Srdjan Cvjetović

Četrtek,
5. 7. 2018,
15.08

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

3

Natisni članek

Nomago letališče Benetke letališče Ljubljana javni prevoz Adria Airways letalski prevoz

Četrtek, 5. 7. 2018, 15.08

5 let, 9 mesecev

Med Ljubljano in beneškima letališčema redna avtobusna proga petkrat dnevno v vsako smer

Beneški letališči še bližji Sloveniji, kako se ju Brnik lahko ubrani?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

3

Nomago, avtobus, prevoz v Benetke | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Od 26. julija bo Ljubljano in Šempeter z obema beneškima letališčema petkrat na dan v vsako smer povezovala redna avtobusna proga. Ali se bo zaradi tega več Slovencev na pot z letalom odpravilo iz Benetk in Trevisa namesto z Brnika?

Pred približno 20 leti je bil seznam tujih letalskih družb, ki so letele na ljubljansko letališče, precej daljši - takrat smo na brniških ploščadih pogosto srečevali letala družb Lufthansa, British Airways, Swiss, Austrian …

Danes v Ljubljano letijo letala sedmih tujih letalskih družb, večina prej omenjenih velikih letalskih družb pa je na Brniku prisotna samo še s poleti codeshare - določeno število sedežev prodajajo pod oznako svoje letalske družbe, čeprav je dejanski prevoznik drug (v teh primerih slovenski letalski prevoznik Adria Airways).

To je bilo obdobje, ko se je iz Ljubljane dalo dobiti ugodne letalske vozovnice, neredko celo veliko ugodneje kot z bližnjih letališč Avstrije, Italije ali Hrvaške.

Kadar je prevoznik samo eden, je vozovnica praviloma veliko ugodnejša

Danes je precej drugače. Slovenija ostaja ena od redkih držav, kamor ne leti nizkocenovni prevoznik Ryanair, sicer pa na Brniku pristajajo letala nizkocenovnih družb Easyjet in Transavia (nizkocenovna veja nizozemske letalske družbe KLM).

Na bližnjih letališčih, kamor leti veliko več tujih letalskih prevoznikov, je ugodnejša ponudba tudi za oddaljene destinacije, saj ves čas potnik lahko leti samo z eno letalsko družbo.

Slovenija ostaja ena od redkih evropskih držav, kamor letala irske nizkocenovne družbe Ryanair ne letijo. Ali je težava v ekonomiji obsega ali v čem drugem?
 | Foto: Reuters Slovenija ostaja ena od redkih evropskih držav, kamor letala irske nizkocenovne družbe Ryanair ne letijo. Ali je težava v ekonomiji obsega ali v čem drugem? Foto: Reuters

Iz Ljubljane do nekega od večjih evropskih letališč je velikokrat edina možnost slovenski letalski prevoznik Adria Airways, ki, resnici na ljubo, le občasno lahko cenovno tekmuje z letalskimi družbami, ki jih na Brniku ne vidijo, bližnja letališča v regiji pa jih.

Benetke, slovensko okno v svet

Tako sta se, zlasti med mlajšimi in počitnikarji, kot zanimivi možnosti za odhode domala iz vse Slovenije, zlasti pa iz osrednje in jugozahodne Slovenije, uveljavili dve letališči blizu Benetk - Marco Polo, ki je glavno beneško letališče, in letališče Canova pri bližnjem mestu Treviso, kamor letijo nizkocenovniki, predvsem Ryanair.

Očitno je število slovenskih potnikov tam tako zelo veliko, da je kljub zelo močni povezanosti Slovenije in teh dveh letališč z zasebnimi prevozniki kombijev (med njimi je najmočnejši GoOpti) prevozniško in potovalno podjetje Nomago, nastalo je z združevanjem več slovenskih avtobusnih prevoznikov in drugih sorodnih podjetij, prepoznalo priložnost v odpiranju nove mednarodne redne avtobusne proge.

Detajl iz prostora za potnike v odhodu beneškega letališča Marco Polo, ki ima (brez bližnjega letališča Canova v Trevisu) šestkrat več potnikov letno kot ljubljansko letališče. | Foto: Reuters Detajl iz prostora za potnike v odhodu beneškega letališča Marco Polo, ki ima (brez bližnjega letališča Canova v Trevisu) šestkrat več potnikov letno kot ljubljansko letališče. Foto: Reuters

To bo od 26. julija petkrat na dan v vsako smer povezovalo Ljubljano z obema beneškima letališčema (z vmesnim postankom ob avtocesti v Šempetru pri Novi Gorici), za kar so priskrbeli tri najnovejše avtobuse, za katere so prepričani, da nudijo najvišji standard udobja.

Nova redna mednarodna avtobusna proga med Ljubljano in beneškima letališčema je prilagojena voznemu redu letal na obeh letališčih, medtem ko za potnike, ki na Brniku pristanejo po 21. uri (danes so to poleti iz Londona - Stansted, Münchna, Frankfurta, Züricha, Düsseldorfa, Varšave, Dunaja, Bruslja, Amsterdama in Londona - Luton), ostane možnost, da bi z rednim javnim prevozom lahko prišli do slovenske prestolnice, še vedno neuresničljive sanje.

Preberite še:
Kaj bi se Ljubljana lahko naučila od Gradca? Ogromno.

Za začetek fiksne cene

Prodaja vozovnic bo potekala prek nove v ta namen pripravljene spletne platforme. Sprva bodo imeli fiksno ceno 18 evrov v eno smer (polovična za nakupe, opravljene do konca avgusta za odhode do konca leta), vendar ne izključujejo možnosti, da bi se pozneje odločili za dinamično oblikovanje cen, kot smo ga vajeni pri letalskih prevoznikih in, ne nazadnje, pri prevozih na letališče s prevoznikom GoOpti.

Tudi Brnik raste (a Benetke rastejo hitreje)

V zadnjih letih je število potnikov raslo tudi na ljubljanskem letališču: lani so se zelo približali 1,7 milijona potnikov letno in jim je uspelo preseči vrednost iz leta 2008, ki je do takrat veljalo za najuspešnejše.

A so vsaj toliko ali še bolj rasle številke tudi na beneških letališčih. Leta 2016 so na letališču Marco Polo prešteli 9,6 milijona potnikov (šestkrat toliko kot na Brniku), lani pa so se že sredi decembra pohvalili z desetmilijontim potnikom.

Letališče Canova (Treviso) je lani preštelo 14 odstotkov več potnikov kot leto prej in so prvič presegli tri milijone potnikov letno.

Za novo redno mednarodno progo, ki bo od 26. julija petkrat dnevno v vsako smer povezovala Ljubljano in obe beneški letališči, je Nomago priskrbel tri nove avtobuse z, kot pravijo, najvišjo stopnjo opremljenosti in udobja. | Foto: Srdjan Cvjetović Za novo redno mednarodno progo, ki bo od 26. julija petkrat dnevno v vsako smer povezovala Ljubljano in obe beneški letališči, je Nomago priskrbel tri nove avtobuse z, kot pravijo, najvišjo stopnjo opremljenosti in udobja. Foto: Srdjan Cvjetović

Na Marcu Polo skoraj devet od desetih potnikov tujci

Na letališču Marco Polo je po podatkih iz leta 2017 bilo 87 odstotkov tujih potnikov - čeprav jih je veliko, ki se prek tega letališča odpravljajo na ogled turistično zelo dobro oglaševanih Benetk, so k tako visokemu deležu nedvomno prispevali tudi slovenski potniki, ki bi gotovo raje poleteli z Brnika (in z domačim prevoznikom), če bi imeli na voljo primerljive ponudbe za svoja potovanja.

Do takrat pa bodo očitno dobro služili tuji letalski prevozniki, tuja letališča in domači prevozniki do teh letališč, medtem ko se bodo pri nas tolažili predvsem s poslovnimi potniki, ki jim ni težava plačati dražjo vozovnico samo zato, da bi poleteli z najbližjega letališča. Najdražji sedež na letalu pa je - prazen sedež.