Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
29. 5. 2018,
23.12

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

premiera Nokia 5.1 Nokia 3.1 Nokia 2.1 HMD Global Nokia

Torek, 29. 5. 2018, 23.12

5 let, 11 mesecev

Svetovna predstavitev v Moskvi

Nokia 2, 3 in 5 dobile naslednike

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Nokia, Moskva, predstavitev, Nokia 5.1 | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Še pred začetkom poletja je finski start-up HMD Global, ki je lastnik blagovne znamke Nokia za mobilne telefone, poskrbel za okrepitve v cenovno najprivlačnejših razredih pametnih telefonov.

Skoraj polovica vseh prodanih pametnih telefonov na svetovni ravni je v cenovnih razredih, ki ne presegajo 200 evrov, zato je tu tržni boj še posebej pomemben in zahteven, so na predstavi treh novih telefonov vstopnega in srednjega razreda v Moskvi povedali predstavniki družbe HMD Global.

Vedno s pridihom nostalgije na staro Nokio

Za predstavitev treh novih ugodnih pametnih telefonov so izbrali Moskvo zaradi nostalgičnih, a predvsem prijetnih spominov, ki rusko prestolnico povezujejo z nekoč zelo uspešno serijo mobilnih telefonov (takratnega) srednjega razreda – Nokia 3.

Moskva je tokrat drugič gostila svetovno premiero telefonov Nokia - v začetku prejšnjega desetletja so tu predstavili zelo uspešno takratno serijo telefonov Nokia 3. | Foto: Srdjan Cvjetović Moskva je tokrat drugič gostila svetovno premiero telefonov Nokia - v začetku prejšnjega desetletja so tu predstavili zelo uspešno takratno serijo telefonov Nokia 3. Foto: Srdjan Cvjetović

Toda gotovo je Rusija zelo pomemben ciljni trg prav za te tri telefone, ki vabijo predvsem s ceno, a vendarle postrežejo tudi z dobro vrednostjo za ta denar. Ne nazadnje je Rusija za novo Nokio oziroma HMD Global eden od treh najhitreje rastočih trgov pametnih telefonov in se je, kot je povedal prvi mož družbe HMD Global Florian Seiche, pred kratkim pridružila "hitro rastočem seznamu držav, kjer se Nokia uvršča med pet proizvajalcev pametnih telefonov z največjim tržnim deležem".

Tri, štiri, pet – vsem pa še "pika ena"

Izmed treh v Moskvi pravkar predstavljenih novincev z oznako Nokia bo na prodajne police po svetu in predvidoma v prihodnjih tednih tudi pri nas prva prišla Nokia 3.1, julija pa bosta sledili še Nokia 2.1 in Nokia 5.1.

Glede na svoje predhodnike imajo letošnja dvojka, trojka in petica predvsem večje zaslone ter zmogljivejše in hkrati energetsko bolj učinkovite procesorje. | Foto: Srdjan Cvjetović Glede na svoje predhodnike imajo letošnja dvojka, trojka in petica predvsem večje zaslone ter zmogljivejše in hkrati energetsko bolj učinkovite procesorje. Foto: Srdjan Cvjetović

Vsem so skupni operacijski sistem Android 8, udeležba v programu Android One, ki med drugim jamči sprotno in najhitrejšo dobavo nadgradenj in varnostnih popravkov, ter izkušnja povsem čistega operacijskega sistema Android brez prednameščenih programov. "Verjamemo, da mora imeti uporabnik popoln nadzor nad tem, kaj ima na svojem telefonu," je na predstavitvi v Moskvi povedal direktor proizvodnje v družbi HMD Global Juho Sarvikas.

Glede na svoje predhodnike imajo letošnja dvojka, trojka in petica predvsem večje zaslone ter zmogljivejše in hkrati energetsko učinkovitejše procesorje.

Nokia 5.1: več zaslona ter procesorske zmogljivosti in varčnosti

V primerjavi s predhodnikom ima Nokia 5.1 za 7,5 milimetra večji zaslon, a obenem tudi za dva milimetra ožje telo. Zaslon v razmerju 18:9 meri 5,5 palca (14,0 centimetra) v diagonali in se ponaša z ločljivostjo FullHD.

Nokia 5.1 | Foto: Srdjan Cvjetović Nokia 5.1 Foto: Srdjan Cvjetović

Ohišje je narejeno iz monolitnega aluminija, obdelanega s posebnim postopkom, za katerega so prepričani, da bo zagotavljal prijeten občutek v roki. Procesor ima osem jeder in deluje s taktom dveh gigahercev, kar je po zagotovilih proizvajalca 40 odstotkov več od prejšnje petke. Občutno je nadgrajena tudi zadnja kamera, ki ima zdaj ločljivost 16 milijonov pik in samodejno ostrenje.

Nokia 5.1 prihaja julija – sprva v modri in bakreni barvi, nekaj tednov pozneje pa tudi v črni. Na voljo bo v dveh konfiguracijah: tista z dvema gigabajtoma pomnilnika in 16 gigabajti shrambnega prostora bo imela svetovno povprečno redno maloprodajno ceno 189 evrov, tista z enim gigabajtom pomnilnika več in podvojenim shrambnim prostorom pa bo predvidoma stala 30 evrov več.

Nokia 3.1: že v prihodnjih tednih v treh barvnih kombinacijah

Nokia 3 se je do zdaj pokazala kot najuspešnejši pametni telefon nove Nokie, zato ima Nokia 3.1 velik izziv nadaljevati to tradicijo. Telefonu, ki ga poganja osemjedrni procesor z občutno več zmogljivosti kot pri predhodni trojki, so namenili ukrivljen zaslon HD+ z diagonalo 5,2 palca (13,2 centimetra) ter na aluminijastem ohišju zasnovano dvobarvno podobo in obliko. Kamero so glede na prejšnjo trojko prav tako nadgradili.

Nokia 3.1 | Foto: Srdjan Cvjetović Nokia 3.1 Foto: Srdjan Cvjetović

Že junija lahko pričakujemo tri barvne kombinacije (modro-bakrena, črno-krom in belo-kovinska) in (morda tudi na slovenskem trgu) v enakih dveh konfiguracijah pomnilnika in shrambnega prostora kot pri pametnem telefonu Nokia 5.1. Za tistega z manj pomnilnika pričakujejo, da bo povprečna svetovna maloprodajna cena znašala 139 evrov.

Nokia 2.1: še več časa brez vtičnice

Za novo Nokio 2.1 predvidevajo, da bo njena povprečna svetovna maloprodajna cena 115 ameriških dolarjev, kar je ravno za evro ali dva manj od zelenega evrskega bankovca (sto evrov). Prodaja naj bi stekla julija, takrat bo mogoče izbirati med tremi barvnimi kombinacijami: modro-bakreno, modro-srebrno in sivo-srebrno.

Nokia 2.1 | Foto: Srdjan Cvjetović Nokia 2.1 Foto: Srdjan Cvjetović

Pri "dvojki" je bil že do zdaj eden od njenih glavnih adutov dvodnevno delovanje akumulatorja, za katero nam obljubljajo, da bo zdaj še daljše. Za to bo poskrbelo kar štiri tisoč miliamperskih ur zmogljivosti.

Zaslon meri 5,5 palca (14,0 centimetra) in ima ločljivost HD, vse preostale značilnosti pa so primerne za telefon vstopnega razreda. Med lastnostmi so izpostavili tudi polikarbonatno ozadje, odporno proti praskam, in kovinske dodatke za okrepljeno inteligenco.

Nokia, Moskva, predstavitev | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Devetka v devetem?

Nekoč je imela Nokia serije od ena do devet (z izjemo štirice), HMD Global pa je v dobrem poldrugem letu svojega obstoja s svojimi novinci zapolnil vse – razen devetke. Paradnega konja tako še pričakujemo (do takrat to vlogo za HMD Global izpolnjuje Nokia 8 Sirocco), verjetno takšnega, katerega kamera bi lahko tekmovala s tistimi vrhunskimi, ki jih ima na primer Huawei P20 Pro ali Samsung Galaxy S9+..

Kdaj bi to devetko lahko pričakovali? Uradnega odgovora ni, a vemo, da nas letos čakata še jesen in zima. Po neuradnih virih, ki bi jim lahko zaupali, morda pride devetka že septembra, torej v devetem mesecu – samo trije meseci in bomo videli, ali so te napovedi pravilne.

Ne spreglejte