Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 12. 2010,
14.00

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 28. 12. 2010, 14.00

7 let, 6 mesecev

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji decembra nespremenjeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji je decembra ostalo na novembrski ravni, vrednost kazalnika gospodarske klime še vedno znaša minus osem odstotnih točk.

Glede na lanski december je vrednost kazalnika višja za pet odstotnih točk, glede na dolgoletno povprečje pa je nižja za devet odstotnih točk, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je decembra znašala minus odstotno točko, novembra pa minus dve odstotni točki. Decembrska vrednost kazalnika je za deset odstotnih točk višja kot decembra lani in za dve točki višja od dolgoletnega povprečja.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je decembra znašala 12 odstotnih točk, kar je dve odstotni točki višje kot novembra, 17 točk višje kot decembra lani in dve točki višje od dolgoletnega povprečja. Glavno omejitev za podjetja so predstavljali konkurenca v sektorju, nizko povpraševanje in visoki stroški dela.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je decembra dosegla minus 56 odstotnih točk, kar je tri odstotne točke nižje kot novembra, sedem točk nižje kot decembra lani in 50 točk nižje od dolgoletnega povprečja. Glavno omejitev sta decembra v gradbeništvu predstavljala nezadostno povpraševanje in velika konkurenca v panogi.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih se je decembra ustavila pri minus eni odstotni točki, to je eno odstotno točko višje kot novembra, eno točko višje kot decembra lani in 23 točk nižje od dolgoletnega povprečja. Največ podjetij je kot omejitev navedlo nezadostno povpraševanje, finančne ovire, druge ovire in pomanjkanje delovne sile.

Ne spreglejte