Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
3. 12. 2015,
16.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Seat Družinski Avtomoto

Četrtek, 3. 12. 2015, 16.30

7 let, 12 mesecev

Seat leon ST 2,0 TDI

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Seatova karavanska ponudba je skromna, a po zaslugi novega leona ST posodobljena, prostorsko zelo radodarna, zaradi doplačljivega paketa FR pa tudi športna.

Zakaj karavan šele v tretji generaciji?

Ker je kombilimuzinski leon bolj zadržan od predhodnika, se zdi, da šele športni dodatki opreme FR priskrbijo vizualno vznemirljiv videz, značilen za osnovne izvedbe predhodne generacije. Enako velja tudi za karavansko izvedbo, ki pa kljub poudarjeni športnosti (paket FR) na prvo mesto vendarle postavlja prilagodljivo uporabnost.

Seat s ST-jem zapolnjuje karavansko praznino znamke, ki jo je po zaključku prodaje 2013 pustil karavanski exeo. Kljub zmerni ceni, a prostorsko podpovprečen in postavljen na postarano osnovo prejšnje generacije audija A4, nikoli ni uspel zares potešiti apetitov kupcev srednjega ali spodnjega srednjega razreda.

587 litrov za začetek ...

Strukturno osnovo si izposoja od karavanskega golfa. Oba črpata iz popolnoma enake osnove, zato so mere obeh podobne, medosje enako dolgo, prostornost kabin praktično enaka, prtljažnik španca pa zaradi razlik v obliki karoserije vendarle malenkost skromneje odmerjen. Vsaj na papirju.

Leonovih 587 osnovnih litrov za golfovimi 605 litri, a občutne razlike v praksi ni. Nakladalni rob je primerno kratek, od tal oddaljen le 45 centimetrov, prostor zato primerno dostopen in v skladu s koncernskimi pravili tudi kakovostno obdelan. Dva vzvoda pri prtljažnih vratih lajšata podiranje klopi v skoraj ravno dno, na voljo so priročni kavlji za obešanje morebitnih vrečk, na obeh skrajnih straneh pa sta tudi dve veliki luknji. Sprejmeta po dve steklenici, par športnih copat … Sovozniški sedež je preklopljiv.

Dvojno dno povečuje uporabnost in prostornino poveča za dodatnih sto litrov, na 687, a je ta prostor zapolnjen z rezervno pnevmatiko in pripadajočo opremo.

Kabina je prijetna, pelje se odlično

Kabinska izkušnja je prijetna, v slogu črk FR popestrena predvsem s športnimi sedeži (sedi se odlično), številnimi FR-oznakami in vseprisotnimi rdečimi šivi – na usnju vznožja prestavne ročice, ob robovih sedežev, na volanskem obroču …

Kljub dodatnim 27 centimetrom in 45 kilogramom v primerjavi s kombilimuzino hvalimo vodljivost in nevtralno lego – jedro vsakega vozniško prepričljivega avtomobila. Podvozje je v primerjavi z običajnim ST-jem 15 milimetrov nižje, blažilniki in vzmeti so trši, a poudarjena čvrstost udobja praktično ne poslabša. Tako opremljen leon zmore združiti (zmerno) športne ambicije s tovornimi nalogami, zaupanimi zahtevnimi karavanom.

Z dvolitrsko klasiko in DSG-menjalnikom težko zgrešite

Nad kombinacijo dvolitrskega dizla s 150 "konji" in samodejnega DSG-menjalnika, ki smo jo v zadnjem desetletju preizkusili že v nekaj deset različnih avtomobilih, še nismo bili razočarani.

Kot običajno, se menjalnik obotavlja med počasnim manevriranjem po parkiriščih, povsod drugod pa blesti s hitrostjo in prepričljivim podajanjem športnosti ali udobja.

Poraba se je, odvisno od voznikovega razpoloženja, gibala med 6,4 in 7,1 litra na sto kilometrov.

Ne spreglejte