Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
14. 10. 2014,
12.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

celjski goljufi ZDA Hrvaška Slovenija

Torek, 14. 10. 2014, 12.14

7 let, 12 mesecev

Celjski goljuf Alek Gradišnik v ameriškem zaporu, kmalu spet pred sodnika

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenec Alek Gradišnik, znan iz afere 'celjski goljufi', je trenutno v osrednjem zaporu v Los Angelesu. Potem ko je sodniku gledal v oči že sredi oktobra, bo predenj spet stopil ta četrtek.

Pred tedni smo pisali, da se bosta na ameriškem sodišču znašla Danijel Kociper in Alek Gradišnik, Slovenca, ki jima je tožilec iz okrožja Los Angeles očital korist, pridobljeno z oderuškimi posojili.

Oba sta v domači javnosti dobro znana iz afere celjski goljufi, v kateri je skupina takrat mladih fantov in deklet ljudem posojala denar po oderuških obrestih. Nekatere so na koncu oskubili do te mere, da so ostali celo brez svojih nepremičnih. Primer pri nas nikoli ni dobil vsebinskega zaključka, saj je postopek na celjskem sodišču – ob pretežni odsotnosti glavnih akterjev na zatožni klopi – lani zastaral.

Ameriško tožilstvo: z oderuštvo predvsem nad špansko govoreče Kociper, v ZDA bolje znan kot Daniel Cool Star, in Gradišnik, čez lužo se raje kot na svoje staro ime odziva na Alex Loxley, naj bi se po grešni strani ameriških zakonov začela sprehajati že kmalu po prihodu v ZDA. O tem je leta 2010 precej obširno pisal ameriški The Arroyo Seco Journal, lokalni časopis istoimenskega okrožja v Los Angelesu, ki je občane svaril pred kočljivimi finančnimi prijemi iznajdljivih Slovencev.

Po kalifornijski obtožnici iz oktobra letos pa naj bi se Cool Star in Loxley ob pomoči še nekaterih pomagačev polastila več vozil predvsem špansko govorečih jemalcev posojil. Ti so morali vsi po vrsti podpisati posojilne pogodbe v angleščini, v katerih se je skrivala finančna zanka. Obresti naj bi kotirale mnogo višje od zakonsko dopustnih, v nekaterih primerih celo do 150 odstotkov izposojenega zneska.

Ko se je pri mnogih zgodila plačilna kapitulacija, naj bi sledil zaseg vozila, danega v jamstvo, da bo izposojeni denar enkrat vrnjen. Nekateri od opeharjenih naj bi to skušali preprečiti tako, da so za svoje vozilo plačali še dodaten denar, je obtožnico zoper Gradišnika in Kocipra v začetku oktobra povzemala spletna stran ameriške televizije CBS.

Loxleya prijeli pred dvema mesecema, od začetka novembra je v osrednjem zaporu v Los Angelesu Pri tem je zanimivo, da se je Alex Loxley po kalifornijski prsti zadnjič svobodno gibal sredi septembra, ko so ga tamkajšnje oblasti aretirale. Po podatkih spletne strani informacijskega centra zaporov v Los Angelesu (The Los Angeles County Sheriff's Department) se Loxley, ki je bil prijet 19. septembra, od začetka novembra nahaja v osrednjem moškem zaporu na ulici Bauchet v Los Angelesu. Podatka o tem, kdaj bi lahko bil izpuščen, spletna stran ne navaja.

To je razumljivo, saj Slovenca v kratkem čaka novo srečanje s sodnikom. Pred delilca pravice bo spet stopil v četrtek, 13. novembra zjutraj po lokalnem času, pri čemer ni znano, zaradi katerega greha bo moral tokrat graditi svojo obrambo. Ob imenu Alex Loxley pa je v zaporniški spletni bazi moč najti tudi znesek, ki bi ga moral ta plačati, da bi si lahko kupil hojo po svežem zraku. Varščino za njegovo izpustitev na prostost so ameriški organi določili pri 30 tisoč ameriških dolarjih.

Podatki za Daniela Cool Stara kažejo, da je bil ta prijet dober mesec za Loxleyem, a zato že 23. oktobra, po zgolj enem dnevu tudi izpuščen na prostost. O tem, ali tudi njega v kratkem čaka srečanje s sodnikom, v spletni kartoteki omenjenega zapora v Los Angelesu ni podatka.

Pred ZDA sta se Gradišnik in Kociper 'kalila' že v Sloveniji in na Hrvaškem V Sloveniji zdaj že zloglasna Gradišnik in Kociper sta nase prvič opozorila leta 2002, ko naj bi za skoraj 300 tisoč evrov domnevno oškodovala Klub študentov celjske regije, z denarjem pa nato ustanavljala slamnata podjetja, prek katerih sta posojala denar, ki naj bi ga potem nakazovala na račune v tujini.

Kljub številnim opeharjenim se sodišče o krivdi domnevnih storilcev ni nikoli izreklo, primer pa je lani zastaral.

Še bolj razvejano posojilno hobotnico naj bi Gradišnik in Kociper sestavila na Hrvaškem, kjer sta po poročanju Jutarnjega lista skupaj s pomagači ustanovila okoli 50 poslovalnic za posojanje denarja. V finančne lovke naj bi uspela ujeti kar 40 tisoč ljudi, kar 660 naj bi jih zaradi prevar izgubilo nepremičnine. Med letoma 2006 in 2010 naj bi si po ugotovitvah mednarodne preiskave samo v naši južni sosedi njuna domnevno kriminalna združba nagrebla 12 milijonov evrov premoženja.

Ne spreglejte