Matic Tomšič

Sreda,
30. 10. 2019,
19.29

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

5

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta Rusija

Sreda, 30. 10. 2019, 19.29

4 leta, 5 mesecev

V zaprti tovarni nastaja megalomanska kovnica bitcoinov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

5

Rusal, Tovarna, Talilnica, Kovinarna | Zaprta talilnica aluminija podjetja Rusal je z marsikaterega vidika idealna za postavitev obsežne farme za rudarjenje bitcoinov. Kompleks je zelo dobro omrežen z elektriko, ki je v tistem delu Rusije še razmeroma poceni, obenem pa leži precej severno, kar pomeni, da upravljavcu računalnikov ne bo treba bistveno vlagati v hladilne sisteme. | Foto Rusal / Wikimedia Commons

Zaprta talilnica aluminija podjetja Rusal je z marsikaterega vidika idealna za postavitev obsežne farme za rudarjenje bitcoinov. Kompleks je zelo dobro omrežen z elektriko, ki je v tistem delu Rusije še razmeroma poceni, obenem pa leži precej severno, kar pomeni, da upravljavcu računalnikov ne bo treba bistveno vlagati v hladilne sisteme.

Foto: Rusal / Wikimedia Commons

Eden od kompleksov drugega največjega svetovnega proizvajalca aluminija, ruske družbe Rusal, ki je zaradi sankcij ZDA zoper podjetje lani prenehala obratovati, se spreminja v eno od največjih računalniških farm v Rusiji. Ambicije za tehnološko preobrazbo nekdanje tovarne kovin so izjemne, po napovedih Rusov bo namreč postala eden od glavnih svetovnih igralcev v svetu rudarjenja kriptovalut. 

Xaurum
Novice Slovenci, ki so gradili vile na Krku in hrumeli z lamborghiniji, zaviti v molk

Veliki ruski proizvajalec aluminija OK Rusal je bil lani primoran zapreti talilni obrat v mestu Nadvoitsi. Kompleks se je za svoje delovanje namreč močno zanašal na določene surovine ameriških dobaviteljev, ki pa so zaradi gospodarskih sankcij ZDA zoper Rusijo lani prekinili sodelovanje z Rusalom. 

Kje je kompleks Rusala v kraju Nadvoitsi:

Nekdanji tovarni kovin bo novo življenje zdaj poskusila vdihniti Ruska rudarska družba (RMC), podjetje ruskega varuha pravic uporabnikov interneta Dmitrija Mariničeva.

Njegovo podjetje sicer ne rudari aluminijevih rudnin, temveč kriptovaluto bitcoin. V tem kontekstu rudarjenje namreč pomeni reševanje kompleksnih matematičnih problemov z zelo zmogljivimi računalniki, pri čemer je rudar oziroma lastnik ali najemnik računalnika za uspešno rešitev nagrajen z bitcoini

Tromostovje
Novice Ljubljana prestolnica bitcoina: London in New York se lahko skrijeta

Družba RMC namerava Rusalov kompleks v Nadvoitskem vzeti v najem, ga napolniti z nepreglednim številom računalniških sistemov in nato prodajati njihovo računsko moč.

Končni cilj RMC je vzpostaviti največje združenje rudarjev (mining pool po angleško) bitcoina na svetu z 20-odstotnim tržnim deležem. To pomeni, da bi vsak peti bitcoin nastal zaradi izračunov, ki bi jih opravili računalniki družbe RMC. 

Po podatkih spletnega portala blockchain.info je trenutno največje združenje rudarjev bitcoina F2Pool z 18,2 odstotnim tržnim deležem, sledi pa mu BTC.com s 17,6 odstotki. Okrog 20 odstotkov rudarjev je neznanih, kar pomeni, da gre bodisi za zasebne rudarje bitcoina ali pa spletna stran blockchain.info še ni uspela določiti njihove identitete.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Po podatkih spletnega portala blockchain.info je trenutno največje združenje rudarjev bitcoina F2Pool z 18,2 odstotnim tržnim deležem, sledi pa mu BTC.com s 17,6 odstotki. Okrog 20 odstotkov rudarjev je neznanih, kar pomeni, da gre bodisi za zasebne rudarje bitcoina ali pa spletna stran blockchain.info še ni uspela določiti njihove identitete.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

William Entriken
Novice Kaj si o Sloveniji misli idejni oče ene od najbolj vročih tehnologij ta hip

Če bi družbi RMC uspelo pridobiti tako velik tržni delež, bi ob današnji ceni bitcoina in trenutni težavnosti rudarjenja računalniki v nekdanji tovarni kovin vsak mesec ustvarili za okrog 90 milijonov evrov bitcoinov. 

Nekateri sicer močno dvomijo, da bi enemu rudarskemu združenju, za nameček še novemu igralcu na trgu, uspelo osvojiti 20 odstotkov trga, medtem poroča osrednji ruski spletni portal RBC.

Po prepričanju tamkajšnjih strokovnjakov je bolj verjetna številka od pet do sedem odstotkov, a veliko bo odvisno od tega, kakšna bo v prihodnosti cena elektrike, ki poganja stroje za rudarjenje bitcoina. Sever Rusije, kjer bo nova "kovnica" bitcoinov, je s tega vidika morda idealen za uspeh, saj je elektrika tam še vedno precej poceni.

Preberite tudi:

Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?
Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Je niti v ozadju novačenja Slovencev v ljubljanskih hotelih vlekla mafija?
Tobiasz Niemiro
Novice V gozdu našli mrtvega serijskega podjetnika: so ga pokopali bitcoini?