Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
13.03

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

3

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta Wall Street

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 13.03

6 let, 3 mesece

Bitcoin in druge kriptovalute kmalu veliko dražje?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

3

Na trgu kriptovalut bi se ta teden lahko zgodila prvi letošnja eksplozija cen. Borzni posredniki na ameriškem Wall Streetu danes namreč prejmejo svoje denarne nagrade za leto 2017, tržni analitiki pa napovedujejo, da jih bodo številni porabili za nakup bitcoinov in drugih kriptovalut. Večje povpraševanje bo cene skoraj zagotovo pognalo navzgor. 

Cena bitcoina je bila še pred manj kot enim mesecem zelo blizu 20.000 ameriškim dolarjem, na nekaterih manj znanih borzah je ta mejnik celo presegla. A vse od takrat bitcoin počasi pada, trenutno je cena enega na borzi Bitstamp okrog 13.700 dolarjev oziroma nekaj več kot 11.000 evrov.  | Foto: Reuters Cena bitcoina je bila še pred manj kot enim mesecem zelo blizu 20.000 ameriškim dolarjem, na nekaterih manj znanih borzah je ta mejnik celo presegla. A vse od takrat bitcoin počasi pada, trenutno je cena enega na borzi Bitstamp okrog 13.700 dolarjev oziroma nekaj več kot 11.000 evrov. Foto: Reuters

Začetek leta je tradicionalno čas, ko borzniki na Wall Streetu prejmejo denarne bonuse za preteklo leto. Ker gre za denar, ki ga v najslabšem primeru lahko tudi izgubijo, pa si zaradi tega kasneje ne bodo trgali od ust, se jih veliko odloči, da ga bodo vložili v malce bolj tvegane naložbe.

To bodo letos kriptovalute, je prepričana Meltem Demirors, analitičarka ameriške kapitalske družbe Digital Currency Group, ki se, kot pove že ime, ukvarja predvsem z digitalnimi valutami.

Demirorsova je pred časom na družbenem omrežju Twitter napovedala, da bi svet ta teden zaradi bonusov na Wall Streetu lahko spremljal kriptonakupovalno mrzlico, kakšne ni bilo že nekaj časa:

Zelo mogoče je, da bo posledica tega dvig cen kriptovalut, morda se bo zgodilo celo podiranje novih rekordov. Glede na to, da rast bitcoina za sabo praktično vedno potegne tudi druge kriptovalute, bodo cenovne rekorde morda dosegali drugi kovanci, ne nujno znova bitcoin.  

Za vlagatelje z Wall Streeta, ki bodo na tekoče račune dobili svež kapital, za nakup kljub trenutno zelo nizki ceni glede na pretekli mesec ne bo zanimiv le bitcoin, temveč tudi cela vrsta alternativnih kriptovalut. Ether (ali ethereum) se v zadnjem času vzpenja proti nebu, ripple je precej padel in je znova razmeroma poceni, v zadnjih mesecih sta veliko pridobila tudi dash in cardano.  | Foto: Reuters Za vlagatelje z Wall Streeta, ki bodo na tekoče račune dobili svež kapital, za nakup kljub trenutno zelo nizki ceni glede na pretekli mesec ne bo zanimiv le bitcoin, temveč tudi cela vrsta alternativnih kriptovalut. Ether (ali ethereum) se v zadnjem času vzpenja proti nebu, ripple je precej padel in je znova razmeroma poceni, v zadnjih mesecih sta veliko pridobila tudi dash in cardano.  Foto: Reuters

Poznavalci trga kriptovalut menijo, da bi se cena bitcoina v tem letu lahko podvojila ali tudi potrojila. Najambicioznejše napovedi rast cene bitcoina v letu 2018 napihujejo tudi prek 50 tisoč evrov oziroma na skoraj petkratnik trenutne (nekaj več kot 11 tisoč evrov). 


Preberite tudi:

Nenavadna posledica "kriptonorije" povzroča težave tudi v Sloveniji

Ne spreglejte