Torek,
15. 11. 2022,
13.20

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Domžale Lokalne volitve 2022

Torek, 15. 11. 2022, 13.20

1 leto, 5 mesecev

V Domžalah se za glasove volivcev poteguje šest županskih kandidatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Volitve. Lokalne volitve. Župan. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Aktualni župan Domžal Toni Dragar se po 16 letih poslavlja od županovanja. Volivce bodo za njegovo nasledstvo poskušali prepričati Matej Oražem, Fani Rožič Novak, Boštjan Deželak, nekdanja podžupanja Renata Kosec s svojo listo, Tadeja Savnik in Miroslav Šinkovec.

Oražem se na volitve podaja s podpisi volivcev. Petintridesetletni diplomirani pravnik in dolgoletni športni direktor tamkajšnjega nogometnega kluba je prepričan, da je v Domžalah prišel čas za spremembe. Kot občinski svetnik je bil v zadnjih dveh mandatih med najaktivnejšimi pri opozarjanju na izzive in težave občine. Pogrešal je predvsem proaktiven pristop do spopadanja s številnimi težavami in komunikacijo z občani.

V primeru izvolitve namerava sklicati predsednike krajevnih skupnosti, ravnatelje in direktorje javnih zavodov, ki se v preteklem mandatu z županom niso srečali, ter uvesti dan županovih odprtih vrat za občane. Poleg tega se bo nemudoma, kot napoveduje, lotil prometnega kaosa v občini. Energijo namerava usmeriti v pripravo projekta gradnje osrednje garaže, širitev tržnice, skladno s tem pa opraviti revizijo projekta širitve zdravstvenega doma. V Domžale namerava pripeljati tudi ljubljanski potniški promet, je navedel za STA.

Berto Menard
Novice V Logatcu štirje izzivalci zdajšnjega župana Menarda

Rožič Novakova, kandidatka NSi, ima po lastnih besedah znanje in izkušnje, predvsem pa vizijo in voljo, da tudi v Domžalah dosežejo "povsem drugačen tempo razvoja, ki bo zgradil infrastrukturo za moderen standard življenja". "Vrednote, kot sta ustvarjalnost in podjetnost, morajo postati resnični cilj, ki ga moramo doseči ne samo na kratki rok, temveč tudi za naše prihodnje generacije," je zapisala za STA. Verjame v medgeneracijsko in tudi medstrankarsko povezovanje ter sodelovanje na vseh ravneh življenja v "dobrobit uresničevanja skupnih ciljev vseh občanov".

Priložnosti za hitrejši razvoj vidi predvsem v ureditvi mestnega jedra, novelaciji projekta zdravstvenega doma in zagonu projekta obvoznice Depala vas-Študa s priključkom na avtocesto.

Deželak: Dragar je veliko naredil, a je čas za nove ideje

Tudi Deželak, ki kandidira na Listi Tonija Dragarja (LTD), verjame, da je čas, da tudi sam naredi več za kraj, v katerem biva. Kot je navedel za STA, je Dragar veliko naredil, a je "čas za nove ideje, predvsem pa za novo energijo, kako se spoprijeti z izzivi". Enainštiridesetletni diplomirani ekonomist zase pravi, da je neobremenjen, saj je v nasprotju s protikandidati novinec v lokalni politiki in prihaja iz zasebnega sektorja.

"Ustvaril sem uspešno kariero, pri delu pa spoznal veliko ljudi, tudi izjemno število podjetnikov, tako da razumem njihove potrebe," je dejal za STA. Dodal je, da deluje kot vezni člen med generacijami. Če bo izvoljen, namerava izvajati projekte, med katere spadajo poslovna cona Želodnik, gradnja nove športne in kulturne dvorane ter gradnja prizidka k Osnovni šoli Preserje v Radomljah.

Koščeva: Domžale potrebujejo novo politiko

Nekdanja podžupanja Koščeva, ki kandidira s svojo listo, je prepričana, da Domžale potrebuje novo politiko, nov način vodenja, predvsem pa nov način komuniciranja z občani, drugimi občinami, državo in tudi širše. Cilj njenega volilnega programa Domžale - občina prihodnosti je trajnostna, napredna, vključujoča ter odporna občina Domžale, je zapisala za STA.

Program usmerja tudi v mlade in njihovo participacijo na vseh ravneh lokalne skupnosti, posebno pozornost namenja tudi drugim skupinam, starejšim, ranljivim in podjetnikom. Če bo izvoljena za županjo, napoveduje nekatere nove projekte, kot so gradnja dnevnega centra za starejše, centra za mlade, ureditev centra Domžal in večnamenske dvorane pri OŠ Domžale, je sporočila za STA.

Bojan Šrot
Novice Županske volitve v senci predsedniških: je po 24 letih čas za spremembo?

Prioriteta Savnikove, kandidatke Gibanja Svoboda, sicer magistrice upravnih ved s 34-letnimi izkušnjami v državni upravi, bosta v primeru izvolitve izvedba projekta doma za upokojence v Mali Loki ter gradnja dodatnih učilnic in preostalih potrebnih kapacitet v OŠ Roje, OŠ Preserje pri Radomljah in OŠ Dob. Nadaljevala bo zagotavljanje potrebnega prostora za mlade in povečanje sredstev za njihove aktivnosti ter gradnjo dodatnih kapacitet tamkajšnjega zdravstvenega doma.

Kandidira, ker so potrebne spremembe pri vodenju občine in uresničitvi potrebnih projektov. Prav tako verjame, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami ter z ekipo močno pripomorejo k razvoju občine. "Želim, da občina Domžale ponovno postane okolje, kjer bodo vse skupine imele pogoje za življenje, ki jih potrebujejo," je poudarila za STA.

Vizija kandidata za županske volitve Šinkovca, kandidata stranke Naprej Slovenija, so enakopravnost vseh občanov, gospodarska rast, nova delovna mesta in povečanje socialne varnosti. Občini želi omogočiti napredek v obrti, podjetništvu, industriji ter turizmu, znižati stroške občinske uprave in denar nameniti v gospodarske dejavnosti in gradnjo stanovanj.

Devetinpetdesetletni gradbeni tehnik je prepričan, da bodo volivci njegov program razumeli in ga podprli "pri uresničevanju programa, ki je edina rešitev za občino za zagotovitev boljše in lepše prihodnosti", je zapisal za STA.

Kandidati za občinske svetnike prihajajo iz 12 list in strank (LTD-Toni Dragar-Lista za vse generacije, Lista Mateja Oražma, SNS, Gibanje Svoboda, Piratska stranka Slovenije, SD, DeSUS, Zeleni Slovenije, SDS, Naprej Slovenija, NSi, Lista Renate Kosec). Volili bodo tudi predstavnike v 13 krajevnih skupnostih.

Tolmin
Novice V Tolminu bodo dobili novega župana ali županjo
Predčasno glasovanje
Novice Začenja se predčasno glasovanje na lokalnih volitvah