Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
2. 6. 2014,
11.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

GZS

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 11.07

7 let, 2 meseca

Ali bo gospodarsko rast rešil izvoz ali domača potrošnja?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija bo zaradi majhnosti trga vedno bolj odvisna od izvoza kot od domače potrošnje. Za ustvarjanje novih delovnih mest bo treba dvigniti oboje.

Gospodarske cikle določa negotovost. Ko se gospodarska klima začne izboljševati, se začnejo izboljševati tudi napovedi in raste število delovnih mest. V Sloveniji imamo trenutno minimalno gospodarsko rast, število brezposelnih pa še kar narašča, so se strinjali udeleženci strokovnega posveta Kaj bo pomembneje spodbujalo gospodarsko rast: izvoz ali domača potrošnja?.

V Sloveniji smo od izbruha krize nenehno izgubljali delovna mesta. Na borzi dela je 125 tisoč brezposelnih, katerih izobrazbena struktura ne ustreza svetovnemu povpraševanju. Zaradi pričakovanega in nujnega prestrukturiranja podjetij bo delovnih mest kmalu še manj. Iluzija je, da bodo veliki sistemi dodatno zaposlovali. Temu se ne bomo mogli izogniti, če želimo, da bodo ta podjetja obdržala zdrava delovna mesta. V nasprotnem primeru bodo tudi ta ogrožena. Vlada napoveduje 60 tisoč delovnih mest. Je to iluzija ali realnost?

"Priložnost imamo, na nas pa je, da jo realiziramo" Na GZS verjamejo, da je več deset tisoč novih delovnih mest realnost. "Toda zavihati bomo morali rokave," je jasen Samo Hribar Milič, ki dodaja, da je gospodarska slika države še vedno neugodna, a ne katastrofalna. "Priložnost imamo, na nas pa je, da jo realiziramo," pravi Hribar Milič.

"Potrošniki v krizi ne trošijo, saj se bojijo izgube delovnih mest in raje varčujejo. Če bo rast več kot enoodstotna, si bodo potrošniki lahko privoščili več in s tem prispevali k rasti BDP," je prepričan ekonomist Jože P. Damijan. Za ustvarjanje novih delovnih mest bi potrebovali vsaj od tri- do štiriodstotno gospodarsko rast. "Slovenija bo vedno ostala majhno gospodarstvo, zato bo izvoz vedno pomembneje prispeval k rasti kot domače povpraševanje," je prepričan direktor Ukoma Boštjan Vasle.

Če imamo slabo potrošnjo, investicij ne bo "Pomembno je imeti uravnoteženo rast, Slovenija je zelo izvozno odvisna. Če imamo slabo potrošnjo, investicij ne bo in ostane nam le še javna potrošnja. Izvoz je premalo, potrebujemo državo, da zažene rast z investicijami in novimi delovnimi mesti, temu pa bo sledila povišana osebna potrošnja," je še dodal ekonomist Jože P. Damijan.

Zasebna potrošnja, ki ji OECD za letos sicer napoveduje 1,7-odstotni padec, se bo po besedah Vasleta hitreje povečevala, a bo letos še negativna.

Ne spreglejte