Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
3. 6. 2015,
11.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

brezposelnost Avstrija Slovenija

Sreda, 3. 6. 2015, 11.04

6 let, 7 mesecev

Brezposelnost v Avstriji raste. Kaj to pomeni za slovenske delavce?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko brezposelnost v Sloveniji zadnje mesece rahlo pada, se pri severnih sosedih zvišuje. Avstrija je pogost delodajalec tudi Slovencem, a posredniki dela svarijo, da razloga za preplah ni.

Število evidentiranih iskalcev zaposlitve se je v Avstriji maja spet povišalo, v primerjavi z aprilom za 6,9 odstotka. Brez dela je že blizu 400 tisoč Avstrijcev, stopnja brezposelnosti pa je po navedbah avstrijskega zavoda za zaposlovanje AMS zdaj 8,6-odstotna oziroma 0,9 odstotne točke višje kot aprila.

Rast brezposelnosti sicer najbolj naglo raste v severovzhodni Avstriji, samo v okolici Dunaja se je povišala za skoraj 24 odstotkov.

Avstrija je pogost delodajalec tudi za Slovence, ki ob pomanjkanju dela doma iščejo priložnosti v tujini. Po podatkih notranjega ministrstva ima stalno bivališče pri severnih sosedih 10.770 državljanov Slovenije, začasno pa 3056. Bi rast brezposelnosti lahko ogrozila njihov delovni položaj?

Število oglasov na EURES že pada Na zavodu za zaposlovanje odgovarjajo, da bi rast brezposelnosti lahko omejila povpraševanje avstrijskih delodajalcev po slovenski delovni sili, a vendar je to odvisno od posameznih gospodarskih dejavnosti – v deficitarnih dejavnostih, kjer Avstrija ne zmore zagotoviti svoje delovne sile, bodo gotovo še naprej zaposlovali tujce.

So pa svetovalci EURES, ki so osredotočeni na Avstrijo, že opazili rahel upad števila oglasov za delo v kovinsko predelovalni industriji in gradbeništvu.

Vseeno se število zaposlenih Slovencev v Avstriji še naprej povečuje, saj je po podatkih avstrijskega zavoda za zaposlovanje AMS konec aprila pri severnih sosedih delalo več kot 16 tisoč Slovencev, so še sporočili iz zavoda.

Ne delavci, v težavah so lahko obrtniki Za teh 16 tisoč delavcev po besedah Benjamina Wakouniga, predsednika Slovenske gospodarske zveze v Celovcu, ni bojazni, da bi kar tako izgubili službo. "Slovenski delavci so v Avstriji znani kot dobri delavci," poudarja in dodaja, da bi problem lahko nastal, če bi v gospodarske težave zašli kakšni večji koncerni, kjer so zaposleni Slovenci, da bi na podlagi tega odpuščali.

Sicer pravi, da je trenutno večja težava z brezposelnostjo okoli Dunaja, kjer pa večinoma delajo migranti iz Ukrajine, Poljske, Rusije in novih držav nekdanje Sovjetske zveze.

Kar zadeva Slovence, Wakounig meni, da bi rast brezposelnosti lahko postala težava za kakšne slovenske obrtnike, ki delajo za naročnike v Avstriji. "Pritisk na cene lahko postane hujši in s tem se konkurenca poveča."

Po zakonodaji slovenski državljani enakovredni Avstrijcem Opomniti velja tudi, da so kljub povečani brezposelnosti slovenski državljani kot državljani EU glede na zakonodajo po vseh pogojih in pravicah še vedno enakovredni "domačim avstrijskim delavcem", navaja Gregor Mesarić z zaposlitvenega portala Moja zaposlitev.

A vendarle se lahko zgodi, da bi v primeru dolgotrajnega naraščanja delodajalci, ki odločajo o končni zaposlitvi, v določenih primerih bili na strani domačih delavcev, priznava Mesarić.

Zaposlitveni portali upada ne opažajo Medtem ko na EURES opažajo upad povpraševanja po delavcih iz Slovenije, pa zasebni zaposlitveni portali poročajo nasprotno. "V Sloveniji se še vedno precej išče kader za delo v Avstriji, trenutno je na našem portalu deset odstotkov vseh prostih delovnih mest objavljenih za Avstrijo, kar je tudi povprečje," za portal Moja zaposlitev pravi Mesarić. Enako navaja Maja Radišek.

Med najbolj iskanimi so: - tehnični kadri: električar, strojnik, ključavničar, zidar, tesar; - zdravstveni profili – negovalec, zdravstveni tehnik, diplomirana medicinska sestra - in tudi IT strokovnjaki, programerji in razvijalci.

Še nikoli tako veliko povpraševanje V podjetju za kadrovsko svetovanje Trescon, ki je podružnica podjetja iz avstrijskega Linza, medtem celo opažajo, da povpraševanje po strokovnjakih, specialistih in odličnih prodajnikih še ni bilo tako visoko.

"Kolikor mi vidimo, je Avstrija še vedno tako odprta kot pred pol leta ali pred enim letom, povpraševanje po zelo kvalificirani in kompetentni delovni sili v Avstriji je na višku," pravi direktorica Petra Treven Bernat, ki ne vidi nobene nevarnosti po padcu zaposlovanja Slovencev.

Ne spreglejte