Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
27. 7. 2016,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

televizija TV-serija

Sreda, 27. 7. 2016, 12.31

6 let, 6 mesecev

Gledanje televizije vas dejansko lahko ubije

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Telesna neaktivnost, ki je posledica dolgotrajnega strmenja v televizijski ali računalniški zaslon ob maratonskem gledanju filmov ali TV-serij, močno zviša verjetnost za smrt zaradi krvnega strdka v pljučih, ugotavljajo znanstveniki. 

Za vsaki dodatni dve uri gledanja televizije oziroma televizijskih programov in računalnikov dnevno se verjetnost za pojav pljučne embolije, smrtno nevarne zamašitve pljučnih arterij (žil) s strdkom, poveča za 40 odstotkov, je navedeno v novi študiji japonskih znanstvenikov.

Ljudje, ki televizijske serije in filme gledajo pet ur ali več dnevno, so v dvakrat večji nevarnosti za smrt zaradi pljučne embolije kot tisti, ki sedenje pred TV-zaslonom vsak dan omejijo na dve uri in pol ali manj.

Pljučna embolija je zamašitev ene ali več pljučnih arterij s strdkom, ki praviloma nastane drugje v telesu, v pljuča pa ga zanese krvni tok. Glavni simptomi pljučne embolije so težave z dihanjem, bolečina v prsih in izkašljevanje krvi. Pljučna embolija lahko v najbolj kritičnih primerih povzroči omedlevico, zelo nizek krvni tlak in celo nenadno smrt

V največji nevarnosti so Američani in Evropejci

Japonski znanstveniki so v študiji, ki je trajala 19 let, spremljali navade gledanja televizije pri več kot 86 tisoč ljudeh. V tem času jih je zaradi pljučne embolije umrlo 59. Več kot dve tretjini jih je televizijo vsak dan gledalo od 2,5 do 4,9 ure. 

Avtor raziskave, japonski znanstvenik Toru Širakava, meni, da bi morale navedene številke skrbeti prebivalce razvitega Zahoda, predvsem Američane in prebivalce evropskih držav. "Japonci ne slovijo kot narod, ki pogosto poseda pred televizijo, Američani pa."

Ena od najbolj znanih študij na tem področju razkriva, da se maratonskih seans gledanja televizijskih serij loteva kar 70 odstotkov Američanov. 

Stanje še poslabšujejo spletne storitve, ki ponujajo hiter dostop do TV-serij, na primer Netflix, meni Širakava. Med uporabniki Netflixa je maratonsko gledanje več epizod TV-serije v enem zalogaju postalo navada, je zaskrbljen.  | Foto: Stanje še poslabšujejo spletne storitve, ki ponujajo hiter dostop do TV-serij, na primer Netflix, meni Širakava. Med uporabniki Netflixa je maratonsko gledanje več epizod TV-serije v enem zalogaju postalo navada, je zaskrbljen. 

Kaj lahko ljubitelji televizije storijo, da zmanjšajo nevarnost za pljučno embolijo

"Vsako uro vstanite, se pretegnite, hodite naokrog, pet minut krčite in sproščajte mišice. Storite nekaj, s čimer boste spodbudili pretok krvi," svetuje Širakava. "Precej ljudem tudi ne bi prav nič škodilo, če bi pili več vode in izgubili nekaj kilogramov."

 

Ne spreglejte