Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
20. 8. 2014,
7.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Elan Evropska komisija

Sreda, 20. 8. 2014, 7.57

6 let, 7 mesecev

Bruselj zahteva likvidacijo Elana (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija je na Slovenijo naslovila zahtevo, da v 20 dneh sproži postopke za likvidacijo oziroma stečaj Elana.

V Bruslju očitno menijo, da je to edini način, da bo begunjski proizvajalec smuči vrnil deset milijonov evrov nedovoljene državne pomoči, ki bi jih morala Slovenija po odločitvi Evropske komisije od Elana izterjati že v začetku preteklega leta, v Dnevniku pišeta Katja Svenšek in Vesna Vuković. Komisija je Slovenijo s svojo odločitvijo seznanila pretekli teden, a trenutno še nihče ne ve, kako jo izpolniti.

Na ministrstvu za finance molčijo Država, na katero je komisija naslovila zahtevo, namreč ni upravičena do vračila sredstev, ampak sta to Kapitalska družba (Kad) in Triglav Naložbe. Na ministrstvu za finance molčijo, Uroš Čufer, ki ga te dni menda ni na ministrstvu, pa po naših informacijah z novico iz Bruslja uradno ni seznanil še nikogar od ključnih akterjev. V prihodnjih dneh naj bi v zvezi s tem potekalo več sestankov.

Zdaj je ključno vprašanje, kako lahko Slovenija sploh izpolni zahtevo iz Bruslja. Ena od morebitnih rešitev je, da sprejme določene akte, s katerimi bi na primer Kadu naložila izterjavo sredstev od Elana. Če bi Kad to zahtevo izpolnil, to brez dvoma pomeni takojšnjo plačilno nesposobnost Elana, ki je imel konec prejšnjega leta za 40 milijonov evrov obveznosti, in posledično stečaj družbe.

Podobnega primera v EU še ni bilo Medtem ko na ministrstvu za finance na Dnevnikova vprašanja niso odgovorili, ker postopkov, ki potekajo, ne komentirajo, je Antoine Colombani, predstavnik za stike z javnostjo komisarja za konkurenco Joaquina Almunie, pojasnil, da so glede navedene zadeve s Slovenijo v stiku. Po dostopnih podatkih podobnega primera v EU še ni bilo. Na vprašanje, v koliko primerih so podali podobno zahtevo in katerim članicam, Colombani ni odgovoril.

Za komentar smo poklicali nekdanjega smučarskega asa Bojana Križaja, ki nam je pojasnil, da ima popoldan sestanek z upravo Elana in da pred tem ne želi dajati izjav. Poklicali smo tudi nekdanjega direktorja Elana Uroša Aljančiča, ki ni hotel komentirati težav, s katerimi se sooča podjetje, ki ga je nekoč vodil.

Pukšič: Partija na čelu s Kučanom naj vrne vse, kar je bilo ukradeno Nekdanji poslanec strank SDS in SLS Franc Pukšič, ki je med letoma 1996 in 2000 vodil parlamentarno komisijo o sumu zlorabe javnih pooblastil v procesu lastninskega preoblikovanja in privatizacije nekdanje družbene lastnine, je prepričan, da se bo denar za poplačilo nedovoljene državne pomoči našel, če bo Komunistična partija Slovenije na čelu z Milanom Kučanom vrnila vse tisto, kar je iz Elana pokradla.

"Nekdanji tehnični direktor Pavel Koder je napisal, da so pokradli toliko, da bi lahko smučke postavili v vrsto od Elana do Beograda," je zatrdil.

Ne spreglejte