Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2019,
16.18

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

osebni podatki internet splet informacijski pooblaščenec

Torek, 19. 3. 2019, 16.18

5 let

Na spletu vse več kršitev varstva osebnih podatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Spletni nakup

V uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik so danes opozorili, da so v zadnjem času zaznali opazen porast prijav kršitev varstva osebnih podatkov, ki so posledica slabo zavarovanih ali celo nezavarovanih spletnih strani. Glede na število zaznanih primerov je po oceni urada očitno, da gre za razširjeno varnostno tveganje.

bolnišnica Izola
Novice Podatki o zdravstvenem stanju Primorcev so bili dostopni kar prek Googla

Za informacijskega pooblaščenca je posebej pomembna ugotovitev, da je v veliko primerih glavni razlog za nastanek varnostnih incidentov neustrezna omejitev uporabniških pravic in dostopov do posameznih imenikov in tam shranjenih podatkov. Težava torej ni zgolj v tem, da veliko spletnih strani in strežnikov nima posodobljene in ustrezno konfigurirane programske opreme.

spletna prevara goljufija računalnik | Foto: Osnovni gradnik informacijske varnosti pogosto manjka

"Ustrezna omejitev dostopov do podatkov na uporabnike, ki so do teh podatkov upravičeni, je osnovni gradnik informacijske varnosti, in ta - kot se je izkazalo - pogosto manjka celo v primerih, ko gre za obsežno obdelavo posebnih vrst osebnih podatkov, kot so podatki o zdravstvenem stanju," so zapisali pri informacijskem pooblaščencu.

Vse upravljavce osebnih podatkov in pogodbene obdelovalce, ki osebne podatke obdelujejo tudi na spletnih straneh, so zato pozvali, naj skrbno preverijo, ali so uporabniški dostopi do posameznih imenikov ustrezno omejeni in ali je indeksiranje vsebin, ki ne bi smele biti prosto dostopne, ustrezno preprečeno.

Le vprašanje časa je, kdaj bodo osebni podatki prosto dostopni

Internet, prevara, goljufija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock V nasprotnem primeru je lahko po oceni informacijskega pooblaščenca "le vprašanje časa, kdaj bodo osebni podatki, ki bi morali biti omejeni na ustrezen krog pooblaščenih uporabnikov, prosto dostopni". Upravljavcem spletnih strani in strežnikov so v njegovem uradu med drugim priporočili, naj pregledajo osnovne konfiguracije dostopnih pravic na straneh in strežnikih.

"Če ste ugotovili, da je posledica varnostnega incidenta nepooblaščena obdelava osebnih podatkov, morate informacijskemu pooblaščencu poslati uradno obvestilo o kršitvi varstva osebnih podatkov," so še opozorili pri pooblaščencu.

Sicer je pred dobrim tednom javnost razburila ugotovitev, da so bili izvidi in napotnice oseb, ki so se naročile na pregled v izolski bolnišnici od začetka leta 2016, dostopni kar prek Googla. Informacijski pooblaščenec je zoper bolnišnico uvedel inšpekcijski postopek zaradi neustreznega zavarovanja osebnih in posebne vrste osebnih podatkov.

V podobnih primerih, ko osebni podatki niso več nezavarovano dostopni na spletni strani ustanove oziroma podjetja, ampak obstajajo le še kot posnetki datotek v iskalniku Google, je pomembno, da ustanova čim prej obvesti Google in zahteva umik podatkov. Google se po dosedanjih izkušnjah praviloma hitro odzove na takšne zahteve, so še zapisali pri pooblaščencu.

Have I Been Pwned
Novice Razkritje ogromne Zbirke #1: preverite, ali so v njej vaši ukradeni podatki
Ne spreglejte