Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
14. 6. 2017,
16.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

kbm Samsung Gear 360 virtualna resničnost navidezna resničnost kamera. fotoaparat 360-stopinjski posnetek

Sreda, 14. 6. 2017, 16.54

6 let, 6 mesecev

Prvi vtisi: kamera Samsung Gear 360

Zemlja je vendarle (o)krogla!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Samsung Gear VR | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Samsungova kamera Gear 360 je nepogrešljiv pripomoček za vse, ki jim ne zadoščajo tuji foto- in videoposnetki navidezne resničnosti, temveč želijo ustvarjati svoje.

V razmeroma kratkem času, ki smo ga imeli na voljo za preizkus, smo se hitro prepričali, da je postavitev kamere in njenega telefonskega spremljevalca šele začetek. Le z vajo in tudi zgodovinsko preverjeno metodo poskusa in napake lahko izpopolnimo svoj občutek, kako priti do najboljših posnetkov.  | Foto: Srdjan Cvjetović V razmeroma kratkem času, ki smo ga imeli na voljo za preizkus, smo se hitro prepričali, da je postavitev kamere in njenega telefonskega spremljevalca šele začetek. Le z vajo in tudi zgodovinsko preverjeno metodo poskusa in napake lahko izpopolnimo svoj občutek, kako priti do najboljših posnetkov. Foto: Srdjan Cvjetović Letošnja različica Samsungove kamere Gear 360 ni zgolj lepotni popravek. Že res, da ima lanski Gear 360 večjo ločljivost kamere, a so pri Samsungu prepričani, da novosti letošnje različice zagotavljajo boljšo kakovost fotografij in videoposnetkov.

To so predvsem popravki glede oblikovanja in obdelave fotografij s sprednje in zadnje kamere, zaradi katerih lepljenje teh posnetkov v celoto, ki obsega vseh 360 stopinj, daje veliko bolj realistične rezultate.

Morali jim bomo verjeti na besedo, ker nismo imeli lanskega modela za vzporedni test. Pa zdaj že vsi vemo, da niso samo milijoni pik tisto, kar jamči dobre posnetke.

Mimogrede, specifikacije obeh letnic kamere Gear 360 med drugim razkrivajo, da je glede na lanski model kamera Gear 360 shujšala za 22 gramov in zdaj bo tehtnica pokazala 130 gramov.

Kaj smo pogrešali v škatlici?

Če bi ob nakupu želeli takoj začeti uporabljati kamero Gear 360, sledi pomembno opozorilo: če želite snemati fotografije in video, morate ustaviti pomnilniško kartico microSD, ki v škatli ni priložena.

Menimo, da bi lahko bila, čeprav je Samsungov argument, da se tako lahko vsak uporabnik odloči, kako veliko kartico bo uporabljal. Nas ta argument ni prepričal, a to je stvar osebnega prepričanja.

Prav tako nas ni prepričala razlaga, da se kamera največkrat polni prek računalnika, in da zato niso priložili vmesnika med vhodom USB in električno vtičnico (beri: vtič), temveč le običajni kabel z vhodom USB-C na eni in običajnim vhodom USB na drugi strani.

Kameri pa s priloženim kablom vendarle lahko date nekaj energijskega zagona tudi tako, da jo neposredno priklopite na mobilni telefon – a ne pretiravajte, da ne bi sam telefon prehitro omagal. Razlog več, da imate v žepu prenosni zunanji akumulator (Power Bank).

Samsungova kamera Gear 360 zmore večino opravil, povezanih s snemanjem, opraviti sama, a je veliko bolj elegantno prepustiti popravilo (Samsungovemu) pametnemu telefonu v vlogi daljinskega upravljavca. Program Gear 360 ima še možnost pregledovanja in druge funkcije. | Foto: Srdjan Cvjetović Samsungova kamera Gear 360 zmore večino opravil, povezanih s snemanjem, opraviti sama, a je veliko bolj elegantno prepustiti popravilo (Samsungovemu) pametnemu telefonu v vlogi daljinskega upravljavca. Program Gear 360 ima še možnost pregledovanja in druge funkcije. Foto: Srdjan Cvjetović

Saj res, Gear 360 (2017) za razliko od svojega predhodnika nima vhoda microUSB temveč USB-C, enako kot Samsung Galaxy S8, a katerim smo ga preizkušali v tandemu, zato smo lahko za polnjenje uporabljali kabel od tega telefona – in njegov vtič.

Sama ali (še lažje) na daljavo s pametnim telefonom (a ne vsakim)

Ko pa je Gear 360 nahranjen z elektriko in je v njem vstavljena pomnilniška kartica, se lahko zabava začne. Vse opravke, povezane s fotografiranjem in snemanjem, lahko opravimo kar s kamero samo, med sprehajanjem po funkcijah pa pomaga majhen zaslonček.

Veliko bolj elegantno (in tudi lepše za posnetke) pa je prepustiti krmiljenje Samsungovemu telefonu z ustreznim programom – povezava in komunikacija med kamero in telefonom Samsung Galaxy S8 je potekala brezhibno.

Ena izmed novosti letošnje kamere Gear 360 je tudi (omejena) programska podpora za Applove telefone, a te povezljivosti nismo preizkusili. Prav tako nismo preverili, ali se zna Gear 360 pogovarjati še s kakšnim drugim androidnim telefonom, ki ni Samsung. Menda se ne.

Vaja dela mojstra

V razmeroma kratkem času, ki smo ga imeli na voljo za preizkus, smo se hitro prepričali, da je postavitev kamere in njenega telefonskega spremljevalca le majhen del naloge ustvarjanja fotografij in videoposnetkov, ki vidijo okrog in okrog.

Z vajo in tudi zgodovinsko preverjeno metodo poskusa in napake lahko izpopolnimo svoj občutek, kako priti do najboljših posnetkov. Tehnika je tu, največje breme je na naši ustvarjalnosti, iznajdljivosti, potrpežljivosti in dobrem očesu – le tako bomo ustvarili tiste prave zabavne in vznemirljive fotografske in videoposnetke s tistim občutkom, kot da bi bili v središču dogajanja.

Kliknite na zgornjo fotografijo za ogled 360-stopinjskega posnetka

Če bi le imeli več časa …

Odločimo se lahko za snemanje samo s sprednjo, samo z zadnjo ali z obema kamerama. | Foto: Srdjan Cvjetović Odločimo se lahko za snemanje samo s sprednjo, samo z zadnjo ali z obema kamerama. Foto: Srdjan Cvjetović V primerjavi s predhodnico prinaša letošnji Gear 360 tudi nekaj novih programskih načinov snemanja, katerih prednosti pridejo do izraza, kakopak, z dodatnim eksperimentiranjem, za katerega nismo imeli dovolj časa (zato rubriki tudi rečemo Prvi vtisi).

Odločimo se lahko za snemanje samo s sprednjo, samo z zadnjo ali z obema kamerama. Boljši izkupiček pri ustvarjanju "krogle" na statičnih posnetkih dobimo, če ni hitro premikajočih se objektov in če le niso preblizu kameri.

Med našim preizkusom smo se omejili predvsem na fotografije, a smo prav enako preprosto ustvarili tudi 360-stopinjske videoposnetke.

Snemanje 360-stopinjskih videoposnetkov bomo prepustili kolegom iz Sportala, ki so se že iz napovednika tega prispevka tako "okužili" s kamerico, da smo jim preprosto morali v naslednjih omogočiti spremljanje Dirke po Sloveniji z njo.

Tako sta videti surova posnetka z obeh kamer na Gear 360 pred združitvijo v 360-stopinjski posnetek. | Foto: Srdjan Cvjetović Tako sta videti surova posnetka z obeh kamer na Gear 360 pred združitvijo v 360-stopinjski posnetek. Foto: Srdjan Cvjetović

Zdaj, ko imamo posnetke …

V vsej razsežnosti videoposnetkov bi gotovo najbolj uživali z naglavnim pregledovalnikom Gear VR – a to je že lahko tema za kdaj drugič.

Pregledovalnik v programu, ki krmili Gear 360, ponuja, enako kot samostojni pregledovalnik, različne možnosti pogleda na ustvarjene posnetke. | Foto: Srdjan Cvjetović Pregledovalnik v programu, ki krmili Gear 360, ponuja, enako kot samostojni pregledovalnik, različne možnosti pogleda na ustvarjene posnetke. Foto: Srdjan Cvjetović Fotografije lahko pregledujemo na vse možne načine že znotraj programa na pametnem telefonu, s katerim smo jih posneli. Če jih želimo pregledati na drugem (Samsungovem) telefonu, je dovolj prenesti slikovne datoteke in namestiti namenski pregledovalnik iz Samsungove programske tržnice.

Vsebine lahko delimo tudi na družbenem omrežju Facebook ali kanalu YouTube, za kar je treba slike prenesti iz kamere na (Samsungov) pametni telefon. To je na srečo opravek, ki po preprostem dotiku ali dveh na zaslonu traja le nekaj sekund. Facebook in YouTube lahko sprejmeta tudi oddajanje videa v živo.

Tu so pa še možnosti shranjevanja in urejanja v oblaku, za tiste, ki imajo višje zahteve za urejanje videovsebin, je na voljo Samsungov videourejevalnik Action Director, ki deluje tako na računalnikih z operacijskim sistemom Windows kot tudi tistih z operacijskim sistemom Mac.

Sklepna beseda

Samsung Gear 360 je kamera, ki fotografije in videoposnetke osvobaja dvodimenzionalnih omejitev. Ima sicer tudi nekaj tekmecev, a je njena prednost odlična povezanost s Samsungovimi mobilnimi telefoni ter dobro razmerje med ceno in kakovostjo (tekmeci, ki obljubljajo višjo kakovost posnetkov, so bistveno dražji).

Tehnologija 360-stopinjskih posnetkov sicer še ni prišla tako daleč kot pri navadnih fotografijah in videoposnetkih, zato kakovosti posnetkov ne gre neposredno primerjati, prav tako ne moremo enako preprosto obdelovati teh posnetkov kot tiste navadne. A najbrž bo čez nekaj let že drugače.

Prenovljena oblikovna zasnova kamere Gear 360 zagotavlja, da bo na posnetku res vse, kar obkroža kamero. Marsikdaj tudi to, česar ne bi pričakovali. | Foto: Srdjan Cvjetović Prenovljena oblikovna zasnova kamere Gear 360 zagotavlja, da bo na posnetku res vse, kar obkroža kamero. Marsikdaj tudi to, česar ne bi pričakovali. Foto: Srdjan Cvjetović

Vsekakor pa je Gear 360 zasvojljiva naprava, ki sama po sebi še ne jamči vznemirljivih posnetkov, a zagotavlja vsa potrebna orodja, da se preizkusimo pri njihovem ustvarjanju.

Z vsakim naslednjim posnetkom bomo znali ustvarjati vedno boljše 360-stopinjske zapise za svoj trajni spomin in bomo ob tem tudi odprli svet, kot ga zares vidimo, še drugim, ki med nastajanjem posnetkov niso z nami.

 

Všeč nam je:
- oblika,
- preprosta povezljivost s Samsungovimi telefoni (povezljivosti z iOS nismo preverjali).

 

Ni nam všeč:
- v škatlici ni pomnilniške kartice, brez katere ni mogoče snemati fotografij in videoposnetkov.

 

Ne spreglejte