Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Samsung pametni telefoni bloatware Matic Tomšič

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 16.06

8 let

Samsungu se maščujejo nadležni programi na pametnih telefonih

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ena od kitajskih organizacij za zaščito pravic potrošnikov toži Samsung, ker na svoje pametne telefone nalaga preveč nadležnih "hišnih" programov.

Vsi veliki proizvajalci pametnih telefonov z Androidom – Samsung, Sony, HTC, LG, Huawei – na svoje nove modele privzeto nameščajo lastne aplikacije in storitve. Ko uporabnik prvič vklopi enega od teh pametnih telefonov, bo na njem skoraj zagotovo našel hišne aplikacije ("hiša" je v tem primeru proizvajalec) za predvajanje glasbe in videa, deljenje datotek, delanje zaznamkov.

Podarjenim aplikacijam se načeloma ne gleda v zobe, a težava je v tem, da je hišnih ob prvem zagonu telefona ali tablice preveč, svoje poslanstvo pa pogosto opravljajo slabše od brezplačnih na Google Play ali privzetih Androidovih. Tovrstnih aplikacij se je med uporabniki oprijelo ime bloatware – nadležne aplikacije, ki so same sebi namen.

Tožba proti Samsungu, ker namešča preveč nadležnih aplikacij Posiljevanje uporabnikov Androida z bloatware aplikacijami gre mnogim na živce že dolgo, pred kratkim pa je neka kitajska organizacija za zaščito pravic potrošnikov glas o njihovi nadležnosti ponesla na sodišče v Šanghaju, piše Shanghai Daily.

Kot navaja časnik, naj bi organizacija za zaščito kitajskih potrošnikov Samsung obtožila, da na svoje pametne telefone ne nalaga le preveč nadležnih aplikacij, temveč uporabnikom tudi ne omogoča preproste odstranitve. Za primer so v tožbi navedli model Samsung Galaxy Note 3, na katerem so ob prvem zagonu našteli kar 44 nadležnih aplikacij.

Šanghajsko društvo potrošnikov je po pisanju časnika medtem podobno tožbo vložilo zoper kitajskega proizvajalca pametnih telefonov Oppo. Tudi na njegovih modelih so namreč našli ogromno nadležnih aplikacij, rekorder pa je bil Oppo X9007, na katerem jih je bilo kar 71.

Ne spreglejte