Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
13.48

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Muhe nasveti pametni dom Dom in vrt

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 13.48

2 meseca, 1 teden

Znebite se tečnih muh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
muhe | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

S prihodom poletja svežino v svoje domove spuščamo z odpiranjem oken in pri tem se na žalost ne moremo izogniti nadležnim muham, ki nas lahko tako razdražijo, da nam pokvarijo poletno vzdušje. Ob neprijetnem neprestanem brenčanju nam vsakič uidejo in se izognejo prehitri smrti.

Seveda se njihovo nadlegovanje ne konča pri letenju okoli nas, saj letijo in se plazijo skoraj na vse, kjerkoli pristanejo, pa odpirajo možnosti za širjenje bolezni in okužb. Pogosto izležejo tudi svoja jajčeca in poskrbijo, da se jih ne rešimo še lep čas.

mušice
Trendi Kako se znebiti nadležnih mušic v kuhinji

muha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Muhe moškega spola so manjše od ženskih

Tečne muhe so zelo neprijetna bitja, ki nas motijo v našem vsakdanjem življenju in pri opravilih. So zelo trdožive, saj lahko preživijo v vseh podnebnih in geografskih razmerah. Muhe letijo podnevi, ne pa tudi ponoči. Ponavadi si postavijo počivališča na stropih sten ali drugih ravnih površinah. Muhe moškega spola so v nasprotju z ženskimi muhami manjše. 

Zakaj imate muhe v domu

Muhe ponavadi pridejo v dom skozi odprta okna in vrata. Ko enkrat vstopijo, se jih je zelo težko rešiti, saj se razmnožujejo povsod. Pomembno je, da ustvarite za njih neprijetno okolje za bivanje, v katerem ne bodo želele ostati. Redno čistite svoj dom in odnašajte smeti, še posebej v poletnih mesecih. Rade namreč bivajo v ostankih hrane in drugih odpadkih ter odlagajo svoja jajčeca.

Nabirajo se na najbolj nenavadnih mestih muha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rade se nabirajo tudi na ovenelih, gnilih rožah. Razpadajoče rastline so kot nalašč za hišne muhe, saj so podobne organskim odpadkom, obenem pa vlažnost ustvarja ugodne pogoje za izleganje jajčec.

Vse gnile in ovenele rastline umaknite iz doma, prav tako tiste, ki jih imate v bližini vhodnih vrat in okenskih polic.

Vlažnost imajo muhe najraje, saj potrebujejo vlažna mesta ali vodo za odlaganje svojih jajčec, ki se kasneje spremenijo v ličinke in končno v hišne muhe. Pri zalivanju rož ne pretiravajte in odstranite vodo iz cvetličnih podstavkov, ki jih imate doma. Izogibajte se nespametnemu puščanju na pol polnih kozarcev in plastenk vode po domu, prav tako za seboj zapirajte vse plastenke s sokovi in preostalo embalažo, ki ima odprtino.

Naravni načini, da se znebite muh

- Ingverjevo razpršilo ima močan vonj, ki draži muhe, zato je zelo učinkovito pri preganjanju muh iz vašega doma. Naredite ga tako, da ingverjevo začimbo v prahu zmešate z dvema decilitroma vode. Pretočite mešanico v razpršilo in jo dobro premešajte. Razpršite po hiši, stropu, oknih in vhodnih vratnih. Ne pozabite na smeti in rastline.

- Bazilika ni samo okusna začimba, ampak tudi učinkovito odganja muhe. Njen vonj prav tako odganja mušice. Postavite jo na okensko polico in njen močan vonj bo odbil nadležne muhe. Lahko naredite tudi razpršilo iz bazilike, in sicer tako, da naberete polno pest njenih listov (lahko je tudi sušena) in jih položite v vrelo vodo, da naredite čaj. Liste v vodi pustite od 20 do 30 minut, medtem pa se bo voda ohladila. Čaj prelijte v razpršilo in ga poškropite na želena mesta.

- Sivka je lepa roža, ki jo muhe sovražijo. S svojo aromatično dišavo na ljudi deluje terapevtsko, žuželke in muhe pa ne prenesejo njenega vonja. Je zelo močan repelent še za vrsto drugih žuželk. Eden izmed načinov je, da posadite sivko na svojem vrtu ali vsaj blizu vhodnih vrat. Če nimate prostora, naberite svežo sivko ter njene cvete in liste postavite na okenske police. Lahko uporabite tudi sivkino eterično olje. Pomešajte olje z vodo in naredite razpršilo. Poškropite po prostoru. Lahko preprosto nakapljate kapljice eteričnega olja na podstavek in ga postavite nekje na sredino prostora. Muhe vas zagotovo ne bodo več motile, saj se je sivka v opravljenih raziskavah izkazala za najboljši repelent med eteričnimi olji.

- Eterična olja z močnim vonjem, kot so cimetovo olje, olje poprove mete in limonska trava, odlično delujejo proti muham. Naredite razpršilo tako, da olja pomešate z vodko in vodo v razmerju 1:1. Osnovo dobro premešajte in razpršite tam, kjer mislite, da bi se lahko muhe in žuželke razmnoževale. Svetujemo vam območje okoli smeti in predvsem garažo, če jo imate.
Trendi Kako se znebiti nadležnih polžev v vrtu?
Ne spreglejte