Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2014,
20.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2014, 20.49

7 let, 2 meseca

Civilna iniciativa proti južni trasi daljnovoda Beričevo-Divača predala prek tri tisoč podpisov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Civilna iniciativa proti južni trasi načrtovane nadgradnje daljnovoda Beričevo-Divača je Elesu predala peticijo proti južni trasi daljnovoda, ki jo je podpisalo prek tri tisoč ljudi.

Eles je v 15 občinah, skozi katere teče daljnovod, pripravil posvetovanja, zdaj sledi oblikovanje predloga najustreznejše različice.

Eles: Umestitev daljnovoda je mogoče izvesti po eni od dveh mogočih različic Umestitev daljnovoda v prostor je mogoče po pojasnilih Elesa izvesti po eni od dveh mogočih različic. Severna različica bi bila izvedena pretežno po trasi obstoječega 220-kilovoltnega (kV) daljnovoda s preureditvijo razdelilno-transformatorske postaje Kleče na 400/110 kV.

Južna različica bi bila medtem izvedena pretežno vzporedno z obstoječim daljnovodom 400 kV Beričevo-Divača. Tudi pri tej različici bi bilo treba preurediti razdelilno-transformatorsko postajo Kleče na transformacijo 400/110 kV z vključitvijo v daljnovod 2x400 kV Beričevo-Okroglo.

Po obeh različicah trasa načrtovana skozi 15 občin Po obeh različicah je trasa načrtovana skozi 15 občin: Dol pri Ljubljani, Ljubljana, Škofljica, Ig, Brezovica, Domžale, Trzin, Medvode, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Vrhnika, Logatec, Cerknica, Postojna in Divača.

Proti južni trasi po pojasnilih civilne iniciative govori več nacionalnih dokumentov, saj bo v tem primeru treba zgraditi povsem novo traso, kar pomeni obsežen poseg v naravo, hkrati pa bi zgolj na območju občine Škofljica neposredno pod žice prišlo 16 objektov.

Trasa za načrtovani daljnovod že obstaja po severni strani, zato se stanje tam za nikogar ne spremeni, so prepričani v civilni iniciativi, v kateri so zbrani prebivalci Ljubljane, Škofljice, Iga, Brezovice, Cerknice in Postojne.

Proti severni različici zbrali nekaj manj kot dva tisoč podpisov Tudi proti severni različici se je organizirala civilna iniciativa s peticijo – tam so zbrali nekaj manj kot dva tisoč podpisov.

Odločitev o različici in dodatnih optimizacijah bodo sprejeli med pripravo državnega prostorskega načrta.

Odločili so se, da že v začetni fazi priprave vključijo zainteresirano javnost Eles in infrastrukturno ministrstvo sta se v okviru priprave državnega prostorskega načrta za prehod 220-kilovoltnega na 400-kilovoltni daljnovod Beričevo-Divača odločila, da že v začetni fazi priprave vključita zainteresirano javnost, so pojasnili na Elesu.

Namen teh posvetov je bilo zgodnje obveščanje in posvetovanje z občani in drugimi udeleženci ter pridobitev mnenj in predlogov javnosti že v fazi izdelave študije različic, torej pred oblikovanjem predloga najustreznejše različice.

Ne spreglejte