Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2018,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

klimatska naprava pametni dom

Torek, 3. 7. 2018, 9.00

3 leta, 1 mesec

Kako izbrati pravo klimatsko napravo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
klimatska naprava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V prihajajočih poletnih dneh se marsikdo odloči za nakup klimatske naprave. Na odločitev, katera je najbolj primerna za vas, vplivajo številni dejavniki, ki jih je treba upoštevati, če želite želene prostore ohladiti na najbolj optimalen način.

Največja prednost klimatskih naprav je, da so uporabne tako v zimskih kot poletnih mesecih, zato je treba ob njihovem nakupu upoštevati vse sezonske razmere, če želite zares izkoristiti njeno funkcionalnost.

Moč klimatske naprave naj bo v sorazmerju z velikostjo prostora

klimatska naprava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Danes lahko na tržišču kupimo več različnih modelov klimatskih naprav, ki se razlikujejo po moči, obliki in ne nazadnje tudi funkcionalnih zmožnostih. Ker gre za dolgotrajnejšo naložbo, se pred nakupom posvetujte s strokovnjakom.

Če kupite napravo, ki ima preveliko zmogljivost, boste s tem v resnici zmanjšali njeno učinkovitost, in obratno - če kupite napravo, prešibko za vaš prostor, ta ne bo zadovoljila potreb po ohlajanju ali ogrevanju prostora.

Pred nakupom je treba upoštevati dejavnike, kot so lega prostora, ali gre za severno ali južno stran, koliko sonca in svetlobe pronica čez dan. Tudi število in velikost oken imata pomembno vlogo, saj večja okna omogočajo večje pronicanje svetlobe in s tem tudi pregrevanje prostora v poletnih mesecih.

klimatska naprava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Jo namestiti zunaj ali noter?

Najpogostejša modela klimatskih naprav sta prenosna klimatska naprava in modeli split, ki vključujejo tako zunanji kot notranji del.

Če se odločate za prenosno klimatsko napravo, jo namestite v notranje prostore. Nameščena mora biti v neposredni bližini okna, saj morate skozenj napeljati prezračevalno cev.

Ob tem ne gre pozabiti tudi na hrup. V primeru, da se odločite za nakup prenosne klimatske naprave, imejte v mislih, da ta ob vklopu povzroča hrup. Poleg tega prenosni model ni tako učinkovit, kot je model split.

Model split je sestavljen iz dveh delov, zunanjega in notranjega. Ker večino dela opravi zunanji del, notranji ne povzroča hrupa.

Ta model klimatske naprave je sicer v povprečju dražji, a bo tovrsten nakup učinkovitejši in trajnejši. Tudi njena energetska poraba je manjša od prenosnega modela.

Premislite, kam jo želite namestiti

Pred nakupom premislite, kam želite svojo napravo namestiti, saj na tržišču obstajajo tako stenske kot stropne in talne klimatske naprave.

Držite se naslednjih nasvetov:

namestitev klimatske naprave prepustite strokovnjakom, pri katerih boste napravo kupili,

- poskrbite, da bo naprava nameščena na mesto, kjer bo imela dovolj prostora za nemoteno delovanje in kroženje zraka,

- zunanji del klimatske naprave zaščitite pred neposrednim soncem, raje jo postavite na senčno mesto,

- ko vklopite napravo, poskrbite, da zaprete vsa okna in vrata, saj ne želite, da bi se hladen zrak iz klimatske naprave mešal s toplim zunanjim. Če boste poskrbeli za zaprta okna in vrata, potem tudi napravi ne bo treba delovati s polno močjo,

- klimatsko napravo raje vklapljajte takrat, ko vas ni v bližini, najbolj priporočljivo je takrat, ko vas ni doma,

- temperatura zraka iz klimatske naprave naj ne bo nižja od 5 do 7 stopinj Celzija v primerjavi z zunanjimi temperaturami,

- pred nakupom ne pozabite preveriti energetskega razreda naprave, saj je lahko porabna razlika med njimi zelo velika,

- če napravo že imate, pred prvo uporabo v poletni sezoni poskrbite za njeno čiščenje.
klima
Novice Kako pripraviti klimatsko napravo?
Ne spreglejte