Sreda,
5. 6. 2019,
9.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

avtocesta avtocesta Domžale poškodovani nesreča nesreča

Sreda, 5. 6. 2019, 9.00

4 leta, 10 mesecev

Hudi prometni nesreči v Ljubljani in pri Domžalah

V Ljubljani huje poškodovan reševalec, na štajerki umrla 52-letna Britanka #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Na štajerski avtocesti pred izvozom Domžale v smeri Ljubljane se je okoli 8.30 zgodila huda prometna nesreča, v kateri so bila udeležena tri vozila. Zaradi hudih poškodb je na kraju dogodka umrla 52-letna državljanka Velike Britanije. Nesreča se je dopoldne zgodila tudi v križišču Slovenske in Dunajske ceste v Ljubljani, v njej pa sta bila udeležena motorist reševalec iz UKC Ljubljana in voznik osebnega vozila. Reševalec je v nesreči utrpel hude poškodbe, njegovo življenje ni ogroženo.

Ljubljanski policisti so bili okoli 8.30 obveščeni o prometni nesreči na križišču Slovenske in Dunajske ceste v Ljubljani. Možje v modrem so ugotovili, da je 26-letni motorist reševalec pri vožnji po Trgu Osvobodilne fronte uporabljal modro luč in sireno. Ko je reševalec z motorjem pripeljal do križišča s Slovensko cesto, je z vožnjo nadaljeval naravnost skozi križišče proti Tivolski cesti ter trčil z osebnim vozilom 30-letnega voznika. Ta je pripeljal iz smeri Tivolske ceste ter v križišču zavijal levo na Dunajsko cesto.

V nesreči v središču prestolnice huje poškodovan reševalec na motorju. Video: Planet.


V središču prestolnice huje poškodovan reševalec na motorju

V nesreči je motorist utrpel hude poškodbe, zato je bil z reševalnim vozilom odpeljan v ljubljanski klinični center. Medtem ko policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, so iz UKC Ljubljana so sporočili, da je bil v omenjeni nesreči udeležen njihov motorist reševalec.

Ta je po navedbah predstavnikov ljubljanskega kliničnega centra hitel na pomoč motoristu, ki se je poškodoval v nesreči: "Po trenutnih podatkih je težje poškodovan, vendar stabilen in ostaja na zdravljenju v UKC Ljubljana."

Kramar: Reševalec je prevozil rdečo luč. Video: Planet


Vodja reševalne postaje UKC Ljubljana Janez Kramar je pojasnil, da so reševalca na kraju nesreče oskrbeli njegovi kolegi in ga nato prepeljali v bolnišnico: "Računamo na vse najboljše, bi pa opozoril vse udeležence v prometu, da so reševalci na motorjih med najbolj ogroženimi v prometu. Prosil bi, da so vsi udeleženci v prometu zelo pozorni, ko reševalci uporabljamo modre luči."

Reševalci na motorjih
Novice Poleg motoristov se na ceste vračajo tudi reševalci na motorjih #video

Vodja reševalne postaje: Motorist reševalec prevozil rdečo luč

Okrevanje poškodovanega reševalca, ki je utrpel dvojni zlom roke in noge, bo dolgotrajno, po navedbah Kramarja naj bi trajalo predvidoma eno leto. Tovrstni dogodki so po njegovih besedah za reševalce travmatični, ekipi, ki je na kraju dogodka oskrbela ponesrečenega sodelavca, so pomagali z zaupniki.

Fotogalerija
1 / 3

"Kolega je bil na nujni vožnji. Voznik osebnega avtomobila ga je verjetno spregledal, je pa reševalec prevozil rdečo luč. O krivdi danes ne bi govoril, vendar pa že nekaj časa opozarjamo, da je treba predpise na tem področju spremeniti. Reševalcev na nujnih vožnjah pa za tak prekršek ne bi smeli kaznovati," je poudaril Kramar in dodal, da reševalci z reševalne postaje UKC Ljubljana do danes niso bili udeleženi v tovrstnih prometnih nesrečah.

Policija: Če je reševalec prevozil rdečo luč, bomo ustrezno ukrepali

Policijski inšpektor Refik Hodžič z ljubljanske policijske uprave je na novinarsko vprašanje o tem, kdo je bil kriv za nesrečo, najprej odgovoril, da morajo vozniki vozilom, ki uporabljajo svetlobne in zvočne znake, odstopiti prednost. Kadar voznik takšnemu vozilu ne odstopi prednosti, ga lahko doletijo tri kazenske točke in globa v višini 160 evrov. Če bodo policisti ugotovili, da je reševalec prevozil rdečo luč, bodo po besedah Hodžiča ustrezno ukrepali tudi proti njemu. 

"Policisti so zavarovali posnetke nadzornih kamer. Če bo ugotovljeno, da je reševalec prevozil rdečo luč, bo zoper njega izrečen ustrezen ukrep," je pojasnil Hodžič. Kot je dodal, mora tudi vozilo s prednostjo voziti tako, da ne ogroža drugih udeležencev v prometu. Vožnja skozi rdečo luč se kaznuje s petimi kazenskimi točkami in 250 evri kazni. 30-letni voznik osebnega vozila v nesreči ni utrpel telesnih poškodb, je bil pa zanj odrejen strokovni pregled, je dodal Hodžič.

V nesreči na štajerski avtocesti umrla 52-letna Britanka

Huda prometna nesreča s smrtnim izidom, v kateri so bila udeležena tri vozila, se je dopoldne zgodila tudi na štajerski avtocesti med Krtino in Domžalami proti Ljubljani. Policisti so ugotovili, da je 54-letni voznik tovornega vozila renault master, šlo je za državljana Slovenije, vozil po prehitevalnem pasu iz smeri Maribora proti Ljubljani. 

V prometni nesreči na štajerski avtocesti je dopoldne umrla 52-letna državljanka Velike Britanije. | Foto: CZR Domžale V prometni nesreči na štajerski avtocesti je dopoldne umrla 52-letna državljanka Velike Britanije. Foto: CZR Domžale

Neposredno pred izvozom za Domžale je dohitel stoječo kolono vozil in zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v zadnji del kombiniranega vozila opel vivaro, ki je kot zadnje stalo v koloni. Trčenje je bilo tako silovito, da je kombi odbilo v odbojno ograjo in v avtomobil citroen berlingo, ki je stal pred njim, pri tem pa se je kombi prevrnil.

K nesreči na štajerski avtocesti je botrovala neprilagojena hitrost. | Foto: CZR Domžale K nesreči na štajerski avtocesti je botrovala neprilagojena hitrost. Foto: CZR Domžale

V kombiju znamke opel je bilo šest ljudi, od tega dve državljanki Slovenije in štirje državljani Velike Britanije. 52-letna državljanka Velike Britanije je v trčenju utrpela tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče umrla. Štirje potniki so utrpeli lahke telesne poškodbe, eden pa je bil huje telesno poškodovan. Vsi poškodovani so bili odpeljani v ljubljansko bolnišnico.

Štirje potniki so utrpeli lahke telesne poškodbe, eden pa je bil huje telesno poškodovan. | Foto: CZR Domžale Štirje potniki so utrpeli lahke telesne poškodbe, eden pa je bil huje telesno poškodovan. Foto: CZR Domžale

Voznika renault masterja in citroena berlingo nista bila poškodovana. Vsi trije vozniki so bili preizkušeni z alkotestom, rezultati so bili negativni. Zaradi nesreče in odpravljanja posledic nesreče je bila avtocesta v smeri Ljubljane zaprta do 11.30, promet za osebna vozila je bil preusmerjen na regionalno cesto. Policisti glede okoliščin nesreče še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.