Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Microsoft Ericsson

Četrtek, 16. 1. 2014, 14.42

8 let

Bo Microsoft po novem vodil prvi mož Ericssona?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri Microsoftu razmišljajo, da bi odhajajočega direktorja Steva Ballmerja zamenjal zdajšnji direktor Ericssona Hans Vestberg, poroča Bloomberg, ki se sklicuje na vire v podjetju.

Kot z mediji spreten tehnološki fanatik ta dinamični 48-letni Šved ustreza profilu, a njegovo morebitno imenovanje na čelo ameriškega tehnološkega velikana bi vseeno presenetilo marsikoga na Wall Streetu.

Nekdanji športnik ima težave na borzi Hans Vestberg, nekdanji profesionalni rokometaš, se je v dobrih 20 letih povzpel po korporativni lestvi največjega svetovnega proizvajalca delov za mobilne naprave in leta 2010 sedel na direktorski stolček. Pred tem je delal v Ericssonovih podružnicah na Kitajskem, v Braziliji, Mehiki in ZDA.

Odkar vodi podjetje, ima težave predvsem s prepričevanjem vlagateljev, da lahko Ericsson kljub močni konkurenci iz Kitajske ohrani vodilno vlogo na trgu. Ericssonove delnice z rastjo 19 odstotkov namreč ne dosegajo želenih rezultatov, saj je v tem času vrednost švedskih blue-chipov zrasla za 41 odstotkov, vrednost evropskega tehnološkega indeksa Stoxx pa za skoraj 60.

Za zdaj brez komentarja Navedb Bloomberga sicer niso želeli komentirati niti pri Microsoftu niti pri Ericssonu, vir blizu ameriškega podjetja je izdal le, da odločitve o novem direktorju ni pričakovati najmanj do konca januarja.

Obstaja pa verjetnost, da bodo pri Microsoftu raje izbrali nekoga z več izkušnjami s potrošniškimi izdelki. Podjetje poskuša na trgu mobilnikov in tablic namreč tekmovati z vodilnima družbama Samsungom in Applom, pred kratkim je zato kupilo tudi Nokijino enoto za mobilne telefone. Vestberg je sicer pred dvema letoma Ericsson potegnil iz točno te panoge, saj je končal partnerstvo s Sonyjem.

Nabor kandidatov je vse manjši Odkar je dolgoletni direktor Microsofta Steve Ballmer avgusta lani napovedal svojo upokojitev, analitiki ugibajo, kdo bi lahko stopil v njegove čevlje. Medtem ko se je lani veliko govorilo o zunanjih kandidatih, pa se je po novem letu iskanje obrnilo navznoter. Na začetku meseca je namreč eden izmed favoritov, prvi mož Forda Alan Mulally, sporočil, da ga položaj ne zanima. Enako so se odločili tudi nekateri drugi direktorji velikih ameriških tehnoloških podjetij, med njimi vodja Pivotala Paul Maritz.

Pri Microsoftu bodo tako morali verjetno obrniti še kakšen kamen, če želijo najti nekoga, ki bo lahko vodil globalno računalniško korporacijo, ki se želi širiti tudi na trg mobilne programske opreme in naprav.

Ne spreglejte