Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
3. 12. 2015,
13.34

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Deepwater Horizon ekološka katastrofa nafta Matic Tomšič

Četrtek, 3. 12. 2015, 13.34

4 leta, 6 mesecev

Za eno najhujših ekoloških katastrof v zgodovini ne bo odgovarjal nihče

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriško sodstvo je odločilo, da nadzornika podjetja BP, ki sta bila v času eksplozije na naftni ploščadi Deepwater Horizon aprila 2010 na kraju nesreče, nista odgovorna za smrti 11 delavcev.

To pomeni, da nihče iz britanskega podjetja BP (British Petroleum), ki je upravljalo naftno ploščad Deepwater Horizon – eksplozija na njej in posledično iztekanje nafte sta leta 2010 povzročila eno največjih ekoloških katastrof vseh časov –, ne bo pristal v zaporu. BP je sicer dobil 17,7 milijarde evrov denarne kazni. V 18 letih jo mora plačati ameriški zvezni vladi in vladam petih ameriških zveznih držav, ki jih je razlitje nafte prizadelo najbolj. BP je do zdaj za odpravljanje škode in različne kompenzacije že porabil 26,5 milijarde evrov.

Najhujša okoljska katastrofa, ki jo je povzročilo razlitje nafte Spomnimo – eksplozija na naftni ploščadi Deepwater Horizon je aprila 2010 povzročila smrt 11 delavcev ter onesnaženje celotne južne obale ZDA in Mehiškega zaliva z nafto. Iz vrtine Macondo je v treh mesecih, preden jo je podjetju BP uspelo zamašiti, izteklo približno pol milijarde litrov nafte.

Obale ameriških zveznih držav Teksas, Louisiana, Misisipi, Alabama in Florida so se spremenile v lepljivo in strupeno močvaro. Ekologi še danes ne vedo, kako bo razlitje nafte v Mehiškem zalivu na njegov ekosistem vplivalo v prihodnjih desetletjih.

Nadzornikoma le pogojne kazni Sodišče v New Orleansu, kjer že od leta 2011 poteka sodni postopek zoper odgovorne za razlitje nafte in eksplozijo na naftni ploščadi, v kateri je umrlo 11 delavcev, je včeraj odločilo, da za njihove smrti ni kriv nihče, piše spletna stran The New Orleans Advocate. Tamkajšnji tožilec Eric Holder, ki je za nadzornika z naftne ploščadi Donalda Vidrina in Roberta Kaluzo pred tremi leti zahteval obsodbi zaradi uboja, je obrnil ploščo in zdaj privolil v zgolj obtožbi zaradi kršenja zveznih zakonov ZDA na področju onesnaževanja vodnih površin. Nadzornika bosta tako najverjetneje deležna le kratkotrajnih pogojnih kazni in nekaj deset ur javnih del.

Velike ribe so se zapornim kaznim že izognile Nekaj posameznikov, ki jim je ameriško sodstvo v mesecih po katastrofi pripisalo največjo odgovornost za ekološko katastrofo, jo je odneslo zelo poceni.

David Rainey, nekdanji član uprave podjetja BP, je bil obtožen prirejanja podatkov o tem, koliko nafte je izteklo v Mehiški zaliv, zvezni sodnik ZDA pa ga je letos poleti zaradi nezadostnih dokazov oprostil vseh obtožb.

Inženir BP Kurt Mix je bil obtožen, da je izbrisal sporočila SMS z natančnimi ocenami iztekle nafte ter s tem oviral proces čiščenja in preiskav nesreče. Prejšnji mesec je priznal krivdo za drug prekršek, sodišče pa mu je malce pogledalo skozi prste in ga obsodilo na šest mesecev pogojne kazni, piše Forbes.

Anthony Badalamenti, nekdanji menedžer podjetja Halliburton, ki je družbo BP oskrbovalo z betonom za gradnjo naftnih ploščadi, je bil obtožen uničevanja dokazov in oviranja preiskave. Krivdo je priznal, sodišče pa mu je prisodilo eno leto pogojne kazni.

Ne spreglejte