Četrtek,
31. 8. 2017,
10.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

11

Natisni članek

sodišče Sberbank Agrokor Srbija Hrvaška

Četrtek, 31. 8. 2017, 10.11

6 let, 7 mesecev

Agrokor izgubil bitko v Srbiji, bo sodba padla tudi v Sloveniji? In kaj pravi Ramljak?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

11

Ante Ramljak, Agrokor, Andrej Plenković | Foto STA

Foto: STA

Sodišče v Beogradu je zavrnilo zahtevo začasnega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka o priznanju hrvaškega posebnega zakona o reševanju Agrokorja v Srbiji in s tem prehod njegovih srbskih družb pod pristojnost tako imenovanega Lex Agrokorja.

Agrokor ima v Srbiji družbe Mercator S, tovarno sladoleda in distributerja zamrznjene hrane Frikom, Dijamant, MG Mivela, ki se ukvarja s proizvodnjo vode, Kikindski mlin in Nova sloga, ki se ukvarja s proizvodnjo in predelavo kmetijskih pridelkov.

Mercator se vrača v BiH

Upniški odbor Agrokorja je danes potrdil ponovni vstop Mercatorja na bosanski trg. Mercator ne bo prevzel vseh Agrokorjevih trgovin, ampak zgolj 83 prodajaln, ki so bile v njegovem lastništvu že pred Agrokorjevim prevzemom leta 2014. Konzum BH bi po tem načrtu obdržal 156 trgovin. "Primopredaja in vzpostavitev dejavnosti maloprodaje v 83 trgovinah bo potekala postopoma, vsekakor pa bo Mercator kupcem ponudil širok in prilagojen asortiment izdelkov," so sporočili iz Mercatorja.

Ključna težava, zaradi katere se je vrnitev blagovne znamke Mercator na ta trg zavlekla za več mesecev, so bila pogajanja z dobavitelji in drugimi upniki Konzuma v BiH. Čeprav jim Konzum dolguje precejšnja sredstva, je bilo treba zagotoviti, da bodo še naprej dobavljali blago na trgovske police. Sočasno so upniki Mercatorja zahtevali, da zadnji ob vrnitvi na trg ne prevzema obveznosti Konzuma.

"Mercator bo po tržnih cenah odkupil opremo in zaloge v svojih trgovinah in s tem v veliki meri rešil svoje izzive glede obstoječih terjatev do Konzuma BH. V zadnjem obdobju je Mercator zelo intenzivno pripravljal projekt, saj mora urediti razmerja z dobavitelji, zaposlenimi, urediti logistiko in vrsto drugih aktivnosti, ki so osnova za Mercatorjevo poslovno uspešno delovanje," so po seji upniškega odbora Agrokorja sporočili iz Mercatorja.

Upniški odbor je danes odločal tudi o dokapitalizaciji Konzuma BH. S svežimi likvidnostnimi sredstvi bi ta (deloma) poplačal dobavitelje, zato da bi ti še naprej dobavljali svoje izdelke v trgovine, ki jih bo prevzel Mercator.

Dogovorili so se sicer, da Mercator ne bo prevzel zapadlih obveznosti do tamkajšnjih dobaviteljev, ki so že nekaj časa tudi pomembno politično vprašanje med Hrvaško in BiH. V Mercatorju bodo prekinili vsa najemna razmerja s Konzumom za trgovine v tej državi, medsebojne obveznosti – gre za neplačane najemnine – pa bodo poravnali tako, da bo Mercator prevzel zaloge v Konzumovih trgovinah.

Sberbank je prek sodišča dosegla, da Agrokor ne more več prosto razpolagati s premoženjem Frikoma in Dijamanta. S tem je onemogočila Ramljaku, da za nova posojila zastavlja premoženje srbskih družb, ali da odloča o njuni morebitni prodaji. Srbski mediji še pišejo, da gre za nadaljevanje spopada med Agrokorjem in Sberbank kot njegovo največjo upnico.

Ruska banka Sberbank na sodiščih v več državah izpodbija priznanje veljavnosti posebnega zakona o reševanju Agrokorja. | Foto: STA , Ruska banka Sberbank na sodiščih v več državah izpodbija priznanje veljavnosti posebnega zakona o reševanju Agrokorja. Foto: STA , Sberbank je pred londonskim arbitražnim sodiščem začela postopek proti Agrokorju in njegovim 11 družbam, ki so jamčile za poplačilo 450 milijonov evrov posojil. S tem želi zaščititi svoje premoženje. Istočasno je izredni pooblaščenec Agrokorja na istem sodišču vložil zahtevo za priznanje postopka Lex Agrokor.

Arbitražni postopek na zahtevo Rusov bo miroval, dokler se pravnomočno ne odloči o Ramljakovi zahtevi. Po napovedih družbe Ledo, ki je sporočilo objavila na Zagrebški borzi, pred novembrom ni pričakovati odločitve.

Ante Ramljak se je na odločitev srbskega sodišča odzval s komentarjem, "da Srbija ni članica Evropske unije in da so njihove odločitve pač njihove odločitve". Ob tem je dal pomenljivo izjavo, ki se nanaša na Agrokorjeve družbe v Sloveniji: "Vsi upniki bodo poplačani iz celotnega Agrokorjevega premoženja, ne glede na to, v kateri državi se nahaja."

To pomeni, da se bo z vsemi sredstvi boril proti poskusom upnikov, da bi se poplačali iz premoženja, ki je bilo zastavljeno za posojila. Spomnimo, da je Sberbank v Sloveniji želela poplačilo svojega posojila doseči z zaplembo delnic Mercatorja, a jo je Ramljak prehitel z odločitvijo slovenskega sodišča o priznanju veljavnosti Lex Agrokorja kot del slovenskega pravnega reda. Lex Agrokor namreč od aprila prepoveduje izvršbe posameznih upnikov Agrokorja.

Kasneje je Ramljak dejal še, da zaradi srbskega sodišča ni zaskrbljen, a da se bodo pritožili. Kot je še povedal, obstaja pravno tveganje, da bo Sberbank zarubila Agrokorjevo premoženje.


Preberite še:

Je Sberbank želel Agrokorju zaseči večino Mercatorja? 

Kdo bo lastnik Mercatorja? Od petka imajo Hrvati zadnjo besedo. #video


V Sloveniji sodišče še odloča

Kot so danes za Siol.net pojasnili na okrožnem sodišču v Ljubljani, višje sodišče še ni odločilo o pritožbah ruske banke Sberbank in slovenske države, ki izpodbijata priznanje tujega insolvenčnega postopka v Sloveniji.

Sodišče je prejšnji mesec s sklepom o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti priznalo odločitve, ki temeljijo na hrvaškem zakonu o postopku izredne uprave. Takšen sklep je veljal za vse Agrokorjevo premoženje v Sloveniji, med katerim je daleč največ vreden 70-odstotni delež Mercatorja. 

Mercator | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Če bo sklep postal pravnomočen, upniki Agrokorju ne bodo mogli zaseči delnic Mercatorja, saj glede na hrvaški zakon o izredni upravi nad premoženjem Agrokorja ni mogoče sprožati postopkov izvršbe ali zavarovanj. Predvsem pa bi z uveljavitvijo priznanja tujega insolventnega postopka padel še en "požarni zid" med Agrokorjem in Mercatorjem.


Preberite še:

Nad Agrokorjem kopica izvršb, kriza trgovski del skupine pahnila v rdeče 

Rusi bi izpulili Mercator iz Agrokorjevih rok


Mercator z nižjimi prihodki

Skupina Mercator je v prvem letošnjem polletju ustvarila 10,4 milijona evrov čistega dobička, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se zmanjšali za osem odstotkov in so znašali 1,13 milijarde evrov.

Več o poslovanju Mercatorja -> 10 milijonov evrov dobička, a nižji dohodki