Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 12. 2015,
17.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opel

Torek, 1. 12. 2015, 17.23

6 let, 6 mesecev

Opel astra 4v 1,7 CDTi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štirivratna opel astra ponuja skladen podaljšan zadek, ki uspešno skriva vzhodnoevropsko poreklo. Ob že znanih dobrih voznih lastnostih ponuja tudi odlično razmerje med zmogljivostmi in porabo.

Štirivratne limuzine niso (več) namenjene le Vzhodu

Ko je lanskega avgusta iz proizvodne hale Oplove tovarne v Glivicah na Poljskem zapeljala prenovljena limuzinska astra, je tudi Opel potrdil nadaljnjo prisotnost na trgu štirivratnih limuzin spodnjega srednjega razreda. Še posebej v vzhodnih državah so vozniki tradicionalno prisegali na take limuzine, ki so nudile približek prestižnosti, v zahodnoevropskih državah pa se zaradi manjše praktičnosti nikoli niso tako dobro uveljavile.

Trendi so se z nizkocenovnimi limuzinami kot sta peugeot 301 in citroen C-elysee, začeli spreminjati tudi pri nas, a ponudba limuzin spodnega srednjega razreda obstaja tudi na drugi – prestižnejši, dražji in bolj premium – strani ponudbe.

Limuzinsko različico A3-ja je napovedal tudi Audi, v zahodni Evropi sta prodajne uspehe že dosegla tudi limuzinska ford focus in volkswagen jetta. Štirivratne limuzine zato niso namenjene le vzhodnoevropskim trgom in Kitajski. Kam v tej ponudbi spada štirivratna astra?

Nič več le za turške taksiste …

Štirivratno limuzinsko astro namesto v Turčiji zdaj izdelujejo na Poljskem in v Rusiji, a svojo vzhodnoevropsko poreklo zelo dobro skriva. Astra ni več namenjena turškim taksistom, temveč tudi zahtevnejšim uporabnikom v zahodni Evropi.

To lahko sklepamo po že dokazani astrini odlični cestni vodljivosti, razpoložljivi opremi in zahodnoevropsko oblikovanem zadku.

Štirivratna astra je lična in že skoraj kupejevska limuzina, ki poleg elegance že z obliko izdaja tudi svoje dinamičnost. S klasično petvratno astro si sicer deli medosno razdaljo, zato pa je od nje za dva centimetra oziroma tri centimetre daljša ter nižja.

Podaljšani zadek, ki torej ne razkriva vzhodnoevropskega porekla, ima večjo odprtino kot oblikovno podobno zanimiv limuzinski ford focus. Prostornina prtljažnika je 460 litrov, kar je manj kot ponujajo tekmeci. Primerljiva jetta ima 510 litrov.

Glavna omejitev niso litri, temveč velikost odprtine prtljažnika

Toda ti litri so vseeno zelo relativni, saj je glavni pomislek pri podobnih štirivratnih limuzinah prav velikost odprtine prtljažnika in dostop do razpoložljivega prostora. Astra ima sicer večjo odprtino kot limuzinski focus, a vseeno veliko več praktičnosti ob podobni ceni nudijo klasični družinski karavani in celo enoprostorci.

Litre je mogoče pri C-elyseeju in peugeotu 301 dobiti tudi ceneje, a pri tem je treba poudariti, da je francoski dvojček v primerjavi z astro vendarle na nižji kakovostni ravni.

Motor za užitke in izredno nizko porabo

Testno astro je poganjal 1,7-litrski dizelski motor CDTi, ki nas je navdušil z razmerjem razpoložljive moči in navora ter svoje požrešnosti. Motor s 96 kilovati in 300 njutonmetri navora je ponujal zmogljivosti za lahkotnost doseganja dinamične komponente vožnje, ki gre pri takem vozilu z roko v roki z njegovo usklajeno in dovršeno zunanjostjo.

Motor tako zlahka navduši tudi mlajše poslovneže, ki bi imeli pri astri občutek, kot da se vozijo v pomanjšani insignii.

Prenovljeni dizelski motor pa ne ponuja le zelo solidnih zmogljivosti, temveč skoraj rekordno nizko porabo. Na našem testnem krogu je ta znašala 5,9 litra na 100 prevoženih kilometrov, tudi med vsakdanjimi relacijami pa je bila poraba zlahka nižja od šestih litrov. Razmerje zmogljivost : poraba je resnično zelo pozitivno.

Ob motorju je vozne užitke zagotavljalo tudi Oplovo prilagodljivo podvozje s stalnim uravnavanjem blaženja, ki smo ga pohvalili in se nanj že navadili tudi v drugih modelih.

Za tak denar dobimo že družinskega enoprostorca

Karavanska opel astra, še posebej če je opremljena tako kot naš testni model (doplačil za skoraj pet tisočakov), zagotovo ni namenjena kupcem, ki bi iskali poceni in vzdržljivo limuzino za vsakdanje opravke. Cena vozila je z dodatno opremo znašala skoraj 27 tisoč evrov. Ker astra nima največjega prtljažnika, bi družine za tak denar lahko gledale proti spodobno opremljenim karavanom in enoprostorcem. Pri ceni 27 tisočakov je izbire na avtomobilskem trgu veliko.

Bi bila lahko limuzinska astra namenjena poslovnežem? No, za nekaj doplačila bi lahko ti vozili že večjo in bolj prestižno insignio.

Ne spreglejte