Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
3.14

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Husqvarna

Torek, 1. 12. 2015, 3.14

3 leta, 11 mesecev

Husqvarna nuda 900 R

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nuda je supermoto nagec agresivnega videza in značaja, ki se dobro znajde tako na dirkališču kot na potovanju. Je brutalno uglajen Husqvarnin izdelek z BMW-jevo tehnologijo.

Prva cestna husqvarna

Husqvarna je legendarna enduro in motokros znamka, ki se je konec prejšnjega stoletja iz Švedske preselila v Italijo, nato pa jo je pred propadom rešil nemški BMW. Pod bavarskim okriljem je prišla tudi na cesto z modelom nuda, ki ima osnovo v BMW-ju F 800.

Toda če mislite, da je to predelan BMW, se motite, saj je nuda nekaj popolnoma novega. Je samostojen izdelek Husqvarninih inženirjev, ki so uporabljali BMW-jevo tehniko - okvir in agregat.

To pomeni zlitje nemške zanesljivosti in italijanskega oblikovanja, BMW-jevega udobja in Husqvarnine športnosti. To je sanjska kombinacija za vse ljubitelje evropskih motociklov.

Osnovni elementi iz modela F 800 GS in R

Okvir je vzet iz motocikla BMW F 800 GS, a malenkost skrajšan in okrepljen (bolj tog). V dobrobit večje okretnosti in agresivnejše vožnje ima drugačno geometrijo vpetja vilic.

Pogonski agregat je v osnovi takšen, kot ga ima BMW F 800 R, a je povrtan na 900 kubičnih centimetrov. Povečano je tudi kompresijsko razmerje in zamaknjen kot gredi. Rezultat: več odzivnosti, brutalnejši zvok in več moči. Prirastek je kar 20 "konjičev"!

Videz nima z BMW-jem ničesar skupnega. Nuda je izključno Husqvarnin izdelek. Izstopa z nizkim in super kratkim sprednjim blatnikom, visokim sedežem, popolnoma poravnanim s posodo za gorivo.

Ima samosvoj kovček s stranskimi žepi. Armaturna plošča je športna z velikim analognim merilnikom vrtljajev in digitalnim prikazovalnikom hitrosti in položaja menjalnika.

Občutek v vožnji: to ni BMW!

Husqvarna je slečen motocikel naredila na svoj način. Z enduro oziroma supermoto zasnovo. To je v bistvu supermoto dirkalnik, ki je videti kot slečen motocikel. Čeprav ga je mogoče peljati s kolenom proti tlom, se najbolje obnese, kadar ga z dvignjenim komolcem podremo podse.

Zahteva trdo roko in držanje v zavoj, a po drugi strani (zato) ostaja brez težave stabilen v hitrih ovinkih. To ni motocikel za lagodna križarjenja, ni stroj za nedeljske voznike, temveč za tiste, ki uživajo v dinamični vožnji in so ji tudi kos. To je motocikel za razburljivo divjanje po dirkališčih in zabavno vožnjo do njih.

Ja, to je športni motocikel, namenjen driftanju, pospeševanju po zadnjem kolesu in drgnjenju stopalk po tleh. A po drugi strani sta pogonski sklop dovolj uglajen in torba na zadnjem delu dovolj velika, da je z njim mogoče oditi tudi na daljšo pot. A seveda z malo "rezerve" – posoda za gorivo in položaj za krmilom ter vetrna zaščita niso razkošno potovalni!

Brutalno uglajen pogonski sklop

Nuda 900R je s kratkimi prenosi in več kot sto "konjiči" v 170-kilogramskem paketu relativno kratkega medosja brutalna zverina, ki se rada vzpenja na zadnje kolo.

A po drugi strani je 900-kubični vrstni dvovaljnik uglajen: ne cuka, ne trese in ima predvidljivo krivuljo naraščanja motorne moči. Če nam je ta preveč agresivna, pa je na razpolago še dežni program motorne elektronike za manjšo odzivnost in moč.

Seveda pri polnem plinu ne moremo govoriti o prijaznosti, saj so pospeški impresivni. Tudi na račun relativno kratkega menjalnika, ki zagotavlja končno hitrost le malo nad 200 kilometrov na uro. In tako je tudi prav!

Črka R kot "racing"

Model s črko R prinaša dirkaško husqvarnino rdečo barvo, še večjo poskočnost motocikla z en zob manjšim sprednjim zobnikom in najboljše komponente, kar jih je: Brembo monoblock zavore, popolnoma nastavljive vilice Shova spredaj in zadaj popolnoma nastavljiv Ohlinsov blažilnik.

Pri tem je mogoče v dolžini enega centimetra nastavljati tudi dolžino blažilnika, kar pomeni, da je mogoče vplivati na postavitev (višino) motocikla. Vse to za dodatnih 1.680 evrov, glede na osnovni model nude.

Ker je zelo samosvoj motocikel, ima zelo malo tekmecev

S tekmeci je zapleteno, ker je nuda zalo samosvoj motocikel. Izhaja iz BMW-ja F 800 R, a je bistveno športnejša, agresivnejša in predvsem oblikovno in cenovno v drugem svetu.

Po drugi strani ji je filozofsko gledano blizu sestrska husqvarna SM 630, a je z brutalni enovaljnikom bistveno ostrejša in popolnoma nepotovalna.

Če pogledamo razred potovalnih supermoto motociklov, je tekmec predvsem KTM 990 SMT, ki pa je kanček bolj potovalno nastrojen motocikel. Aprilia dorsoduro 750 je kanjček manj zmogljiva, a tudi bistveno cenejša, ducati hyperstrada pa šele prihaja na trg.

Po zmogljivostih in vozniškem veselju (pa tudi ceni) lahko za tekmeca seveda štejem predvsem KTM SM 990 R.

Ne spreglejte