Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 1. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tablice prenosni računalniki

Ponedeljek, 6. 1. 2014, 14.46

8 let

Bodo tablice nadomestile prenosne računalnike?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko tablice v zadnjih letih doživljajo pravi razcvet, se pojavlja vprašanje, ali jim bo vendarle uspelo izpodriniti prenosnike.

Glede na dostopne podatke je znano, da je danes večina, več kot 90 odstotkov, tablic prodanih že obstoječim lastnikom osebnih računalnikov. Kot pravijo njihovi uporabniki, jim tablice ne služijo za to, da bi svoje prenosnike postavili v kot, temveč so jim v dodatno pomoč. Odstotek tistih, ki jih uporabljajo z namenom nadomestitve računalnika, je precej majhen, le 8,7 odstotka.

Tablice, ki gredo najbolj za med, imajo osempalčni oziroma manjši zaslon, kar pomeni, da večina prodanih tablic ni konkurenčnih za izpodrivanje osebnih oziroma prenosnih računalnikov. Prenosni oziroma osebni računalniki so najpogosteje uporabljeni skozi dan oziroma v času delovnih obveznosti, tablice pa v večernem času. Prav zato lahko sklepamo, da so tablice mišljene zlasti za sprostitev in zabavo, računalniki pa so za delo še vedno bolj primerni.

Tablicam sta v plus tudi manjša teža, zaradi česar so bolj mobilne, in življenjska doba baterije. Štiri- do peturno delovanje baterije prenosnega računalnika se še ne more primerjati z najmanj deseturnim delovanjem iPada. Tablice so pomembno zaznamovale preteklo leto – za nami je namreč leto, ki je prineslo odmevnejši upad prodaje osebnih računalnikov.

Letos črnogledih napovedi za zdaj še ni na vidiku – pravzaprav prodaji osebnih računalnikov napovedujejo porast. Zakaj? Del računalnikov na trgu, po nekaterih podatkih naj bi jih bilo med 300 in 350 milijoni, je starih štiri ali več let, zato nekateri pričakujejo, da bo velik odstotek teh uporabnikov kupilo nov (prenosni) računalnik, medtem ko drugi pričakujejo še večji naval potrošnikov na kombinacijo tablic in tipkovnic. Tej napovedujejo (najbolj) svetlo prihodnost.

Ne spreglejte