Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
9.22

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

umetnost

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 9.22

6 let, 1 mesec

Prve jamske poslikave so ustvarile ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Čeprav so do pred kratkim znanstveniki predvidevali, da so jamske poslikave zaradi tematike ustvarjali moški, arheologi na podlagi odtisov dlani ugotavljajo, da so slikale predvsem ženske.

Ker so se poslikave večinoma ukvarjale z lovom, ki je bil v predzgodovini povezan izključno z moškimi, so številni sklepali, da so moški po lovu tudi ustvarjali jamske poslikave. A ameriški arheologi zdaj na podlagi odtisov dlani ugotavljajo, da so bili prvi umetniki v resnici umetnice.

Dean Snow, zaslužni profesor antropologije na Penn State University, je desetletje zbiral podatke o jamskih poslikavah, starih med 20 in 40 tisoč leti, poroča National Geographic. Snow je pred kratkim v znanstveni reviji American Antiquity objavil poročilo, v katerem ugotavlja, da so vsaj tri četrtine vseh odtisov dlani v jamah pustile ženske. Napačno sklepanje, da so bili prvi umetniki moški, Snow pripisuje pristranskosti v znanosti, saj so po njegovem mnenju do številnih sklepov prišli na podlagi domnev o spolu. Če so moški lovili, to še ne pomeni, da so tudi pripravljali ulovljene živali za prehranjevanje. Nazaj v domovanje so jih namreč pogosto prinesle ženske. V intervjuju za Huffington Post je Snow dejal, da se je za jamske poslikave in spolno pristranskost začel zanimati, ko je prebral raziskavo britanskega biologa Johna Manninga, ki je raziskoval razlike med moškimi in ženskimi dlanmi. Manning je namreč ugotovil, da imajo ženske prstanec in kazalec na roki približno enake dolžine, medtem ko imajo moški daljše prstance od kazalcev. Snow se je tako zavedel, da bi lahko na podlagi odtisov dlani v jamah določil spol umetnikov.

Raziskal je na stotine odtisov v poslikanih jamah, a jih je uporabnih za študijo našel le 32. Na podlagi razmerja med kazalcem in prstancem je ugotovil, da je bilo 24 od 32 rok ženskih.

Raziskovalci, kot je R. Dale Guthrie, sicer vztrajajo, da so avtorji slik vseeno moški, le da so bili to večinoma najstniki, medtem ko Snow upa, da bo njegovo hipotezo pograbil kakšen mlajši arheolog in jo skušal razviti.

Ne spreglejte