Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
5. 8. 2024,
15.32

Osveženo pred

2 uri, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,95
kriptovalute tether GoCrypto Eligma

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 15.32

2 uri, 47 minut

Kriptovelikan Tether za 100 milijonov evrov kupil slovensko podjetje Eligma

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,95
Tether | Tether je bil pred časom tarča obtožb, da gomila dolarjev, ki domnevno zagotavljajo kritje njihovemu stabilnemu kriptokovancu, ni tako obsežna, kot zagotavlja podjetje.  | Foto Shutterstock

Tether je bil pred časom tarča obtožb, da gomila dolarjev, ki domnevno zagotavljajo kritje njihovemu stabilnemu kriptokovancu, ni tako obsežna, kot zagotavlja podjetje. 

Foto: Shutterstock

Slovensko podjetje Eligma je za približno sto milijonov evrov prevzel velikan kripto industrije Tether, poročajo Finance. Tether, ki sicer izdaja istoimenski stabilni kriptožeton, ki je temelj trgovanja s kriptovalutami na večini svetovnih kriptomenjalnic, je solastnik Eligme sicer postal že v začetku leta 2023. 

Podjetje Tether Investments Ltd. s sedežem na Britanskih Deviških otokih je po novem 68,55-odstotni lastnik leta 2017 ustanovljene ljubljanske družbe Eligma, ki je najbolj znana po platformi za plačevanje s kriptovalutami GoCrypto (nekdaj Elipay). 

Elipay, Eligma, Tuš
Novice Milijoni iz tujine v ljubljansko podjetje, ki hitro širi nov način plačevanja

Tether je sicer izdajatelj istoimenske tako imenovane stabilne kriptovalute, ki ima za vsako izdano enoto kritje v ameriškem dolarju, skupna tržna kapitalizacija stabilnega kovanca, poznanega po oznaki USDT, pa je nekaj več kot 104 milijarde evrov. Tether je bil pred časom sicer tarča obtožb, da gomila dolarjev, ki domnevno zagotavljajo kritje stabilnemu kriptokovancu, ni tako obsežna, kot zagotavlja podjetje. 

V lastniško strukturo Eligme, ki ga kot direktor še vedno vodi ustanovitelj Dejan Roljić, je Tether s finančno injekcijo v višini 10 milijonov evrov sicer vstopil že začetku leta 2023. Takrat je skupaj z družbo BFX Ventures Limited postal približno 20-odstotni lastnik ljubljanskega podjetja.

Sto milijonov evrov, a cena morda še ni zadnja

Zdaj ima družba z Britanskih Deviških otokov po poročanju Financ v Eligmi več kot 90-odstotni lastniški delež - ob 68,55 odstotkih neposrednega lastništva dobrih 20 odstotkov Eligme obvladuje prek drugih podjetij. Direktor Dejan Roljić medtem odstaja 7,55-odstotni lastnik kriptopodjetja. 

Dejan Roljić, ustanovitelj in direktor podjetja Eligma. | Foto: Ana Kovač Dejan Roljić, ustanovitelj in direktor podjetja Eligma. Foto: Ana Kovač

Borza, zlom borze, padec cene, padec vrednosti
Novice Azija je potonila, v rdečem tudi Ljubljana. V minus sledijo newyorške borze.

Kot poročajo Finance, ki so pridobile dokumentacijo z dokazili o prenosu lastništva, je posel ocenjen na okrog sto milijonov evrov, a ta številka naj ne bi bila dokončna in se lahko še popravi navzgor. 

Podjetje Eligma je prve finančne injekcije iz tujine sicer začelo prejemati že kmalu po zagonu plačilne platforme, ki se je nekdaj imenovala Elipay, zdaj pa je znana kot GoCrypto. Že leta 2019 sta štiri milijone evrov v podjetje vložila podjetje Bitcoin.com in švicarski sklad za razvoj tehnologije veriženja blokov Pangea. 

Ne spreglejte