Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
11. 2. 2015,
15.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple test

Sreda, 11. 2. 2015, 15.09

8 let, 3 mesece

iPhone 6 Plus: Največji, najdaljši in najbolj kovinski iPhone do zdaj

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najnovejši Applov telefon je naprava presežnikov: je doslej največji, najtanjši, najbolj zmogljiv, a tudi najdražji izdelek iz Jobsove tehnološke kovačnice.

S telefonom iPhone 6 Plus je Apple še drugič obšel več let nedotaknjeno pravilo o napravah z največ štiripalčnimi zasloni. Palec in pol daljša ekranska diagonala (5,5 palca oziroma 13,97 centimetrov) kot pri modelu iPhone 5s zadnji Applov izdelek potiska proti kategoriji phabletov, križancev med telefoni in tablicami, kar pomeni večje gabarite naprave z več odzivne površine na dlani. Ohišje Applovega zadnjega mobilca po velikosti poseka tudi zadnjo Samsungovo stvaritev Galaxy Note 4, od katerega pa je iPhone 6 Plus nekoliko ožji in tanjši. A velikost se lahko bere tudi kot nerodnost.

Prevelik za nekatere roke. Odličen zvok. Z iPhonom 6 Plus boste v roko dobili eleganten aluminijast telefon z zaobljenimi robovi. Občutek ob držanju je prijeten, čeprav mobilnik zaradi dimenzij, to lahko rečemo po odzivu okolice, vsem ne bo povšeči. Naj na tem mestu povemo, da smo se rokovanju, ki bi dišalo po manevrih, zaradi katerih se je sredi leta v Nemčiji skuhala afera Bendgate, izogibali. Preprosto zato, ker ne spadajo v običajne prakse rokovanja s telefonom. Tipka za vklop se podobno kot pri navadni šestici tudi pri Plusu seli z zgornjega roba na desno bočno stran. Za reguliranje glasnosti in vklop/izklop zvonjenja bo potrebno s prsti doseči zgornji levi rob telefona. Težava za manjše dlani in krajše prste? Pri nekaterih uporabnikih zagotovo.

Zvočnik telefona zmore kakovosten zvok, in če se boste slušni čut odločili hraniti prek ušesnih čepov, boste imeli razlog za navdušenje. Priložene Applove slušalke so namreč odlične, zvok, ki prihaja skoznje, je voluminozen in bogat. Skratka, pohvalno. Slušalke boste priklopili na spodnji stranici telefona.

Ločjivost, barve, povezljivost: pohvalno 5,5 inčni iPhone 6 Plus poganja najnovejši Applov operacijski sistem iOS 8, zaslon se kiti z ločljivostjo 1920x1080p in gostoto pikslov 401 ppi. Je izreden, svetel, bohoten v sočnosti barv, zmogljiv je tudi pri kontrastnosti prikaza. Procesor dobro opravlja svojo temeljno nalogo. Funkcije telefona so v času testa delovale brezhibno. Nobenih križev ni bilo z internetno povezljivostjo, deskali smo ekspresno hitro, naj je šlo za internetno povezavo ali prenos podatkov prek mobilnega omrežja.

Posebej velja pohvaliti uporabniku prijazno tipkovnico na dotik. Odlikuje jo izjemna intuitivnost, k zelo dobri izkušnji pa brez dvoma pripomore večji ekran. Kdor se je moral kdaj ubadati s tipkanjem na katerem od prejšnjih Applovih modelov, dobro ve, kaj je zaradi majhnega zaslona in "sprešane" tipkovnice pomenil sindrom nagnetenih prstov. Nak, ta težava je že pri mali šestici precej dobro odpravljena, pri veliki je ni več.

Appla se pri nekaterih stvareh ne da premakniti, tako vztraja pri fotoaparatu z resolucijo osmih megapikslov, čeprav konkurenca pri zajemu statičnih in gibljivih slik standard poriva precej više. Sony, recimo, je svojemu Z3 na hrbtno ploščo opasal 20,7 megapikselsko slikovno zajemalko, nedavno izdani Samsung Galaxy Note 4 pa se je "vkopal" pri 16 megapikslih. Kakor koli, fotografije Applove visokorasle šestice so zelo dobre. Fotoaparat je bliskovito hiter, najhitrejši od vseh, kar sem jih imel možnost preizkusiti do zdaj. Na možnost, da pokaže, kaj zna, preži tudi stabilizator slike, ki obvlada svoj posel. Na uslugo vam bo tudi pri videu, ta ima potenco 1080p in zajema po 60 sličic na sekundo, opcijsko pa 30 sličic na sekundo. Da ne pozabimo, tudi čez selfie kamero nimamo žal besede. Pohvalimo jo lahko, da zmore dobro zajemati svet tudi v slabši svetlobi.

Pohvala bateriji, graja ceni Večje ohišje telefona lahko gosti večjo in zmogljivejšo baterijo, ki premore solidno avtonomijo. Ob stalni uporabi je z enkratnim polnjenjem zdržala ves dan, pa še skoraj do polovice naslednjega smo potegnili.

Naš vtis je, da Applova maksi šestica ponuja enkratno uporabniško izkušnjo, čeprav pod to tezo vsi ne bodo želeli pritisniti svojega podpisa. Phabletovska izkušnja pač vsem ni povšeči. Še večji križ je cena. Za 16 gigabajtni model je treba odšteti 812 evrov, finančno bolečino bosta nekoliko omilila akcijska cena ali nakup z vezavo. Apple iPhone 6 Plus pri srčnih Applovih oboževalcih verjetno ne bo ostal preskočen. Končajmo z zapisom, da gre za izvrsten telefon, ki pa smo mu oceno zaradi astronomske cene primorani odmeriti za desetinko navzdol od popolnega slavospeva.

Ocena: 9

Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Lastnosti: Omrežje: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE Procesor: Apple A8, 2-jedrni 1.4 GHz Grafični procesor: PowerVR GX6450 (4-jedrni procesor) Delovni pomnilnik: 1 GB Notranji pomnilnik: 16, 64 ali 128 GB Razširitev pomnilnika: ne Zaslon: 13,97 cm, 1080 × 1920p, 401 ppi, 16 M barv, IPS LCD z LED-osvetlitvijo Glavna kamera: 8 MP, optična stabilizacija, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR … Sprednja kamera: 1,2 MP, 720p Snemanje videa: HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo. Možnostjo HDR-videa. Povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, Lightning konektor Drugo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, Apple Pay (NFC plačila v Sloveniji niso izvedljiva) Baterija: Li-Ion 2915 mAh Operacijski sistem: iOS 8 Dimenzije: 158,1 mm (v) × 77,8 mm (š) × 7,1 mm (d) Masa: 172 g Tip SIM-kartice: Nano SIM

Ne spreglejte