TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2009,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 9. 2009, 13.18

8 let

Med 500 največjimi podjetji v Srednji Evropi 22 slovenskih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako kot lani se je tudi letos od slovenskih podjetij najvišje uvrstila skupina Petrol na 41. mesto, je vidno iz lestvice, ki jo je objavila svetovalno-revizijska družba Deloitte.

Med 500 največjih gospodarskih družb v Srednji Evropi se je letos uvrstilo 22 slovenskih podjetij. Na prvem mestu je sicer ponovno poljski naftni velikan PKN Orlen. Sledita mu madžarski Mol in ukrajinski Metinvest.

Med slovenskimi družbami skupini Petrol sledita skupina Mercator in družba Petrol Med desetimi najbolje uvrščenimi slovenskimi družbami so se na lestvici znašli še skupina Mercator (46. mesto), družba Petrol (54. mesto), PS Mercator (91. mesto), skupina Gorenje (134. mesto), skupina Merkur (143. mesto), Revoz (151. mesto), skupina HSE (199. mesto), skupina Lek (204. mesto) in skupina Krka (208. mesto).

Najvišja mesta družbam iz sektorja energije in virov ter proizvodnega sektorja Prvih deset mest na lestvici 500 največjih v večini zavzemajo družbe iz sektorja energije in virov ter proizvodnega sektorja. Na prvem mestu je ponovno poljski naftni velikan PKN Orlen. Sledita mu madžarski Mol in ukrajinski Metinvest, ki je hkrati tudi najbolje uvrščeni predstavnik proizvodnega sektorja. Na lestvici so najštevilčnejše družbe iz energetskega sektorja, ki jih je 151, sledijo pa jim družbe iz sektorja izdelkov široke potrošnje, transporta in proizvodnje.

NLB in Zavarovalnica Triglav med 10 na lestvici najmočnejših bank in zavarovalnic Poleg splošne lestvice je Deloitte objavil tudi lestvici najmočnejših bank in zavarovalnic v srednjeevropski regiji. Med prvo deseterico sta se na lestvico uvrstili skupina NLB, ki je na lestvici bank na odličnem 9. mestu, in Zavarovalnica Triglav, ki na lestvici zavarovalnic zaseda visoko 8. mesto, je na novinarski konferenci pojasnil vodja finančnega svetovanja v družbi Deloitte Janez Škrubej.

Visoko uvrščene tudi družbe bližnjih držav Od bližnjih držav je na lestvici najbolje zastopana Hrvaška z 11 družbami, med katerimi sta najbolje uvrščena koncern Agrokor in INA. Med šestimi družbami iz Srbije sta na najvišjih mestih Naftna industrija Srbije in Elektroprivreda. Edina makedonska družba na lestvici je rafinerija nafte OKTA, družbam iz Bosne in Hercegovine ter Črne gore pa se letos ni uspelo uvrstiti na lestvico 500 največjih.

Največji padec prihodkov beležile družbe iz proizvodnega sektorja V prvem četrtletju leta 2009 so največji padec prihodkov zabeležile družbe iz proizvodnega sektorja, katerih prihodki so se zmanjšali celo za 33 odstotkov. Sledi jim nepremičninski sektor z 22 odstotnim padcem ter energija in viri s 17-odstotnim. Avtomobilska industrija, ki je imela na začetku prejšnjega leta 4-odstotno rast, se je v prvem četrtletju leta 2009 soočila s kar za 33 odstotkov nižjimi prihodki. Na letošnji lestvici 500 največjih se je povečalo število poljskih in romunskih gospodarskih družb, medtem ko se je število ukrajinskih – zaradi slabših finančnih in gospodarskih razmer v državi – znižalo.

"Drugo leto se regiji obetajo bolj optimistične napovedi" Drugo leto se regiji, ki je bila znana kot ena najhitreje rastočih regij na svetu v obdobju zadnjih treh let, obetajo bolj optimistične napovedi. Če je družbeni proizvod v zadnjih letih v povprečju rasel okrog sedem odstotkov, se je zdaj ustavil. Optimizem pa vzbuja dejstvo, da bodo tako države Srednje Evrope kot tudi države Evropske unije kot take faktor stabilizacije razmer in da glavni izvozni partnerici tega območja po nekih informacijah kažeta, da se obrača na bolje in da bi se lahko tudi povpraševanje v teh dveh državah povečalo, je še povedal Škrubej.

Ne spreglejte