SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jacques Chirac bo moral pred sodišče

1

termometer

Nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac bo moral prihodnje leto stopiti pred sodišče zaradi obtožb o korupciji. Pristojno pariško sodišče je začetek sodnega procesa določilo za 7. marec 2011.

Sodna obravnava naj bi trajala približno mesec dni. 77-letni Chirac bo prvi nekdanji predsednik, ki se bo moral zagovarjati pred sodiščem.

Privržencem stranke priskrbel delovna mesta Chirac je osumljen, da je v času, ko je bil župan Pariza (1977-1995), privržencem svoje stranke Zbor za republiko (RPR) priskrbel želena delovna mesta. Najmanj 21 ljudi naj bi bilo v začetku 90. let na plačilnem seznamu pariške mestne hiše, v resnici pa so delali predvsem za RPR, predhodnico sedanje Unije za ljudsko gibanje (UMP) predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Da bi zmanjšala verjetnost obsodbe pred sodiščem, sta se Chirac in stranka UMP pred kratkim z mestom Pariz sporazumela o plačilu odškodnine. Mesto se bo proti plačilu 2,2 milijona evrov odpovedalo temu, da bi v procesu nastopilo kot oškodovanec.

Grozi mu do 10 let zapora in 150.000 evrov kazni V primeru oprostilne sodbe grozi nekdanjemu predsedniku do deset let zapora in 150.000 evrov kazni. Jacques Chirac je bil predsednik Francije med letoma 1995 in 2007.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin