TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
11.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 11.59

6 let, 7 mesecev

Evropske in ameriške borze v zelenem, nafta pod 48 dolarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po precejšnji torkovi rasti so se tečaji delnic na vodilnih borzah po Evropi danes vnovič obrnili navzdol. Najhitreje se znižujejo tečaji delnic bank in proizvajalcev surovin.

Trgovanje na vodilnih evropskih borzah se je danes po negativnem začetku zaključilo v zelenem območju, prav tako se tečaji delnic na Wall Streetu, kjer trgovanje še poteka, gibljejo nad gladino. Cena surove nafte pa je strmo padla pod 48 dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije. Pred srečanjem G20 o šibkem gospodarstvu V Frankfurtu se je indeks DAX danes zvišal za 1,13 odstotka, milanski Mibtel 0,93 odstotka, pariški indeks CAC 40 je pridobil 1,15 odstotka, indeks FTSE 100 v Londonu pa 0,75 odstotka. Na borzi na Dunaju je danes indeks ATX porasel za 0,88 odstotka. Za 0,37 odstotka se je znižal indeks beograjske borze Belex, medtem ko so se pozitivno gibali tečaji na borzah v Zagrebu in v Budimpešti (+0,04 odstotka oz. +0,81 odstotka).

Pred začetkom srečanja voditeljev 20 industrijsko najbolj razvitih držav (G20), na katerem bodo razpravljali o vse šibkejšem svetovnem gospodarstvu, so se tečaji delnic na Wall Streetu v začetku trgovanja zniževali. Tečaje so navzdol potiskali tudi nespodbudni podatki o ameriškem trgu dela.

Newyorška borza v zelenih številkah Vendar tri ure pred zaključkom trgovanja vlagatelji z delnicami trgujejo v zelenem območju. Industrijski indeks Dow Jones je tako pridobil 1,29 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,98 odstotka. Zaradi podatkov o vse šibkejšem svetovnem gospodarstvu pa so cene surove nafte danes padle pod 48 dolarjev za 159-litrski sod. Zahodnoteksaška lahka nafta z dobavo v maju se je med današnjim trgovanjem na newyorški blagovni borzi pocenila za dva dolarja na 47,66 dolarja, severnomorska nafta brent pa se je v Londonu pocenila za 1,67 dolarja na 47,56 dolarja za 159-litrski sod.

Tečaj evra se je danes v primerjavi z dolarjem znižal na 1,3217 dolarja, medtem ko je bila njegova torkova vrednost pri 1,3251 dolarja.

Ne spreglejte