij.

Darja Medved, žena Milana Medveda, je nekdanja direktorica občinske uprave v Šoštanju. Na tem položaju je bila verjetno razvrščena v 52. plačilni razred, kar ji je mesečno – brez dodatkov – prineslo okrog 3.200 evrov bruto. Pozneje je bila zaposlena na velenjski občini. 

Njuni skupni prihodki bi torej ob sprotni porabi težko zadoščali za nakup tolikšnega števila nepremičnin. Kot že rečeno, se Medved na naše zaprosilo za pojasnila v dveh dneh ni odzval. 

Ne spreglejte