Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
24. 10. 2023,
22.08

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

Natisni članek

Hamas Izrael Twitter Elon Musk

Torek, 24. 10. 2023, 22.08

6 mesecev

Najbogatejši Zemljan je boter nove elite: kdo so?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96
Elon Musk | Elon Musk je že večkrat javno izražal svojo nastrojenost do tradicionalnih medijev in naklonjenost tako imenovanemu ljudskemu novinarstvu. To bi lahko bil razlog za njegovo promocijo profilov, kot so našteti člani nove elite, in načrtno sabotažo tistih, ki pripadajo klasičnim novičarskim organizacijam.  | Foto Reuters

Elon Musk je že večkrat javno izražal svojo nastrojenost do tradicionalnih medijev in naklonjenost tako imenovanemu ljudskemu novinarstvu. To bi lahko bil razlog za njegovo promocijo profilov, kot so našteti člani nove elite, in načrtno sabotažo tistih, ki pripadajo klasičnim novičarskim organizacijam.

Foto: Reuters

Izreden vpliv na javno mnenje o moriji v Izraelu in Gazi ima samo sedem uporabnikov družbenega omrežja X oziroma nekdanjega Twitterja, ki so s svojim neusahljivim tokom objav na platformi povsem nadvladali klasične medije. Pri tem je skoraj vsem zelo pomagal lastnik X Elon Musk, ki jih je ali izpostavljal kot zaupanja vredne ali pa se zapletal v razprave z njimi, kar je močno povečalo njihov doseg. Težava je sicer, da ti uporabniki za svoje trditve pogosto ne navajajo virov in da so v preteklosti celo delili povsem napačne informacije, nekateri pa si prepoznavnost oziroma razvpitost povečujejo tudi z objavljanjem zelo nazornih posnetkov nasilja.

Raziskovalci iz centra za obveščenost javnosti na univerzi v Washingtonu so v študiji (vir), ki je bila objavljena v petek, prepoznali tako imenovano novo elito, ki spreminja razmerje moči v medijski krajini na družbenem omrežju X in ki je bila najvplivnejši vir informacij o vojni med Hamasom in Izraelom. 

Profil Visegrad 24, ki velja za najbolj vplivnega pri širjenju vesti o aktualnem dogajanju v Izraelu, je v zadnjih dveh letih, natančneje od ruskega napada na Ukrajino, zrasel v enega največjih informativnih kanalov na Twitterju, ki novice o dogajanju v osrčju Evrope objavlja v angleškem jeziku. Kritiki so mu očitali netransparentnost, saj je bilo dolgo zelo malo znanega o tem, kdo je v ozadju in kako se medijska platforma financira, nastrojenost proti politični levici in pa tudi občasno širjenje dezinformacij. Zdaj sicer vemo, da je glavna figura v ozadju Visegrad 24 Britanec s poljskimi koreninami Stefam Tompson, čigar projekte naj bi financirala tudi poljska vlada. | Foto: Matic Tomšič Profil Visegrad 24, ki velja za najbolj vplivnega pri širjenju vesti o aktualnem dogajanju v Izraelu, je v zadnjih dveh letih, natančneje od ruskega napada na Ukrajino, zrasel v enega največjih informativnih kanalov na Twitterju, ki novice o dogajanju v osrčju Evrope objavlja v angleškem jeziku. Kritiki so mu očitali netransparentnost, saj je bilo dolgo zelo malo znanega o tem, kdo je v ozadju in kako se medijska platforma financira, nastrojenost proti politični levici in pa tudi občasno širjenje dezinformacij. Zdaj sicer vemo, da je glavna figura v ozadju Visegrad 24 Britanec s poljskimi koreninami Stefam Tompson, čigar projekte naj bi financirala tudi poljska vlada. Foto: Matic Tomšič

Nova elita, kot so jo poimenovali raziskovalci, je v prvih treh dneh po pokolu, ki ga je Hamas izvedel nad izraelskimi civilisti in vojaki, na Twitterju oziroma omrežju X zbrala kar 1,6 milijarde ogledov objav, kar je bilo občutno več od profilov najbolj prepoznavnih svetovnih medijev.

V tako imenovano novo elito spada sedem profilov, ki imajo vsi po vrsti modro kljukico, kar pomeni, da gre za potrjene uporabnike, katerih objavam daje X prednost. Izraz potrjeni uporabnik je od Muskovega prevzema Twitterja sicer nekoliko razvrednoten - modra kljukica zdaj namreč potrjuje le to, da ima uporabnik vsaj osem dolarjev, s katerimi si jo je plačal. 

Elon Musk je modro kljukico, ki je pred njegovim prevzemom Twitterja veljala za simbol verodostojnosti profila, ki jo je nosil, in za razmeroma veliko redkost, spremenil v simbol mesečne naročnine na Twitter, ki jo lahko sklene vsak. | Foto: Shutterstock Elon Musk je modro kljukico, ki je pred njegovim prevzemom Twitterja veljala za simbol verodostojnosti profila, ki jo je nosil, in za razmeroma veliko redkost, spremenil v simbol mesečne naročnine na Twitter, ki jo lahko sklene vsak. Foto: Shutterstock

Gre tudi za profile, ki jih je v zadnjih mesecih ali aktivno promoviral ali pa se v razprave z njimi zapletal oziroma njihove objave všečkal ali delil Elon Musk, lastnik platforme X in najbrž njen najvplivnejši uporabnik. Vsaj enkrat je svoje priporočilo vzel nazaj (izbrisal tvit), saj se je izkazalo, da njegovi predlogi bruhajo antisemitizem oziroma objavljajo nepreverjene informacije. 

Sedem članov nove elite, kot so skupino poimenovali znanstveniki:

Visegrád 24, @visegrad24, poljska medijska platforma, ki objavlja vsebine o dogajanju v Ukrajini, Izraelu in migracijah v EU. Gre za daleč najvplivnejšega od naštetih profilov, njegove objave so v prvih treh dneh vojne v Izraelu zbrale skoraj 400 milijonov ogledov. 

- Mario Nawfal, @Mario Nawfal, podjetnik, ki je nekdaj objavljal vsebine, večinoma povezane s kriptovalutami, ko je Twitter prevzel Elon Musk in delil nekaj njegovih objav, pa je postal tako imenovani ljudski novinar z lastno ekipo in začel objavljati novice o dogajanju v Ukrajini, ameriški politiki in zdaj tudi Izraelu.

- OSINTdefender, @sentdefender, ki poroča o dogajanju v Ukrajini in zdaj še v Izraelu in ki ga je kot zaupanja vrednega 8. oktobra, dan po pokolu pripadnikov Hamasa nad civilisti, priporočil Elon Musk, a po opozorilu, da je profil že delil tudi lažne novice, objavo s priporočilom izbrisal.

- Spectator Index, @spectatorindex, ki zelo pogosto objavlja kratke tvite o dogajanju v svetu in se predstavlja kot medijska hiša, v resnici pa profil upravlja en sam posameznik, avstralski zdravnik Abdul-Latif Halimi.

- War Monitor, @WarMonitors, ki je objavljal vsebine, povezane z vojno v Ukrajini, 7. oktobra pa se je skoraj povsem preusmeril v poročanje o konfliktu v Izraelu. Elon Musk je profil kot zaupanja vreden priporočil skupaj z OSINTdefender, a objavo s priporočilom izbrisal, ko so na dan privreli antisemitski komentarji profila War Monitor. Upravitelj profila War Monitor mu je takrat to očitno zameril, saj o dogajanju v Izraelu in Gazi zdaj poroča izrazito enostransko oziroma odkrito sovražno do Izraela, ki ga označuje za "obujeni režim sionistov". 
Izbrisani tvit Elona Muska, v katerem je svojim sledilcem priporočal profila OSINTdefender in War Monitor. | Foto: Twitter Izbrisani tvit Elona Muska, v katerem je svojim sledilcem priporočal profila OSINTdefender in War Monitor. Foto: Twitter
- Collin Rugg, @CollinRugg, je profil istoimenskega ameriškega političnega komentatorja, ki v svojih objavah pretežno kritizira politiko ameriškega predsednika Joeja Bidna, ameriško vojaško pomoč Ukrajini, ameriške tradicionalne medije, kot sta CNN in New York Times, ter okoljsko aktivistko Greto Thunberg. Rugg je pospešek na Twitterju oziroma X dobil konec novembra lani, ko se je z njegovo objavo o odpuščanju delavcev Twitterja v komentarju strinjal Elon Musk.

- Censored Men, @CensoredMen, še ne eno leto star profil, ki je pred usodnim 7. oktobrom, ko so Hamasovi skrajneži napadli Izrael, tvital pretežno v podporo Andrewu Tatu, kontroverznemu internetnemu zvezdniku, ki je med drugim obtožen trgovine z ljudmi in posilstva, nato pa prešel na poročanje o vojni v Izraelu oziroma Gazi. Profil sicer ne skriva podpore Palestincem in nastrojenosti do Izraelcev.

Nova doba novinarstva? 

Avtorji študije se niso osredotočili na objavljanje dezinformacij, čeprav so jih nekateri zgoraj našteti profili že delili, temveč predvsem na njihov način podajanja informacij, ki je bistveno drugačen od objav tradicionalnih (internetnih) medijev.

Čeprav se člani tako imenovane nove elite razlikujejo v političnih prepričanjih in naklonjenostih različnim stranem v različnih vojnah, imajo precej skupnih točk, so zapisali znanstveniki. V prvi vrsti na platformi X vsi objavljajo zelo pogosto, veliko jih pogosto uporablja izraz IZREDNA NOVICA, njihove objave so pogosto šokantne in od bralca želijo izvabiti čustven odziv. Mnogim med njimi zato ni tuje objavljanje zelo nazornih videoposnetkov, ki prikazujejo hudo ranjene, pohabljene in mrtve žrtve vojaških spopadov.

Ena od novejših objav na profilu Censored Men, ki zelo nazorno prikazuje žrtve raketnega napada na Gazo. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Ena od novejših objav na profilu Censored Men, ki zelo nazorno prikazuje žrtve raketnega napada na Gazo. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Večini naštetih profilov je skupno tudi to, da za svoje navedbe zelo pogosto ne navajajo virov oziroma delijo številne neuradne oziroma nepotrjene informacije. To prinaša precejšnje tveganje za širjenje dezinformacij, so opozorili avtorji študije. Nekateri, na primer @MarioNawfal in @WarMonitors, vire za svoje trditve največkrat sicer navedejo, a ne priložijo povezav do njih. Razlog za to je najverjetneje izogibanje algoritmu, ki zmanjša vidnost tvitov s povezavami, ki vodijo na druge spletne strani. Da se to dogaja, je potrdil tudi Elon Musk. 

Bi imeli takšen vpliv, če ne bi bilo pokroviteljstva najbogatejšega človeka na svetu?

Šestim od sedmih članov nove elite je skupno to, da so bili njihovi profili vsaj enkrat povezani z imenom Elon Musk, odkar je ta postal lastnik družbenega omrežja Twitter oziroma X. Edina izjema je Spectator Index.

Musk je od novembra lani tako skoraj stokrat komentiral objave naštetih profilov, največ replik, kar 51, je namenil Mariu Nawfalu. Musk na družbenem omrežju sledi trem od sedmih profilov (@MarioNawfal, @sentdefender, @CollinRugg), naročen pa je na vsebine kar štirih (@MarioNawfal, @sentdefender, @CollinRugg, @WarMonitors). Število Muskovih všečkov in delitev objav omenjenih profilov v študiji ni omenjeno.

Elon Musk je s premoženjem v vrednosti 231 milijard dolarjev ponovno zasedel vrh seznama najbogatejših Zemljanov.  | Foto: Reuters Elon Musk je s premoženjem v vrednosti 231 milijard dolarjev ponovno zasedel vrh seznama najbogatejših Zemljanov. Foto: Reuters

Znanstveniki opozarjajo, da so našteti profili (z izjemo Spectator Indexa) od Muska prejeli konkretne pospeške, saj je njihove vsebine s svojim delovanjem predstavil zelo širokemu krogu uporabnikov Twitterja oziroma X. Musk ima namreč skoraj 161 milijonov sledilcev, daleč največ med vsemi profili na družbenem omrežju. 

 

Ne spreglejte