Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
12.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

sadje vrtnina shranjevanje vrtnarjenje Dom in vrt

Torek, 10. 7. 2018, 12.15

2 meseca, 1 teden

Kako shraniti vrtnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
zelenjava na vrtu | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Te dni obiramo že prve vrtnine, ki smo jih sadili v spomladanskih mesecih. Da bi podaljšali užitnost pridelkov, se je treba njihovega shranjevanja lotiti premišljeno. S pravim načinom shranjevanja ne boste samo poskrbeli za to, da bodo vaše vrtnine ohranile vse potrebne hranilne snovi, ampak jim boste tudi podaljšali življenjsko dobo.

Shranjevanja vrtnin se lotite takoj po obiranju in shranite samo tiste vrtnine, ki so popolnoma zdrave in nepoškodovane. O načinu shranjevanja razmišljajte, še preden boste vrtnine obirali. Naredite načrt in si zapišite vse vrtnine, ki jih trenutno vzgajate na vrtu, nato pripravite prostor, kamor jih nameravate shraniti.

Trendi Ljubljančan na svoji strehi pridela 300 kilogramov zelenjave #video

S popisom vrtnin boste dobili pregled nad tem, kaj vse morate shraniti, obenem pa boste približno oceno, koliko lesenih gajbic boste potrebovali za spravljanje. Če razmišljate o zmrzovanju, predlagamo, da predhodno očistite svoj zamrzovalnik ter odstranite vse nečistoče in ostanke prejšnjih hranil.

bučke
Trendi Kako bučke shraniti za zimo

vrtnine | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Shranjevanje v kleti

Pred shranjevanjem v kleti predlagamo, da prostore, kamor nameravate pospraviti svoje vrtnine, ustrezno pripravite.

Vsako leto razkužite prostore z naravnim apnenim beležem, saj ta uniči vse morebitne mikroorganizme, ki lahko pospešijo proces gnitja vrtnin.

Prostor tudi dobro prezračite. Pretok zraka in higiena prostora, v katerem nameravate shranjevati svoje vrtnine, sta izjemno pomembna, saj želite ustvariti optimalne pogoje za podaljševanje življenjske dobe vrtnin.

Shranjevanje svežih vrtnin pri nizkih temperaturah ohrani njihovo svežino in obstojnost. Tudi ko pridelek oberete, se v njem ne zaustavijo kemijski procesi, zato vrtnina še naprej zori in izgublja vlago, saj ni več pripeta na koreninski del, prek katerega bi lahko dobivala potrebno vodo in hranile snovi.

Če nameravate shranjevati vrtnine v temni kleti, predlagamo, da v sobi za shranjevanje namestite termostat, saj je idealna temperatura za shranjevanje nekaterih vrst sadja in vrtnin med dvema in petimi stopinjami Celzija. Pri tej temperaturi lahko skupaj shranite korenovke, kopusnice, krompir in sadje, kot so jabolka in hruške.

Treba bo poskrbeti tudi za ustrezno vlažnost, ki naj bo med 85 in 90 odstotki. Predlagamo, da krompir in jabolka shranjujete skupaj, saj zahtevajo enake pogoje shranjevanja, poleg tega jabolka sproščajo etilen, ki lahko prepreči prehitro kaljenje krompirja.

korenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Korenovke shranjujte v gajbice

Korenovke zelo dobro prenašajo mraz, zato jih ni treba obirati vse do hladnejših dni - pred samo zimo. Dlje ko jih pustite rasti na prostem, bolj se bodo hranilne snovi obdržale čez zimo.

Korenje, rdeča presa, redkev in preostale vrste korenovk so tiste vrste vrtnin, ki se ohranijo najdlje, zato obdržijo večino koristnih snovi. Lahko jih pospravite v gajbice ali kartonaste škatle.

Da bi podaljšali njihovo svežino, lahko na dno gajb položite listje, pesek ali žagovino. Poskrbite tudi za to, da se vrtnine korenovk med seboj ne dotikajo, saj lahko s tem nehote pospešite gnitje.

Stročnice očistite in jih pospravite v platnene vreče

Po nabiranju stročnic bo treba nekaj truda vložiti v lupljenje. Po nabiranju stročnic predlagamo, da jih nekaj dni pustite sušiti na prostem, nato jih olupite. Fižol lahko pospravite v platnene vreče ter jih odnesete v suh in hladen prostor. Lahko jih tudi zamrznete v zamrzovalniku, a pri tem pazite, da je fižol zares dovolj suh. Vlažen fižol lahko namreč še naprej kali.

zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock S kapusnicami se ne mudi

Zrele kapusnice obiramo sproti, a z njihovim shranjevanjem ni treba hiteti. Tega se lahko lotite šele v zimskem obdobju.

Očiščene kapusnice imajo rade višje temperature, zato jih pred zimo lahko shranjujete v toplih gredah ali vlažnih prostorih.

Pokrijte jih s stekleno površino ali slamo. Če se lotite shranjevanja v hladni kleti, glave kapusnic ovijte v časopisni papir, da jih obvarujete pred nizkimi temperaturami.

Čebulnice spravite v toplejše prostore

Čebulnice shranjujemo v suhih in precej zračnih prostorih, kjer se temperature gibljejo do 15 stopinj Celzije. Pred shranjevanjem bo treba čebulnice nekaj dni sušiti v senci, da se steblo in glavica popolnoma posušita, nato jih lahko pospravite v lesene gajbice.

Izogibajte se shranjevanju čebulic s preostalimi vrtninami, saj te v ozračje spuščajo vonj, ki se lahko prenese na druge vrtnine.

Sadje shranjujte v temnih in hladnih prostorih

Optimalni za shranjevanje sadja so temni in hladni prostori, kjer se temperature gibljejo med dvema in petimi stopinjami Celzija in kjer je od 80- do 90-odstotna vlažnost.

Najbolje ga je shranjevati v lesene gajbice, ker imajo odprt profil in omogočajo nemoten pretok zraka med vse plodove. Sadje je po shranjevanju treba redno pregledovati in odstranjevati morebitne gnile plodove. Če doma nimate temnega in hladnega prostora, ga lahko shranite tudi v plastične vrečke, ki pa jih je treba preluknjati, da omogočite dostop zraka. Tudi folija se je izkazala za učinkovito metodo. Spravite ga v hladilnik.

sadje | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Zmrzovanje vrtnin

Zmrzovanje spada med kratkotrajne rešitve shranjevanja. Vrtnin v zamrzovalniku, še posebej zelenjave, ne hranite več kot dva tedna.

Daljši ko je čas zmrzovanja, bolj se lahko poškodujejo stene vrtnin, zato pri taljenju lahko izgubijo še več hranilnih snovi.

Zmrzovanja se lotite samo, če res nimate prostora za shranjevanje in če želite shraniti manjšo količino živil.

Ne pozabite na čiščenje

Prav vsak nabran plod bo treba pred shranjevanjem očistiti zemlje in preostalih umazanij. Če vrtnin pred shranjevanjem ne očistite, tvegate hitrejše gnitje, prenašanje mikroorganizmov in bolezni. Predlagamo vam, da to storite s suho bombažno krpo.

zelenjavni vrt
Trendi Vrtnarska opravila v mesecu juliju
Ne spreglejte