TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2008,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 13. 1. 2008, 9.17

8 let

Nepremičnine na Celjskem so se podražile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Celjskem so se lani cene nepremičnin zvišale za deset odstotkov, saj je bilo povpraševanje, predvsem po stanovanjih in hišah, še vedno večje od ponudbe.

Tako je cena kvadratnega metra starega stanovanja, velikega nad 70 kvadratnih metrov, v letu 2007 dosegla vrednost približno 1100 evrov na kvadratni meter. 1500 evrov za kvadratni meter Cena za kvadratnih meter v manjših stanovanjih do 50 kvadratnih metrov je lani znašala približno 1500 evrov, zgrajenih je bilo tudi nekaj novih stanovanj, cena za kvadratni meter v teh stanovanjih pa presega 1500 evrov, so sporočili iz Kapitol Nepremičnin.

Direktor agencije Kapitol Nepremičnine Janko Parfant je povedal, da vse več ljudi nepremičninske posle zaupa nepremičninskim posrednikom, saj gre za tvegane in strokovno zapletene postopke. Po njegovi oceni v Celju ne primanjkuje le srednje velikih stanovanj, ampak tudi stanovanjskih hiš in zazidljivih parcel. Cene stanovanjskih hiš tako znašajo od 150.000 evrov dalje, cene parcel pa od 50 evrov na kvadratni meter in več.

Največ povpraševanja po manjših stanovanjih Kot je pojasnil Parfant, je bilo lani na Celjskem največ nepremičninskih poslov sklenjenih s stanovanji. Največje povpraševanje je namreč še vedno po manjših stanovanjih, garsonjerah, eno-, dvo- ter 2,5-sobnih stanovanjih s funkcionalno razporeditvijo prostorov do 60 kvadratnih metrov. Predvsem slednjih je na Celjskem zelo malo, zato je povpraševanje še vedno večje od ponudbe. Glede lokacije v Celju je v ospredju soseska Otok, kjer stanovanja dosegajo najvišje cene, ostali deli mesta pa so glede tega enakovredni.

Sicer so v Sloveniji cene nepremičnin še vedno najvišje v Ljubljani, njeni okolici, južni Primorski in na Gorenjskem. Cene se namreč leta iz leta višajo, ustavile so se le cene velikih stanovanj. Na letni ravni se cene stanovanj zvišajo za okrog 14 odstotkov, kar pomeni, da so se od leta 2003 stanovanja v Sloveniji podražila tudi za do 60 odstotkov. Glede na kupno moč prebivalstva in še vedno premalo stanovanj na trgu Parfant pričakuje tudi letos rast cen stanovanj.

Ne spreglejte