TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 19.09

8 let

EBRD prodala svoj delež v NLB družbi Poteza Naložbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je prodala svoj 4,5-odstotni delež v Novi Ljubljanski banki (NLB) družbi Poteza Naložbe, članici skupine Poteza.

Pri tem vrednosti posla niso razkrili. Kot so za povedali v Potezi, je kupnina poslovna skrivnost, v EBRD pa so dejali, da so delež prodali po "normalni tržni ceni". Delnice NLB so se v nedavni dokapitalizaciji, kot je znano, prodajale po enotni ceni 334 evrov. Po pisanju časnika Finance vrednost prodanega deleža po tej ceni znaša slabih 134 milijonov evrov. Strateško pomembno naložba Uprava skupine Poteza bo o sklenjenem poslu podrobneje spregovorila na novinarski konferenci v četrtek. Že danes pa so sporočili, da nakup deleža EBRD v Novi Ljubljanski banki za skupino Poteza predstavlja strateško pomembno naložbo. Poteza si želi, da ostane večinski delež banke v rokah slovenskih investitorjev, njen glavni cilj z naložbo v NLB pa je sodelovati z organi upravljanja družbe pri povečevanju vrednosti in donosnosti banke, učinkovitejši konsolidaciji skupine in nadaljnji širitvi na jugovzhodne trge.

Poteza Naložbe, ki posluje kot zasebni naložbeni sklad, sicer z investiranjem v družbe na področju Slovenije ter držav vzhodne in jugovzhodne Evrope stremi k dolgoročni rasti vrednosti kapitala. Trenutno ima deleže v več slovenskih podjetjih in bankah, kot so Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Pozavarovalnica Sava in NLB, ter znatne deleže v energetiki in finančni industriji v državah jugovzhodne Evrope.

EBRD je delničar NLB postala septembra 2002 z nakupom petodstotnega deleža. Ta se je zaradi nedavno izvedene dokapitalizacije nato znižal na 4,5 odstotka.

Dokapitalizacija NLB končana sredi junija Postopek 300 milijonov evrov vredne dokapitalizacije NLB se je uspešno končal sredi junija. V prvi fazi so lahko sodelovali obstoječi delničarji banke. Država, največja lastnica NLB, je v njej sodelovala s pomočjo Zavarovalnice Triglav in DSU. Tuja delničarja, belgijska KBC in EBRD, v njej nista sodelovala. V drugem krogu so lahko sodelovali mali vlagatelji, v tretjem pa dobro poučeni vlagatelji.

Želijo podpreti privatizacijo V EBRD so danes zapisali, da so v lastniško strukturo NLB vstopili z namenom podpreti privatizacijo ter razvoj oziroma širitev največje slovenske banke. Dodajajo, da so prispevali k izboljšanju upravljanja v NLB prek svoje prisotnosti v nadzornem svetu ter podpirali in spodbujali razvoj NLB v Sloveniji in jugovzhodni Evropi, "kjer je banka zdaj močan regionalni igralec".

Poleg tega pojasnjujejo, da pri tovrstnih odločitvah glede naložb vedno dajo največji poudarek na "tranzicijski učinek" svoje odločitve ter "strateško dimenzijo" z uvedbo novih delničarjev. "Prodaja investitorju iz zasebnega sektorja je v skladu z mandatom EBRD," so zapisali in dodali, da ima Poteza Naložbe "verodostojno" strategijo za nadaljnji razvoj NLB.

V EBRD ob vsem tem še pozdravljajo nedavni sklep vlade glede uvrstitve delnic NLB na borzo. Vlada je maja, kot je znano, sklenila, da bo v primeru, da pristojni organi Nove Ljubljanske banke (NLB) ne bodo začeli z aktivnostmi za sprejem delnic v borzno kotacijo, sama kot zastopnica interesov države na skupščini NLB predlagala, da banka najkasneje do konca avgusta začne z aktivnostmi za uvrstitev na Ljubljansko borzo.

Ne spreglejte