Matic Tomšič

Nedelja,
3. 7. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,65
digisvet fotografija

Natisni članek

Nedelja, 3. 7. 2016, 4.11

6 let, 10 mesecev

Najslavnejše fotomontaže #fotozgodba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,65

Poiskali smo nekaj najbolj znanih predelanih fotografij. Kakšne so njihove zgodbe?

Jennifer v raju

To je bila prva javna fotografija, ki je bila obdelana s programom za urejanje grafike Photoshop. Na njej je Jennifer Knoll, žena programerja Thomasa Knolla, ki je razvil program Photoshop. Fotografija je nastala leta 1988 na otočju Bora Bora, Knoll pa jo je digitalno obdelal s prvo različico Photoshopa. 

 | Foto:

"Helicopter Shark"

Fotomontaža, sestavljena iz dveh ločenih fotografij, se je po elektronski pošti začela širiti leta 2001. Na njej beli morski pes domnevno napada pripadnika ameriške mornarice, ki visi z vojaškega helikopterja. Za fotografijo so njeni razpečevalci trdili, da ji je poljudnoznanstvena revija National Geographic podelila naziv "fotografija leta". Helicopter Shark je tako slavna fotografija, da ima celo svojo stran na spletni enciklopediji Wikipediji.

 | Foto:

Sončni mrk z Mednarodne vesoljske postaje

Spodnjo fotografijo je leta 2012 domnevno posnel astronavt na Mednarodni vesoljski postaji, na družbenih omrežjih je postala viralen hit. Številni astronomi so hitro izpostavili očitne napake - sončni mrk v vesolju nikoli ne bi bil videti tako, obenem pa bi svetloba Sončeve korone zakrila svetlobo zvezd in galaksije Rimske ceste v ozadju. Fotografijo je v resnici ustvaril japonski umetnik in jo objavil na spletni strani DeviantArt

 | Foto:

Lažnivi naftarji

Ko je z naftne ploščadi Deepwater Horizon v Mehiškem zalivu leta 2010 začela iztekati nafta, so njeni upravljavci, britanska družba British Petroleum, na družbenih omrežjih objavili več fotografij, ki so prikazovale njihova prizadevanja za odpravo škode. Med njimi je bila tudi spodnja, ki pa so jo pri BP malce obdelali. Pozneje so po opozorilih javnosti, da s fotografijo ni vse v redu, priznali, da je bilo več nadzornih zaslonov praznih, vsebino pa so jim dodali zato, da bi bili videti bolj zaposleni. 

 | Foto:

Mubarakovo prerivanje v ospredje

Predsednik ZDA Barack Obama je v začetku septembra 2010 v Beli hiši gostil voditelje Egipta, Jordanije, Izraela in Palestine, tema njihovih pogovorov pa je bil mir na Bližnjem vzhodu. Al-Ahram, najbolj brani egiptovski časopis, je takrat objavil fotografijo, ki prikazuje Hosnija Mubaraka, takratnega egiptovskega predsednika, kako hodi pred Obamo in drugimi visokimi predstavniki držav. 

 | Foto:

To pa je prava fotografija:

 | Foto:

Turist v New Yorku, 11. september 2001

Še ena fotografija, ki je s pomočjo e-pošte splet obkrožila leta 2001, je Tourist Guy. Na njej se na vrhu Svetovnega trgovinskega centra (WTC) 11. 9. 2001 fotografira turist ravno v času, ko je vanj trčilo potniško letalo, ki ga je pilotiral eden od teroristov. Na to, da gre za fotomontažo, kaže več napak. V času napadov sta bili razgledni ploščadi na stolpih zaprti, letalo je boeing 757 namesto 767, vreme pa je drugačno, kot je bilo tisti dan v New Yorku, na primer.

 | Foto:

Severni Korejci, največji strokovnjaki za Photoshop

Znana fotografija severnokorejske armade, s katero pozira nekdanji vodja azijske države Kim Džong Il. Pa je res tako? Določene podrobnosti na fotografiji izdajajo (rob na spodnji stopnici, na primer), da ga tisti dan ni bilo med vojaki. 

 | Foto:

Severnokorejska vojaška vaja. Na fotografiji je več amfibijskih vozil, kot jih je tisti dan res pristalo na obali.

 | Foto:

Tudi Kim Džong Un, ki je na vrhu Severne Koreje nasledil svojega očeta Kim Džong Ila, je znan po prirejanju fotografij. Na spodnji, na primer, je z njim na vrhu ugasnjenega ognjenika Paektu kar nekaj istih obrazov. 

 | Foto:

Ena prvih fotomontaž v zgodovini

Zelo znani portret Abrahama Lincolna (levo), 16. predsednika Združenih držav Amerike, je pravzaprav fotomontaža. Glava je njegova, telo pa ne - pripadalo je namreč politiku Johnu Calhounu (desno). 

 | Foto:

Josip Stalin - svojih sovražnikov ni izbrisal le z obličja Zemlje, temveč tudi s fotografij

Nekdanji voditelj Sovjetske zveze Josip Stalin je bil znan po tem, da je s fotografij redno odstranjeval tiste prijatelje ali sodelavce, ki so se mu zamerili in za katere je moral "poskrbeti" na tak ali drugačen način. S spodnje fotografije (desno) je izbrisal enega svojih komisarjev.

 | Foto:

Tudi nemški führer Adolf Hitler se je rad poigraval z vsebino fotografij. Z ene je, čeprav ni znano, zakaj, umaknil Josepha Goebbelsa, ministra za propagando, ki je veljal za desno roko voditelja nacistične Nemčije. Goebbels je v izdihljajih druge svetovne vojne umrl v istem bunkerju kot Adolf Hitler. Samomor je z družino, ženo in šestimi otroki, storil 1. maja 1945, en dan po samomoru führerja. 

 | Foto:

Španski kralj, mojster obrazne mimike?

Španski dvor je bil leta 2010 deležen obtožb, da so fotografije princa Filipa v uniformah fotomontaže. Ker ima na vseh treh fotografijah na obrazu enak izraz, se je pojavil sum, da so njegovo glavo preprosto prilepili na dve drugi telesi. Predstavništvo španskega dvora je obdelavo fotografij zanikalo. Princ Filip je leta 2014 na španskem prestolu sicer nasledil svojega očeta Juana Carlosa in postal novi španski kralj Filip VI.

 | Foto:

Nessie

Leta 1934 je britanski kirurg Robert Wilson z obrežja jezera Loch Ness na Škotskem posnel fotografijo, ki je domnevno dokazovala obstoj Nessie oziroma pošasti iz Loch Nessa. Fotografija je dolga leta veljala za pristno, nazadnje pa se je izkazalo, da je bila glava pošasti nameščena na podmornico igračko, ki ni bila daljša od enega metra.

 | Foto:

Snežena kepa

V začetku prejšnjega desetletja se je do internetne slave dokopala tudi fotografija velikanske mačke z imenom Snowball (Snežena kepa v dobesednem prevodu). Njen lastnik, Kanadčan Rodger Degagne, se je igral v Photoshopu in fotografijo za šalo poslal prijatelju. Ta jo je objavil na spletu in fotografija je postala hit, pojavila se je celo v pogovorni oddaji ameriškega televizijskega voditelja Jaya Lena

 | Foto:

"Zakaj? Zakaj?"

Spodnja "fotografija" je nastala en mesec po enem največjih škandalov v zgodovini profesionalnega športa. Na njej sta umetnostni drsalki Tonya Harding in Nancy Kerrigan med domnevnim skupnim treningom. 

 | Foto:

Kakšna je zgodba v ozadju? Tako Hardingova kot Kerriganova sta kandidirali za nastop na zimskih olimpijskih igrah, ki jih je leta 1994 gostil Lillehamer na Norveškem. Januarja 1994 je Nancy Kerrigan po treningu pred ameriškim prvenstvom v umetnostnem drsanju z železno palico napadel osebni stražar Hardingove in jo huje poškodoval. Napad je naročil nekdanji mož Tonye Harding, mnogi pa so sumili, da je vpletena tudi drsalka, ki je na prvenstvu sicer zmagala. 

Incident je zaradi posnetka, ki je nastal takoj po napadu na Kerriganovo, odmeval po vsem svetu. Kerriganova na posnetku joče in kriči: "Zakaj? Zakaj?"

Tako Kerriganova, ki je hitro okrevala, kot Hardingova sta se pozneje udeležili zimskih olimpijskih iger. Hardingova je osvojila 8. mesto, Nancy Kerrigan pa srebro.