SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slušalke za 50 tisoč evrov

1

termometer

Podjetje Sennheiser, eminenca na področju opreme za avdiofile, predstavlja ultrapremijske slušalke Orpheus, ki stanejo zajetnih 50 tisoč evrov.

Komplet Orpheus je sestavljen iz slušalk z elektrostatičnima školjkama in predojačevalca z osmimi ventili, ki je vdelan v kos zelo dragega italijanskega marmorja Carrara. Frekvenčni razpon slušalk znaša od osem Hz (hercev) do sto KHz (kilohercev), kar pomeni, da precej presega frekvence zvoka, ki ga lahko sliši človeško uho (od 20 Hz do 20 KHz).

Kot v opisu slušalk Orpheus navaja proizvajalec Sennheiser, je maksimalna jakost zvoka sto decibelov, popačenje tonov pa je v najslabšem primeru 0,01-odstotno. Če to drži, Orpheus na področju kakovosti zvoka ta hip praktično nima tekmeca. Slušalke bodo za 55 tisoč ameriških dolarjev (dobrih 50 tisoč evrov) na prodaj sredi prihodnjega leta.

Glavni razlog za visoko ceno niso materiali, temveč kakovost zvoka Ob marmorni podlagi, v katero je vdelan predojačevalec in na kateri se ob vklopu dvigne pokrov škatlice s slušalkami, naj bi bil glavni razlog za tako visoko ceno elektrostatični način proizvajanja zvoka.

V školjkah klasičnih (in cenejših) slušalk so namreč miniaturni zvočniki, pri Orpheusu pa zvok v vsaki školjki proizvaja zelo tanka plast filma, ki je zagozden med dve kovinski ploščici. Električna napetost zvočnega signala, ki potuje skozi ploščici, povzroči oscilacije filma, ki zato začne proizvajati zvok. Ta je zelo čist zato, ker je film tako lahek in tanek, da oscilira brez pomoči neposredne fizične sile. S tem ne prihaja do resonanc, ki bi lahko popačile ali udušile zvok.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin