Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2010,
19.10

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 19.10

7 let, 6 mesecev

Izplačanih 3,8 milijona evrov pomoči kmetijstvu ob krizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je konec minulega tedna 2097 kmetijskim gospodarstvom v Sloveniji izplačalo 3,8 milijona evrov pomoči ob finančni in gospodarski krizi v letu 2009.

Upravičenci so sredstva dobili v obliki nepovratnih sredstev, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu. Pomoč kot vzpodbuda za ohranjanje proizvodnje Namen ukrepa je lajšanje finančnih težav, ki so posledica finančne in gospodarske krize v letu 2009. Pomoč so prejela tista kmetijska gospodarstva, ki jim kmetijstvo tudi v letu 2010 predstavlja glavni vir dohodka, ministrstvo pa jih želi na ta način spodbuditi, da kljub krizi ohranjajo proizvodnjo na obstoječi ravni. Pomoč znaša dobrih 15 % izračunane izgube Upravičenci do izplačila splošne pomoči v kmetijstvu so bila med drugim tista kmetijska gospodarstva, ki so oddala B ali D obrazec zbirne vloge za leto 2009, da njihova izguba v letu 2009 znaša najmanj 20 odstotkov in višina izgube ni manjša od 3000 evrov. Finančna pomoč znaša 15,48 odstotka izračunane zgube na posamezno kmetijsko gospodarstvo.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da vsota finančne pomoči po tem ukrepu in ukrepu de minimis, ki se odobri in izplača istemu upravičencu, ne sme presegati 15.000 evrov v obdobju od 1. januarja 2008 do 31. decembra 2010. V tem obdobju so bile v Sloveniji izplačane pomoči de minimis v sektorjih prašičereje, pšenice in mleka.

Židan: Razmeroma težko obdobje Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na novinarski konferenci pred tednom dni leto 2010 na področju pridelave hrane označil kot razmeroma težko. Država se je na poslabšanje razmer v kmetijstvu med drugim odzvala tudi z interventnimi ukrepi, med katere sodijo izplačilo pomoči mlečnemu sektorju v višini 3,2 milijona evrov in izplačalo pomoči prašičerejskim kmetijam v višini 1,2 milijona evrov. Zadnja v tej shemi pomoči je konec minulega tedna izplačana splošna pomoč v kmetijstvu.

Ne spreglejte