TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 12.44

8 let

Mariborski botanični vrt na široko odpira vrata za obiskovalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Botaničnem vrtu v Pivoli pri Mariboru z letošnjim letom odpirajo novo poglavje, poleg poudarka na strokovnem delu, pa se nameravajo bolj odpreti širši javnosti.

V Botaničnem vrtu v Pivoli pri Mariboru z letošnjim letom odpirajo novo poglavje. Z odhodom idejnega vodje botaničnega vrta Božidarja Krajnčiča v pokoj je mesto strokovnega vodje prevzel Andrej Sušek, ki se je odločil širše odpreti vrata vrta za obiskovalce. Poudarek bo sicer še vedno na znanstvenem delu, v prvi vrsti raziskovanju in varovanju ogroženih vrst, a po novem bodo v njem uredili tudi uporabnikom prijaznejšo infrastrukturo, na primer igrala za otroke, in organizirali različne prireditve, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal direktor Univerzitetnega kmetijskega centra Fakultete za kmetijstvo Maribor Ignac Vučko. Za prireditve so se odločili na podlagi velikega uspeha živih jaslic, ki so jih v botaničnem vrtu uprizorili lani, in po zgledu velikih botaničnih vrtov v Evropi, je pojasnila organizatorka teh prireditev Andreja Kovač. Njen najnovejši projekt je lov na velikonočna jajčka, s katerim želijo v vrt privabiti čim več otrok. Poleg tega načrtujejo še razne razstave, floristične dogodke in muzejsko noč, na voljo pa so tudi za poroke.

Največji botanični vrt v Sloveniji

Botanični vrt sodi v okvir mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede in s skupno osmimi hektarji površine velja za največji botanični vrt v Sloveniji. Za obiskovalce je na voljo od aprila do novembra, letos pa uradno odpira vrata 17. aprila. Vsako leto ga obišče okoli 10.000 ljudi, od tega polovico predstavljajo organizirane skupine osnovnošolcev, dijakov in študentov.

Na ogled je več kot 1800 različnih rastlin tujega in domačega izvora, zlasti značilnosti in posebnosti Pohorja in severovzhodne Slovenije. Ta mesec bo poudarek na orhidejah in magnolijah, sicer pa je največja zanimivost drevo wollemia nobilis, živi fosil, saj izvira izpred 200 milijoni let.

Vstopnina ne zadostuje za vzdrževanje botaničnega vrta, zato je ta močno odvisen od drugih virov. Ob tem se je Vučko zahvalil za velikodušno podporo s strani Univerze v Mariboru, občine Hoče-Slivnica ter raznih donatorjev, hkrati pa ošvrknil državo, ki zanje nima posluha.

Ne spreglejte