Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 8. 2018,
12.15

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

1

Natisni članek

vhodna vrata barvanje prenova dom

Petek, 3. 8. 2018, 12.15

5 let, 8 mesecev

Nasveti za barvanje vhodnih vrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

1

vhodna vrata | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Lepa vhodna vrata so pomemben estetski element zunanjega videza vašega doma. Morda je čas za osvežitev barve, ki je sčasoma zbledela. Če se želite lotiti zunanje prenove vaših vhodnih vrat, boste morali biti dobro pripravljeni. Ne glede na razlog, zakaj želite vrata prebarvati, bo njihova osvežena posodobitev pripomogla k izboljšanju zunanjosti. 

ograja
Trendi Kako izbrati pravo ograjo za dvorišče

Pri barvanju vhodnih vrat gre za sezonski projekt, ki se ga je najbolje lotiti v poletnih mesecih, ko zunaj ni prehladno, saj sušenje barve zahteva ugodne temperaturne razmere. Najbolje se je barvanja lotiti, ko ni prevroče, saj lahko prehitro sušenje barve za seboj pusti sledi valjev ali čopičev. Zato se barvanja lotite v jutranjih urah, ko so vremenske in temperaturne razmere najboljše. 

vhodna vrata | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Posvetite se iskanju prave barve

Poskrbite za to, da izberete pravo barvo glede na celoten zunanji videz hiše. Nato se osredotočite na izbiro barve glede na njeno osnovo. Ali želite uporabiti barvo na osnovi vode ali olja?

Pri barvi na osnovi olja gre za bolj tradicionalno izbiro, saj je ta prožna in dolgotrajna. Barvanje z barvo na oljni podlagi je lahko pravi izziv, zato to vzemite v obzir. Prav tako je čas sušenja oljne barve dolgotrajen in precej smrdeč proces. Tudi čiščenje vrat na oljni osnovi je težje.

Tisti, ki ne želijo tvegati in eksperimentirati z barvami na oljni osnovi, lahko uporabijo barvne hibride na vodni osnovi, ki se obnašajo kot olje. 

Tako kot barvna osnova je pomemben tudi njen odtenek, na odločitev katerega naj vplivajo videz bližnje okolice in vaše želje po tem, kakšen barvni odtenek želite uporabiti za vaša vrata.

Obstajajo barvni odtenki, ki delujejo kot sijajni premazi, zato bodite še posebej pozorni na to, saj barvna svetloba in položaj vaših vrat lahko odsevajo drugačen odtenek od kupljenega.

Tisti, ki nimate izkušenj z barvanjem, se raje izogibajte visokosijajnih barvnih premazov, saj se lahko pri končnem videzu vidijo sledi nepopolnega barvanja. 

Kako je s kovinskimi in steklenimi vrati?

Material vaših vhodnih vrat lahko vpliva na kupljeno barvo. Bolj kot imate gladka vrata, bolj pomembno si je vzeti čas za natančno barvanje, saj se pri gladkih površinah lažje vidijo nepopolnosti pri barvanju. Prav tako se vrata, narejena iz jeklenih materialov, hitreje segrevajo na soncu, kar lahko pusti posledice pri sušenju, zato se barvanja tovrstnih vrat lotite v senci. 

barvanje vrat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ali se lahko lotite barvanja, ne da bi jih odstavili iz okvirjev?

Barvanja se lahko lotite kar pri zataknjenih vratih, čeprav je vrata lažje prebarvati, ko so sneta, saj lažje dosegate kote.

Prav tako je vrata lažje barvati v horizontalnem položaju, saj boste imeli pregled nad njimi iz ptičje perspektive in boste lažje opazili nepravilnosti pri procesu barvanja. 

Pripravite vrata

Preden se lotite barvanja, vam svetujemo, da iz vrat odstranite blede sledi stare barve. Z brušenjem ne boste samo umaknili sledi stare barve, ampak boste zravnali površino vrat, na kateri ne bo vidnih sledi grudic in pretekle umazanije.

Pred barvanjem nanesite tudi plast zaščitnega premaza. Nanašanja premaza se lotite z valjem in nikakor s čopičem in raje nanesite več tankih plasti kot eno debelo.

Imejte v mislih, da se zaščitni premaz suši zelo hitro, zato boste morali biti pri tem opravilu še posebej natančni. Nanos zaščitnega premaza pomaga pri boljši absorbciji končne barve. 

Barvanja vrat se lotite po delih. Ko se zaščitni premaz posuši, se lahko lotite nanašanja barve. Tega se lotite po delih. Ravne - panelne dele vrat lahko barvate z ustreznimi valji, ki v primerjavi s čopiči bolj enakomerno nanesejo barvo. Vse dele, kjer barva odstopa, pa lahko popravite s čopičem. 

Nasveti za barvanje:

- barvajte, ko ni ne prevroče ne preveč sončno,
- uporabljajte kakovostne čopiče in valje,
- vzemite si čas za ustrezno pripravo vrat,
- začnite na sredini vrat in nadaljujte proti robovom. Uporabljajte kombinacijo valja in čopičev, 
- nanesite več tanjših slojev, ne enega debelega,
- pred novim barvnim slojem vrata v celoti prebarvajte, da bi dosegli enakomeren videz,
- pustite čas za sušenje.
kamni
Trendi Z dekorativnim kamnom polepšajte puste vrtove in dvorišča
Ne spreglejte