Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2013,
18.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

odvisnost

Četrtek, 8. 8. 2013, 18.31

8 let

Odvisnosti od iger ne gre jemati z levo roko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Raziskovalci opozarjajo, da bi morala podjetja, ki izdelujejo spletne igre, nameniti več pozornosti preprečevanju odvisnosti od iger.

Nedavna študija treh britanskih univerz je namreč pokazala, da so nekateri igralci na računalniške zaslone prikovani tudi do 90 ur nepretrgoma. Raziskovalci iz univerz v Cardiffu, Derbyju in Nottinghamu so namreč ugotovili, da so še posebej problematične množične spletne igre oziroma masovne igre FRP (igranje domišljijskih vlog), kot je na primer World of Warcraft.

Te namreč združujejo tudi po več deset tisoč igralcev, ki se v virtualnem svetu spoprijemajo z nepreglednim številom nalog, sistem igre pa igralce spodbuja, da se neprenehoma pehajo za novimi nagradami in virtualnimi predmeti. V študiji so ugotovili, da ima med sedem in enajst odstotkov igralcev resne težave in so patološko zasvojeni z igranjem spletnih iger. Nekateri igralci so v virtualnem svetu nepretrgoma tudi po 40, 60 in vse do 90 ur.

Če ne bo šlo drugače, se bodo vmešale oblasti Avtorji raziskave so prepričani, da če podjetja, ki izdelujejo spletne igre, ne bodo omejila časa igranja, popularnost iger pa bo še naprej naraščala, oblasti morda ne bodo imele druge izbire, kot da omejijo njihovo uporabo, kot so to že storili v Aziji. Oblasti na Kitajskem so namreč izdelovalce iger že pred leti prisilile, da so v igre vgradili časovne omejitve.

Nekatere igre sicer vsebujejo opozorila glede pretiranega igranja, a ta niso dovolj, menijo raziskovalci. Med drugim predlagajo, da bi v igrah znižali časovno zahtevnost nalog. V britanskem združenju Interactive Entertainment sicer pravijo, da večina uporabnikov igre igra zmerno. "Je pa res, da nekateri pretiravajo, ampak tako je pri vseh prijetnih stvareh v življenju," so dejali. Poleg tega vse več iger po njihovih besedah vsebuje mehanizme, s katerimi si lahko igralci omejijo čas igranja.

Ne spreglejte