Četrtek,
25. 7. 2024,
15.29

Osveženo pred

2 dneva, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93
poslovanje izguba Deutsche Bahn

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 15.29

2 dneva, 2 uri

Deutsche Bahn z milijardno polletno izgubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93
Deutsche bahn vlak | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Upravljavec nemških železnic Deutsche Bahn je v prvi polovici leta zabeležil 1,2 milijarde evrov izgube. To obdobje so zaznamovale stavke in slabe vremenske razmere. V enakem obdobju lani je izguba znašala 71 milijonov evrov.

Po razgrnitvi rezultatov so v družbi napovedali obsežno zapiranje delovnih mest, predvsem v administraciji. "V prihodnjih petih letih nameravamo zmanjšati število zaposlenih za polni delovni čas za približno 30 tisoč," je povedal glavni finančni direktor Levin Holle.

Letos nameravajo ukiniti 1.500 delovnih mest. Kot je dodal Holle, bosta k temu pripomogli digitalizacija in avtomatizacija posameznih delovnih procesov.

Poslovanje hčerinske logistične družbe Schenker, ki je naprodaj, je bilo medtem pozitivno. Ta je ustvarila dobiček iz poslovanja v višini 520 milijonov evrov, kar pa je bilo približno sto milijonov manj kot v enakem obdobju lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za slabe rezultate naj bi bila kriva stavka

Prihodki skupine Deutsche Bahn so se v prvih šestih mesecih letos zmanjšali za tri odstotke na 22,3 milijarde evrov. Družbi pa je ob tem uspelo zmanjšati zadolženost za milijardo evrov na okoli 33 milijard evrov.

Holle je dejal, da je bil eden od razlogov za slabo polletno poslovanje stavka sindikata strojevodij zaradi spora o plačah. Po njegovih besedah so delavski spori železnico stali približno 300 milijonov evrov.

Glavni izvršni direktor Deutsche Bahn Richard Lutz pričakuje, da bo družba konec leta dosegla dobiček iz poslovanja. Podjetje izvaja obsežne naložbe v infrastrukturo, zato si obeta državna povračila.