Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
4. 9. 2016,
3.41

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Google LG LG G5 Project Ara modularni telefon

Nedelja, 4. 9. 2016, 3.41

7 let, 7 mesecev

Google ustavil razvoj svojega modularnega telefona

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Foto: YouTube

Ni znano, ali se bo projekt Ara kdaj v prihodnosti nadaljeval ali je to dokončno slovo od zanimive ideje.

Projekt Ara, namenjen razvoju Googlovega modularnega telefona, je ustavljen. Iz uradnega sporočila ni razvidno, ali to pomeni, da je zgolj začasno ustavljen, ali da je ukinjen.

Tri leta poskusov

Namen tega projekta, ki se je začel leta 2013, je bil ustvariti modularni pametni telefon s preprosto temeljno zasnovo, kamor bi vsak uporabnik glede na svoje želje in potrebe dodajal različne module, kot so tipkovnica, senzorji, fotoaparat, dodatni zaslon ali procesor …

Ta odločitev je presenetila predvsem tiste, ki so v kratkem pričakovali razvijalsko različico. To je Google na eni od svojih konferenc maja ponosno napovedal za letošnjo jesen.

Prve javne preizkuse bi morali imeti že predlani

Projekt Ara je v Googlove roke prišel prek družbe Motorola, ki ga je nekaj časa imela v svoji lasti, a so ga spremljala neprijetna presenečenja. Prvi javni preizkus je bil napovedan že za leto 2014, ko naj bi v Portoriku poleg temeljnega ogrodja ponudili do 30 izmenljivih modulov, a se to po številnih prelaganjih še ni zgodilo. Pomagala ni niti majska napoved, da bo nov modularni telefon manj prilagodljiv kot prejšnji koncept, kar naj bi olajšalo razvoj.

Koncept modularnih pametnih telefonov ni nov. Največjo prednost vidijo v tem, da modularna naprava omogoča postopno nadgradnjo, ki ne zahteva menjave celotne naprave, kar obenem zmanjša tudi količine (nevarnih) tehnoloških odpadkov – toda dragi produkcijski stroški modulov so se izkazali za resno oviro.

Izmenljivi akumulator nepremostljiva ovira

Na letošnji konferenci Mobile World Congress, ki je potekala v drugi polovici februarja v Barceloni, je LG predstavil svoj modularni pametni telefon G5, a trg ni delil takšne stopnje navdušenja, kot so si Južni Korejci želeli – morda tudi zaradi omejenega nabora takrat dostopnih modulov in zaradi težav z izmenljivim akumulatorjem, ki je bil pravzaprav eden od najprivlačnejših modulov.

Google se je zato spomladi odpovedal izmenljivemu akumulatorju, zdaj pa tudi celotnem projektu modularnega telefona.

Ne spreglejte