Matic Tomšič

Četrtek,
18. 10. 2018,
19.58

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,24

1

Natisni članek

digizgodbe nedeljska znanost

Četrtek, 18. 10. 2018, 19.58

5 let, 6 mesecev

Kaj se dogaja z megaletalom, ki je pred dnevi izgubilo očeta?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,24

1

Stratolaunch | Stratolaunch na vzletni stezi letališkega kompleksa v ameriški zvezni državi Nevada. Vzletno stezo bo letalo za to, čemur je namenjena, torej vzletanju, prvič predvidoma uporabilo prihodnje leto, za zdaj pa se po njej samo vozi in dosega vedno večje hitrosti. | Foto YouTube

Stratolaunch na vzletni stezi letališkega kompleksa v ameriški zvezni državi Nevada. Vzletno stezo bo letalo za to, čemur je namenjena, torej vzletanju, prvič predvidoma uporabilo prihodnje leto, za zdaj pa se po njej samo vozi in dosega vedno večje hitrosti.

Foto: YouTube

Zadnja velika avantura soustanovitelja Microsofta Paula Allena, ki je umrl v ponedeljek, je bil zagon projekta Stratolaunch, katerega cilj je zgraditi zanesljiv sistem za izstrelitve raket v vesolje iz zraka. Srce projekta Stratolaunch je istoimensko gigantsko letalo z dvema trupoma in šestimi motorji, ki bo rakete odneslo na višino 11 kilometrov, od tam pa bodo pot v vesolje nadaljevale z lastnim pogonom. Zakaj je Stratolaunch pomemben in kdaj bo končno letel?

Paul Allen
Novice Zelo dragi hobiji in dobro srce: izjemno življenje superbogataša Paula Allena

Paul Allen, ki je v ponedeljek umrl po dolgoletnem boju z rakom, je projekt in istoimensko podjetje Stratolaunch Systems ustanovil leta 2011 s prijateljem Burtom Rutanom, letalskim inženirjem, s katerim sta pred tem že sodelovala pri SpaceShipOne.

SpaceShipOne je leta 2004 postalo prvo letalo, razvito in zgrajeno z zasebnim kapitalom, ki je poletelo v vesolje. Na letalu na fotografiji sedi Mike Melville, ki je SpaceShipOne pilotiral med prvim poletom v vesolje. Za vesolje se v tem primeru ima prečkanje tako imenovane teoretične Karmanove črte na nadmorski višini 100 kilometrov.  | Foto: Reuters SpaceShipOne je leta 2004 postalo prvo letalo, razvito in zgrajeno z zasebnim kapitalom, ki je poletelo v vesolje. Na letalu na fotografiji sedi Mike Melville, ki je SpaceShipOne pilotiral med prvim poletom v vesolje. Za vesolje se v tem primeru ima prečkanje tako imenovane teoretične Karmanove črte na nadmorski višini 100 kilometrov. Foto: Reuters

Poslanstvo projekta Stratolaunch je vsaj na papirju lahko razumljivo: narediti najbolj noro letalo, kar jih je kdajkoli letelo, in z njega med letom v vesolje nato izstreljevati rakete. 

Videti je takole:

Allen in Rutan sta javnosti sprva obljubila, da se bo takšno letalo v zrak prvič dvignilo že leta 2016, a se je izkazalo, da je gradnja megalomanske zračne ladje s šestimi motorji, kakršni poganjajo tudi slavni boeing 747, in dvema trupoma trajala malo dlje. 

Scaled Composites Stratolaunch, kot se letalo imenuje (po Rutanovem podjetju Scaled Composites, ki ga je sestavilo), je iz hangarja prvič zapeljal leta 2017 in zaradi nenavadnega videza, še bolj pa zaradi ogromnosti, takoj požel veliko pozornosti. 

Scaled Composites Stratolaunch med prvim javnim izhodom iz hangarja.  | Foto: Stratolaunch Systems Scaled Composites Stratolaunch med prvim javnim izhodom iz hangarja. Foto: Stratolaunch Systems

Razpon kril letala Stratolaunch je največji vseh časov, meri namreč kar 117 metrov, kar je skoraj 20 metrov več od Hughes H-4 Herculesa iz leta 1947, ki velja za letalo z največjim razponom kril, ki je kdajkoli letelo. Airbus A380, danes največje potniško letalo, ima medtem skoraj 40 metrov krajši razpon kril od Stratolauncha. 

Oglejte si primerjavo velikosti različnih letal glede na njihov razpon kril:

Stratolaunch primerjava | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Pošastna sicer ni le velikost, temveč tudi nosilnost letala Stratolaunch. Maksimalna vzletna teža namreč znaša skoraj 590 ton (samo letalo skupaj z gorivom tehta 340 ton), kar pomeni, da ima trikrat večjo nosilnost od airbusa A380, primerja pa se lahko tudi z Antonovim An-225, enim najtežjih in največjih letal, ki so danes v redni uporabi. 

Boeing YAL-1A
Novice Kaj se je zgodilo z letalom, ki naj bi pustošilo po Grčiji in Hrvaški

Za zdaj se samo vozi, a kmalu bo tudi letel, pravijo v Stratolaunch Systems

Krstni polet letalskega kolosa je zdaj napovedan za leto 2019, so pa v podjetju že opravili nekaj preizkusnih voženj po vzletni stezi. Na začetku tega leta so dosegli hitrost 74 kilometrov na uro:

Šest motorjev proizvajalca Pratt & Whitney bo letalo v zraku sicer lahko potisnilo do hitrosti malo čez 850 kilometrov na uro, za vzlet pa bo letalo potrebovalo kar 3,7 kilometra dolgo stezo. Vzletna steza na Letališču Jožeta Pučnika bi mu bila s 3300 metri prekratka. 

Zakaj so naredili takšno letalo?

Sistem Stratolaunch je namenjen izstrelitvam satelitov in drugih instrumentov v orbito našega planeta. Letalo bo odletelo na višino nekaj manj kot 11 kilometrov, nato pa bo sprožilo nosilne rakete, ki bodo z lastnim pogonom nadaljevale pot v vesolje.

V floti raket so trenutno trije različni modeli z nosilnostjo od 370 do 6000 kilogramov, v načrtih pa je tudi razvoj vesoljskega letala, ki bo v zemeljsko orbito lahko odpeljalo tudi človeško posadko.  | Foto: Stratolaunch Systems V floti raket so trenutno trije različni modeli z nosilnostjo od 370 do 6000 kilogramov, v načrtih pa je tudi razvoj vesoljskega letala, ki bo v zemeljsko orbito lahko odpeljalo tudi človeško posadko.  Foto: Stratolaunch Systems

Takšen način izstrelitev vesoljskih plovil ima v primerjavi s konvencionalnim, pri katerem tovor v orbito ali še dlje odnese nosilna raketa, ki ob spremljavi velikega trušča in ognjemeta Zemljo zapusti z vzletne ploščadi, po navedbah Stratolaunch Systems več prednosti:

- Veliko nižja cena izstrelitve.

- Pogostost izstrelitev. Stratolaunch Systems ob začetku delovanja načrtuje najmanj 12 misij letno, hkrati pa bodo tisti, ki želijo v orbito spraviti svoj satelit, na izstrelitev predvidoma čakali samo nekaj mesecev namesto nekaj let. 

- Večja fleksibilnost. Letalo je manj občutljivo na spreminjajoče se vremenske razmere in lahko vzleti s kateregakoli letališča s štirikilometrsko vzletno stezo. 

Oglejte si več fotografij superletala Stratolaunch:

Stratolaunch | Foto: Stratolaunch Twitter Foto: Stratolaunch Twitter

Stratolaunch | Foto: Stratolaunch Twitter Foto: Stratolaunch Twitter

Stratolaunch | Foto: Stratolaunch Twitter Foto: Stratolaunch Twitter

Stratolaunch | Foto: Stratolaunch Twitter Foto: Stratolaunch Twitter

Preberite tudi:

F-16
Novice Bizarna letalska nesreča v Belgiji: pritisnil je gumb in "bum!"
Križasti valovi
Novice Sem prihajajo opazovat enega najnevarnejših morskih pojavov
Empire State Building
Novice Nesreča na svetovno znani stolpnici: dokaz, da je bil 11. september laž?
Sunspot, observatorij
Novice Končno razkrili resnico o nepojasnjeni evakuaciji observatorija
The Ocean Cleanup
Novice Začenja se ena največjih pomorskih operacij vseh časov
Rudnik Mir
Novice Za kako veliko luknjo gre, vidiš, šele ko opaziš stanovanjske bloke
Google Camp
Novice Svetovna elita v Italiji: kaj počnejo, ne ve nihče
Toča thumb
Novice Ozadje katastrofe v Črnomlju: našli so novega krivca za "supertočo"
Reka Cetina, izvir reke Cetine
Novice Pozabljena hrvaška luknja "brez dna", v kateri je umrl Slovenec